Karim Benzema

Leeftijd: 36

Het laatste nieuws over Karim Benzema

Karim Benzema is een Franse spits met Algerijnse roots. In de zomer van 2023 maakte de oud-international van Frankrijk de overstap van Real Madrid naar Al-Ittihad.

  • Benzema speelt momenteel voor Al-Ittihad
  • Met Real Madrid won hij vijf keer de Champions League
  • De spits werd acht keer landskampioen, keurig verdeeld over Frankrijk en Spanje
  • In 2022 won Benzema de Ballon d’Or
  • Hij speelde 97 interlands voor Frankrijk (37 doelpunten)

Clubcarrière Karim Benzema

Karim Mostafa Benzama zag op 19 december 1987 het levenslicht in het Franse Lyon. Zijn moeder Wahida Djebbara werd geboren in dezelfde stad, maar heeft een Algerijnse achtergrond. Zijn vader Hafid Benzema werd daadwerkelijk geboren op het Afrikaanse continent. Het gezin bestond daarnaast uit drie broers (Sabri, Farid en Gressy) en vijf zussen (Laeticia, Sofia, Celia, Lydia en Nafissa).

Net als zijn jongere broers wist Benzema een voetbalcarrière tot stand te brengen. In 1995 vertoonde de rechtspoot zijn voetbalkunsten bij het lokale Bron Terraillon. Een jaar later maakte de spits al de overstap naar Olympique Lyon, dat hem toevoegde aan de jeugdopleiding. Hij wist het volledige traject te doorlopen bij Les Gones.

Debuut voor Olympique Lyon

Benzema maakte op 15 januari 2005 zijn debuut voor Olympique Lyon, dat een 2-0 zege boekte op FC Metz. In zijn debuutseizoen mocht de aanvaller zesmaal opdraven in de Ligue 1. Met één assist had hij een gering aandeel in zijn eerste landstitel als profvoetballer. Benzema maakte zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau op 6 december 2005 in de Champions League-wedstrijd tegen Rosenborg BK (2-1 zege). Scoren deed hij dat seizoen eveneens in de Coupe de France tegen Grenoble Foot 38 (tweemaal) en in de Ligue 1 tegen AC Ajaccio.

Met vier doelpunten en vijf assists in zestien wedstrijden had Benzema een groter aandeel in het seizoen 2005-2006. De spits veroverde daarmee zijn tweede landstitel met Olympique Lyon. Geleidelijk maakte de technische staf hem steeds belangrijker voor het elftal. Dit leidde in zijn derde seizoen als profvoetballer tot acht doelpunten en vijf assists in 27 wedstrijden. Les Gones bleven oppermachtig in de Franse competitie en kroonden zich wéér tot landskampioen.

Karim Benzema (Olympique Lyon)
Juichend voor Olympique Lyon (Pro Shots)

Doorbraak in Lyon

Het seizoen 2007-2008 betekende de definitieve doorbraak van Benzema bij Olympique Lyon. In 52 officiële wedstrijden produceerde de spits maar liefst 31 doelpunten, waarvan twintig in de Ligue 1. Niet eerder had hij zo’n groot aandeel in de titelprolongatie. De rechtspoot noteerde een tweetal hattricks: tegen FC Metz (1-5 zege) en US Créteil-Lusitanos (0-4 zege, Coupe de France). In 2008 wist hij voor het eerst in zijn loopbaan de nationale dubbel binnen te slepen.

Olympique Lyon zag de jarenlange suprematie sneuvelen in het seizoen 2008-2009. Achter Girondins de Bordeaux en Olympique Marseille eindigde de club als derde. Met 23 doelpunten in 47 officiële wedstrijden liet Benzema zich nochtans in positief opzicht gelden. De rechtspoot had in eerder stadium nog een aantal aansprekende clubs afgewimpeld door zijn contract in Lyon open te breken. In de zomer van 2009 maakte hij alsnog een overstap door in te gaan op een aanbieding van Real Madrid, dat 35 miljoen euro neertelde.

Moeizame start bij Real Madrid

Real Madrid versterkte zich in het seizoen 2009-2010 eveneens met spelers als Xabi Alonso, Kaká en Cristiano Ronaldo. De Fransman maakte op 29 augustus 2009 zijn debuut in thuiswedstrijd tegen Deportivo La Coruña (3-2 zege) door 72 minuten in actie te komen. Scoren lukte hem niet in zijn eerste wedstrijd voor De Koninklijke, maar op 20 september was het dan toch raak. Hij droeg die dag bij aan de 5-0 overwinning op Deportivo Xerez. In zijn debuutseizoen produceerde Benzema negen doelpunten in 33 wedstrijden, waarvan een deel als invaller.

Benzema hield geen trofee over aan zijn eerste seizoen in de Spaanse hoofdstad. In de Champions League bleek uitgerekend Olympique Lyon over twee wedstrijden te sterk. De spits had een aanloopperiode nodig om te vlammen in het Estadio Santiago Bernabéu, maar in het seizoen 2010-2011 wist hij los te komen. Met 26 doelpunten in 48 wedstrijden bewees de rechtspoot zijn meerwaarde voor de club. Tijdens de gewonnen bekerfinale tegen FC Barcelona (2-1) bleef Benzema desalniettemin op de bank.

Real Madrid wist FC Barcelona in het seizoen 2011-2012 van zich af te schudden in de Spaanse titelstrijd. Voor het eerst sinds zijn komst mocht Benzema zich landskampioen noemen. Met 32 doelpunten in 52 officiële wedstrijden liet de spits zich steeds meer gelden. Hij pikte onder meer drie treffers mee in de vijf El Clásico-wedstrijden van dat seizoen. De Madrilenen maakten een serieuze kans om eindelijk weer een Champions League-finale te spelen, maar Bayern München dwarsboomde dit in de halve finale vanaf elf meter.

Gloriejaren in de Champions League

In het seizoen 2012-2013 sneuvelde Real Madrid opnieuw in de halve finale van het miljoenenbal. In LaLiga en de Copa del Rey eindigde men als runner-up, waardoor de Supercopa de España als enige trofee overbleef. Met twintig doelpunten en een soortgelijk aantal assists mocht Benzema desondanks terugkijken op een sterk seizoen. Tijdens het seizoen 2013-2014 produceerde de Fransman opnieuw een respectabel aantal doelpunten: 24. Dat bleek niet voldoende voor het kampioenschap, maar De Koninklijke wist wel de Champions League én Copa del Rey binnen te slepen. Respectievelijk Atlético Madrid (4-1 na verlenging) en FC Barcelona (2-1) kregen klop in de finale.

Real Madrid won in 2014 eveneens de Europese Supercup en de wereldbeker. Benzema produceerde in het seizoen 2014-2015 in totaal 22 doelpunten voor de Spaanse voetbalgrootmacht. Juventus dwarsboomde een nieuwe Champions League-finale, maar het voltooien van La Decima (de tiende Europese eindzege) gaf veel vertrouwen richting de volgende seizoenen. Real Madrid kroonde zich in 2016, 2017 én 2018 tot nummer één van Europa door achtereenvolgens Atlético Madrid (opnieuw), Juventus en Liverpool te verslaan in de finale.

Benzema scoorde 28 keer in het seizoen 2015-2016. In het volgende seizoen maakte de spits niet alleen negentien doelpunten, maar mocht hij ook een nieuwe Primera División-titel, Europese Supercup en wereldbeker toevoegen aan zijn palmares. In het seizoen 2017-2018 wist men de twee laatstgenoemde trofeeën te prolongeren. Benzema beleefde een tamelijk moeizaam seizoen met ‘slechts’ twaalf doelpunten en elf assists. De Fransman stond nog steeds in de schaduw van sterspeler Ronaldo.

Karim Benzema (Real Madrid)
Als aanvalsleider van Real Madrid (Pro Shots)

Succes zónder Ronaldo

In de zomer van 2018 vertrok zowel trainer Zinédine Zidane als sterspeler Ronaldo bij Real Madrid. Met Vinícius Júnior trok de Spaanse topclub een nieuwe steraanvaller aan, maar er werd vanaf dat moment ook meer verwacht van Benzema. In het seizoen 2018-2019 stelde de rechtspoot niet teleur door zijn productie op te krikken naar dertig doelpunten in 53 wedstrijden. Zonder een aantal invloedrijke schakels beleefde Real een tegenvallend seizoen, al wist men de wereldbeker wel opnieuw binnen te slepen.

Aan het einde van het seizoen 2018-2019 keerde Zidane alweer terug aan het roer. Onder leiding van Zizou veroverde de club in 2020 zowel de landstitel als de Supercopa de España, met Benzema als topscorer (27 doelpunten). Met dertig doelpunten in 46 wedstrijden maakte de spits een nog betere indruk in het seizoen 2020-2021, maar voor het eerst in jaren leverde dat geen enkele trofee op. Zidane maakte medio 2021 opnieuw plaats voor Carlo Ancelotti, die al eerder de scepter zwaaide in het Bernabéu.

Ancelotti leidde Real Madrid in het seizoen 2021-2022 naar een drietal prijzen: de landstitel, Supercopa de España en de Champions League. Het betrof zijn vijfde eindzege in het miljoenenbal. Met 44 doelpunten in 46 wedstrijden bereikte de spits een ongekende vormpiek. Benzema, goed voor een drietal hattricks, werd later dat jaar dan ook beloond met de Ballon d’Or. De aanvaller voegde daar nog één topseizoen aan toe: 31 doelpunten in 43 wedstrijden. Hij had daarmee een belangrijk aandeel in het veroveren van de Copa del Rey, Europese Supercup én wereldbeker.

Karim Benzema (Al-Ittihad)
Als speler van Al-Ittihad (Pro Shots)

Transfer naar Al-Ittihad

Na vijftien seizoenen besloot Benzema afscheid te nemen van Real Madrid. In de zomer van 2023 accepteerde de spits een aanbod van Al-Ittihad. De Saudische topclub liet hem op 14 augustus debuteren tegen Al-Raed FC, dat met 0-3 opzij werd gezet. Scoren deed de spits op 24 augustus 2023 voor het eerst tegen Al-Riyadh (0-4 zege). Door zijn houding raakte de Fransman al snel in opspraak, maar met dertien doelpunten en acht assists in 29 duels bewees hij alsnog zijn waarde voor het elftal.


Interlandcarrière Karim Benzema

Benzema doorliep verschillende jeugdelftallen van Frankrijk. Zijn debuut als A-international van Frankrijk maakte de spits op 28 maart 2007 in de oefeninterland tegen Oostenrijk (1-0 zege) en meteen kroonde hij zich tot matchwinner. Ruim een jaar later behoorde de rechtspoot tot de EK-selectie van Les Bleus. Mede door een harde nederlaag tegen het Nederlands elftal (4-1) werden de Fransen al in de groepsfase naar huis gestuurd. In die jaren hing er een behoorlijk negatief sentiment rondom de nationale ploeg.

In 2010 behoorde Benzema niet tot de WK-selectie van Frankrijk. De aanvaller was vervolgens wel weer actief op het EK van 2012, waarna hij in 2014 dan toch mocht debuteren op het wereldkampioenschap. Met twee doelpunten tegen Honduras had de Real Madrid-speler meteen een groot aandeel in de 3-0 overwinning. Door toedoen van Duitsland sneuvelde het team in de kwartfinale.

Jarenlang afwezig

Benzema raakte tijdens zijn loopbaan meermaals in opspraak. Zo verbleef de aanvaller in de nacht van 4 op 5 november 2015 in een politiecel in Frankrijk. Hij werd verdacht van afpersing en chantage van teamgenoot Mathieu Valbuena. Die zaak sleepte zich jarenlang voort, totdat hij in 2021 daadwerkelijk werd veroordeeld voor medeplichtigheid. Benzema kreeg hiervoor een voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete opgelegd. Dit maakte veel impact op de aanvaller, die mede daarom geen beroep aantekende.

Gedurende zijn absentie beklaagde Benzema zich meermaals over bondscoach Didier Deschamps. De oud-international wilde langdurig niets weten van een terugkeer van de spits, maar op 2 juni 2021 mocht hij dan toch zijn rentree maken tegen Wales (3-0 zege). Zijn eerste doelpunten sinds zijn comeback maakte Benzema in de groepsfase van het EK tegen Portugal (2-2). Ook in de achtste finale tegen Zwitserland prikte hij er vervolgens twee in, maar vanaf de strafschopstip pakte het lot in Frans nadeel uit.

Benzema had in 2021 tevens een aandeel in het veroveren van de Nations League-trofee. Tot en met de zomer van 2022 liep zijn teller op naar 97 interlands (37 doelpunten), maar hij stelde zich nadien niet meer beschikbaar. Door een blessure moest de aanvaller een streep zetten door het WK in Qatar en daarom voelde hij er weinig voor om nog een nieuwe cyclus in te gaan.

Laatste update: 4 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie