Anthony Martial

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Anthony Martial

Anthony Martial is een Franse aanvaller. De meervoudig international van Frankrijk kondigde in 2024 zijn vertrek bij Manchester United aan.

  • Martial is momenteel clubloos
  • De aanvaller nam in 2024 afscheid van Manchester United
  • Met die club won hij onder meer twee FA Cups en de Europa League
  • Martial kwam eerder uit voor Olympique Lyon, AS Monaco en Sevilla
  • In 2015 debuteerde hij als A-international van Frankrijk

Clubcarrière Anthony Martial

Anthony Joran Martial zag op 5 december 1995 het levenslicht in Lyon. De rechtspoot begon zijn voetbalcarrière in 2001 bij CO Les Ulis, dat hij in 2009 inruilde voor Olympique Lyon. In het shirt van Les Gones doorliep de aanvaller de hoogste jeugdelftallen en verdiende daar tevens zijn eerste profcontract.

Debuut voor Lyon

Martial maakte op 6 december 2012 zijn debuut in de hoofdmacht van Olympique Lyon. In de Europa League-wedstrijd tegen Hapoel Ironi Kiryat (2-0 zege) mocht de aanvaller na tachtig minuten Yassine Benzia aflossen. Zijn competitiedebuut volgde op 3 februari 2013 in de thuiswedstrijd tegen AC Ajaccio (3-1 nederlaag). Later dat seizoen mocht hij eveneens invallen tegen Montpellier HSC en Paris Saint-Germain, maar scoren voor de lokale voetbaltrots deed hij niet.

Doorbraak bij AS Monaco

In de zomer van 2013 vertrok Martial voor vijf miljoen euro naar competitiegenoot AS Monaco. Op 30 oktober maakte de aanvaller zijn debuut in de Coupe de la Ligue-wedstrijd tegen Stade de Reims (1-0 nederlaag). Pas op 24 november mocht hij zijn eerste Ligue 1-minuten maken voor de Monegasken, die een 0-1 zege behaalden op FC Nantes. Zes dagen later wist de jonge Fransman tegen Stade Rennes (2-0 overwinning) zijn eerste doelpunt te produceren als profvoetballer.

Met twee doelpunten en één assist in vijftien wedstrijden brak Martial nog niet door in zijn eerste contractjaar bij AS Monaco. Dat veranderde in het seizoen 2014-2015 door twaalf doelpunten en vijf assists te produceren in 48 officiële wedstrijden. Tussen 7 maart en 3 mei 2015 maakte de aanvaller maar liefst acht doelpunten in negen Ligue 1-doelpunten. Als beloning besloot de clubleiding zijn contract open te breken.

Toptransfer naar Manchester United

Martial vertrok in september 2015 bij AS Monaco. De Monegasken accepteerden een bod van 49 miljoen euro plus dertig miljoen euro aan bonussen van Manchester United. Als duurste tiener ooit wist hij zijn Premier League-debuut tegen aartsrivaal Liverpool meteen te bekronen middels een doelpunt (3-1 zege). Met zeventien doelpunten en acht assists in 49 officiële wedstrijden beleefde Martial een prima debuutseizoen op Old Trafford. Hij won dat seizoen zijn eerste trofee als profvoetballer: de FA Cup.

Na het seizoen 2015-2016 vertrok manager Louis van Gaal bij Manchester United. Hij werd opgevolgd door José Mourinho, die The Red Devils in zijn eerste seizoen naar drie prijzen leidde: de Community Shield, de League Cup en de Europa League. In de finale tegen Ajax (2-0 zege) viel de Fransman vlak voor tijd in. Met acht doelpunten en acht assists in alle competities (42 wedstrijden) beleefde de aanvaller een minder invloedrijk tweede contractjaar op Old Trafford.

Anthony Martial (Manchester United, 2017)
Martial kost de Europa League-bokaal (Pro Shots)

Tussen de zomer van 2017 en januari 2022 presteerde Martial zeer wisselend. Met een hattrick tegen Sheffield United in juni 2020 beleefde de aanvaller één van zijn piekmomenten, maar geheel onomstreden werd hij niet. Hij werd daarbij ook niet geholpen door de relatief moeizame prestaties van Manchester United. Na het seizoen 2016-2017 ontstond een jarenlange prijzendroogte.

Als huurling naar Sevilla

Tijdens de winterse transferperiode van 2022 maakte Martial op huurbasis de overstap naar Sevilla. Op 5 februari maakte de aanvaller zijn debuut in Spaanse dienst tijdens de LaLiga-wedstrijd tegen Osasuna (0-0). Zijn eerste doelpunt maakte hij twaalf dagen later in de Europa League tegen Dinamo Zagreb, dat met 3-1 opzij werd gezet. De volgende maanden verliepen teleurstellend voor Martial, die namens Los Nervionenses op één treffer bleef steken.

Afscheid met FA Cup

In de zomer van 2022 sloot Martial opnieuw aan bij Manchester United. Met twee doelpunten in de stadsderby tegen Manchester City liet de rechtspoot zich nog wel zien, al verloor zijn team kansloos in het Etihad Stadium (6-3). Mede door blessureleed bleef hij in het seizoen 2022-2023 steken op 29 officiële wedstrijden, met negen doelpunten en drie assists als rendement. De Engelse topclub stond dit seizoen voor het eerst onder leiding van Erik ten Hag, die United naar de League Cup-winst leidde.

In het trainingstenue van Manchester United (Pro Shots)

Martial maakte in de tweede helft van 2023 nog regelmatig minuten bij Manchester United, maar in 2024 verdween hij compleet buiten beeld. De aanvaller zat in het nieuwe kalenderjaar geen enkele keer bij de selectie. Twee dagen na de gewonnen FA Cup-finale tegen Manchester City (2-1) kondigde de Fransman na negen seizoenen zijn vertrek bij United aan.


Interlandcarrière Anthony Martial

Martial doorliep verschillende jeugdteams van Frankrijk. Zijn debuut als A-international van Frankrijk maakte de aanvaller op 4 september 2015 tijdens de oefeninterland tegen Portugal (0-1 zege). Bondscoach Didier Deschamps liet hem een kwartier voor tijd invallen voor Karim Benzema. De rechtspoot uit Lyon behoorde in 2016 tot de EK-selectie in eigen land. Les Bleus bereikten de finale, maar liepen de bokaal mis door toedoen van de Portugezen. Martial viel tijdens de verlenging van de EK-finale in.

Frankrijk revancheerde zich door de wereldtitel van 2018 te pakken. Deschamps besloot Martial niet mee te nemen naar Rusland, waardoor deze trofee aan zijn neus voorbij ging. Door een knieblessure moest hij tevens het EK van 2021 aan zich voorbij laten gaan. Martial speelde later dat jaar zijn dertigste interland en zat op de bank tijdens de gewonnen Nations League-finale. Nadien ontbrak zijn naam steevast in de Franse selectie.

Laatste update: 28 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie