Karim Benzema

Leeftijd: 36

Het laatste nieuws over Karim Benzema

Karim Benzema is een Franse spits. Vanaf 2009 speelde hij veertien seizoenen voor Real Madrid, waar hij uitgroeide tot een wereldster. In 2023 tekende hij een lucratief contract bij Al-Ittihad.

  • Benzema speelt momenteel voor Al-Ittihad
  • Met Real Madrid won hij vijf keer de Champions League
  • De spits werd acht keer landskampioen, keurig verdeeld over Frankrijk en Spanje
  • In 2022 won Benzema de Ballon d’Or
  • Hij speelde 97 interlands voor Frankrijk (37 doelpunten)

Clubcarrière

Karim Mostafa Benzema is een zoon van Algerijnse ouders en hij groeide op in een gezin als middelste van zeven broers en zussen in Bron, een voorstad van Lyon. Benzegoal, zoals zijn bijnaam inmiddels luidt,  begon als achtjarige speler bij de amateurclub Bron Terraillon, een club in de buitenwijk van Lyon, maar al gauw werd hij ontdekt en aangetrokken door Olympique Lyon. Hier doorliep Benzema alle jeugdelftallen en kreeg de jonge spits zijn eerste profcontract. Op 15 januari 2005 debuteerde Benzema in het eerste elftal, maar gezien de zware concurrentie kreeg hij nog niet veel speeltijd.

Olympique Lyon

Toen trainer Alain Perrin in het seizoen 2007-2008 de scepter kreeg in Lyon, mocht de getalenteerde Benzema zich in de ploeg vestigen. Dat seizoen werd dan ook zijn definitieve doorbraak. De spits bleek een doelpuntenmachine en groeide uit tot een publiekslieveling. Meteen kwam er een enorme interesse voor de goaltjesdief. Overal klonk zijn naam. Samen met teamgenoot Ben Harfa wilde Arsenal naar verluidt zo’n zestig miljoen euro voor het duo betalen. Verder werd Benzema ook gelinkt aan Juventus, Tottenham Hotspur, Manchester United, FC Barcelona, Real Madrid en AC Milan, maar hij gaf aan nog niet te willen vertrekken en verlengde zijn contract in Zuid-Frankrijk.

In het seizoen 2008/09 begon Benzema met vijf competitietreffers in vier wedstrijden en belangrijke doelpunten in de Champions League. De aanvaller raakte in januari echter geblesseerd. Hoewel Lyon bovenaan stond bij zijn terugkeer, kwam Benzema minder productief terug na een blessure. In de maanden maart en april begon de koploper Olympique Lyon aan een reeks waarin de ploeg collectief teleurstelde door punten te laten liggen tegen belangrijke concurrenten. Lyon eindigde het seizoen daardoor op de derde plaats. Desondanks maakte Benzema 23 doelpunten in 46 officiële wedstrijden. Een gemiddelde van één doelpunt per twee wedstrijden. Op 1 juli 2009 werd via de officiële kanalen bekend dat deze statistieken goed waren voor een overstap naar Spanje. Real Madrid zou 35 miljoen euro voor hem overhebben gehad.

(Pro Shots)

Real Madrid

Met ingang van het seizoen 2009-2010 ging hij voor Real Madrid spelen en tekende een contract voor zes jaar. Hij werd daarmee na Kaká, Cristiano Ronaldo en Raúl Albiol de vierde aankoop onder het bewind van de nieuwe voorzitter Florentino Pérez. Benzema begon sterk aan zijn Madrileense tijdperk, waarin hij met vijf doelpunten clubtopscorer werd van de voorbereiding. Hoewel dit tot een basisplaats leidde, moest hij toch vaak zijn plek in de aanval afstaan aan Gonzalo Higuaín. Het stroeve begin kwam onder andere door de taalbarrière, blessures en een sporthernia. Ondanks de tegenslag speelde Benzema 27 wedstrijden in de Primera División, waarin veertien als basisspeler. Hij maakte hierin acht doelpunten.

Benzema had bijna een jaar nodig om zich aan te passen aan de speelstijl van Real Madrid en de Spaanse voetbalcultuur. Toenmalig hoofdtrainer José Mourinho had desalniettemin vertrouwen in Benzema en zou hem kansen blijven gunnen in de hoofdmacht. In 2011 kwam Emmanuel Adebayor over van Manchester City met extra concurrentie als gevolg, maar ook het doelpuntenmoyenne van Benzema steeg. Ook vond hij het net in de uit- als thuiswedstrijd in de achtste finales van de Champions League tegen zijn ex-club Lyon, waardoor Real zich na zes jaar falen opnieuw bij de laatste acht zat.

(Pro Shots)

In het seizoen 2011-2012 reikte Real tot de eerste knock-outfase van de Champions League en scoorde Benzema tegen CSKA Moskou, waardoor Real met 4-1 won ook doorging naar de kwartfinale. In de halve finale trof Real Bayern München waarna na twee zinderende gelijke spelen (2-1) Bayern de strafschoppen beter nam. Op de laatste speeldag van de competitie scoorde Benzema tegen Real Mallorca met de Spaanse titel als beloning. Benzema speelde in dit seizoen in totaal veertien wedstrijden en maakte 32 doelpunten.

Benzema werd in 2017, 2018 en 2022 nogmaals kampioen van Spanje met Real Madrid. Vooral het seizoen 2021-2022 was bijzonder succesvol voor de Fransman. Met 44 goals in 46 officiële wedstrijden had Benzema niet alleen een groot aandeel in zijn vierde landstitel met Real Madrid, maar ook won hij opnieuw de Champions League. Na 2014, 2016, 2017 en 2022 betekende dat alweer de vijfde CL-trofee voor Benzema. Hij werd daarmee meteen topfavoriet voor de Ballon d’Or, die hij in 2022 daadwerkelijk wist te winnen.

Karim Benzema
(Pro Shots)

In het seizoen 2022-2023 won Benzema, goed voor 31 doelpunten in 43 officiële wedstrijden, drie trofeeën met Real Madrid: de Copa del Rey, de Europese Supercup en het WK voor clubteams. Vlak voor de laatste competitiewedstrijd kondigde de Fransman zijn vertrek aan. Op 6 juni 2023 tekende Benzema een megacontract bij het Saudische Al-Ittihad, dat naar verluidt tweehonderd miljoen euro netto per jaar netto overmaakt.

Al-Ittihad

Benema maakte zijn debuut voor Al-Ittihad op 14 augustus 2023 in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Al-Raed. Scoren deed de Fransman niet in zijn eerste twee wedstrijden in Saudi-Arabië, maar tien dagen na zijn debuut was het dan toch bingo in de met 0-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Al-Riyadh SC.


Interlandcarrière

In 2004 nam Benzema met Frankrijk onder 17 deel aan het jeugd-EK. Benzema had een belangrijk aandeel in de overwinningen tijdens het toernooi, waardoor Frankrijk zich plaatste voor de finale. Uiteindelijk won Frankrijk het toernooi door de finale te winnen van Spanje met 2–1. Samen met Hatem Ben Arfa en Samir Nasri werd de aanvaller gezien als de vertegenwoordigers van een zeer getalenteerde lichting Franse voetballers.

Na de jeugdelftelftallen te hebben doorlopen maakte Benzema op 28 maart 2007 zijn debuut in het Franse A-elftal in de interland tegen Oostenrijk. Hij scoorde tijdens zijn debuut voor Les Bleus. Sindsdien wist de jonge voetballer indruk te maken op de bondscoach Raymond Domenech en wist hij de sportieve concurrentiestrijd te winnen van de ervaren spits David Trezeguet. Door zijn goede optreden tijdens het seizoen 2007/2008 met zowel het Frans elftal als Olympique Lyon, werd Benzema opgenomen in de definitieve selectie voor het EK 2008. Hoewel Frankrijk favoriet was voor de titel, liep dit toernooi uit op een teleurstelling, mede vanwege Domenech. De bondscoach speelde met een zeer talentvolle selectie voornamelijk behoudend en verdedigend voetbal en had zelf een tekort aan tactische concepten. Frankrijk wist als collectief slechts een doelpunt te maken in de poulefase.

Na het teleurstellende WK van 2010, snakte het geplaagde Frankrijk naar goede resultaten. De nieuwe bondscoach Laurent Blanc vernieuwde de selectie om te bouwen aan een nieuw sterk Frankrijk, waarin Benzema een van de nieuwe steunpilaren diende te worden. Benzema speelde zijn eerste wedstrijd onder leiding van Blanc tegen Bosnië-Herzegovina. Het vernieuwde Franse elftal won deze wedstrijd met 2–0, aan de hand van Benzema, die ook de openingstreffer maakte. Hij nam met Les Bleus deel aan het EK 2012 in Polen en Oekraïne, waar de ploeg van bondscoach Laurent Blanc in de kwartfinales werd uitgeschakeld door titelverdediger Spanje: 2–0.

Benzema ontbrak door een blessure op het WK 2022 in Qatar, waar Frankrijk de finale verloor van Argentinië. De spits vond dat hij te snel werd afgeschreven door de staf en besloot definitief af te zwaaien als A-international. Zijn teller eindigde daarmee op 37 doelpunten in 97 wedstrijden voor de Franse ploeg.

(Pro Shots)

Schandalen

In oktober 2015 speelde Benzema zijn voorlopig laatste interland, vanwege een gerechtelijk onderzoek dat werd ingesteld naar mogelijke betrokkenheid van Benzema bij de afpersing van collega-international Mathieu Valbuena. Door deze kwestie werd Benzema niet meer geselecteerd voor het nationale elftal en miste hij zowel het EK 2016 als het WK 2018. Het zou tot 2021 duren voordat Benzema, zes jaar na zijn laatst gespeelde interland, weer benaderd door bondscoach Didier Deschamps voor de selectie van het EK 2020, dat door de coronapandemie pas in 2021 werd gespeeld.

Op 28 april 2010 werd door de Franse zender M6 gemeld dat vier Franse internationals verdacht waren in een onderzoek naar seks met een minderjarige in een nachtclub te Parijs. Benzema, Franck Ribéry, Hatem Ben Arfa en Sidney Govou zouden betrokken zijn. Karim Benzema werd ervan verdacht seks te hebben gehad met een zestienjarige prostituee, iets wat door Benzema werd ontkend via zijn advocaat. Op 20 juli 2010 werd Benzema ondervraagd door de Franse politie en aangeklaagd op beschuldiging van het aansporen van een minderjarige prostituee tot het hebben van seks. In november 2011 werd de officieren van justitie verzocht om de zaak te laten varen, omdat Benzema en Ribéry ten tijde van de gebeurtenissen niet op de hoogte waren van de leeftijd van prostituee Zahia Dehar. De eerste hoorzitting in deze zaak werd gehouden in juni 2013.

In 2011 werd Benzema door zijn grootmoeder voor de rechter gedaagd toen hij weigerde om maandelijks een bedrag van € 1.500 over te maken. Zijn grootmoeder stelde dat zij moet rondkomen van een pensioen van € 800 per maand, niet genoeg om de huur en het voedsel van te betalen, en dat ze een beroep op haar kleinzoon deed omdat ze in het verleden een belangrijk aandeel had in zijn opvoeding. De grootmoeder werd in het gelijk gesteld door de rechter. Benzema draagt regelmatig wat van zijn salaris van €708.000 per maand over aan de moskee en de voedselbank, maar weigerde dat ook te doen voor zijn grootmoeder.

Benzema bracht de nacht van 4 op 5 november 2015 door in een Franse politiecel. Hij werd ervan verdacht te maken te hebben met de afpersing en chantage van Mathieu Valbuena. Benzema (33) werd uiteindelijk in november 2021 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar en het betalen van een boete van 75.000 euro. Een rechtbank in Versaille acht de Franse aanvaller van Real Madrid medeplichtig aan een poging tot afpersing. 

Laatste update: 29 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie