AC Ajaccio

Ajaccio

Prijzenkast AC Ajaccio

2x Ligue 2

1x Championnat National

Het laatste nieuws over AC Ajaccio

AC Ajaccio is een Franse club uit Ajaccio, gelegen op het eiland Corsica. Thuiswedstrijden van L’Ours worden afgewerkt in het Stade Michel-Moretti.

  • AC Ajaccio werd in 1910 opgericht
  • Het Stade Michel-Moretti is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘L’Ours’
  • De eilandbewoners behaalden titels in lagere divisies

AC Ajaccio in nationaal clubverband

Athletic Club (AC) Ajaccio werd opgericht op 1 maart 1910. Tien jaar na de oprichting won de voetbalclub voor het eerst het kampioenschap van Corsica. Het team wist dit succes in 1921 te herhalen. Tijdens de jaren dertig ontstond een bittere rivaliteit met SC Bastia. Dit leidde meermaals tot gewelddadige incidenten, zeker nadat Gazélec Ajaccio zich ook aandiende als concurrent.

In de daaropvolgende decennia kroonde het team zich vaker tot kampioen van Corsica, waaronder driemaal in de periode 1948-1955. Tijdens de jaren zestig vond het bestuur van AC Ajaccio de tijd rijp om de stap te maken naar het profvoetbal. Dit leidde in het seizoen 1964-1965 tot promotie naar de Division Interrégionale (tweede niveau). Ajaccio was daarmee de eerste club van het eiland die in deze missie slaagde.

Promotie naar de Division Nationale

AC Ajaccio eindigde in 1966 op de vijftiende plaats in de Division Interrégionale. De eilandbewoners zorgden in het volgende seizoen voor een grote verrassing door het kampioenschap te bemachtigen. In slechts twee seizoenen wist men door te stoten naar de Division Nationale, de voorloper van de Ligue 1. Ajaccio beleefde een prima start door het seizoen 1967-1968 af te sluiten op de negende plaats.

In 1969 en 1970 ontsnapte AC Ajaccio aan degradatie door als zestiende te eindigen. Tijdens het vierde seizoen in de Division Nationale schreef de club geschiedenis door de hoogste klassering ooit neer te zetten: zesde. Op basis van enkel thuiswedstrijden eindigde men zelfs als vierde. L’Ours wisten dit succes echter niet uit te bouwen. In 1973 degradeerde men alsnog uit de hoogste afdaling van het Franse voetbal.

Stadion AC Ajaccio
De fraaie entree van het stadion van AC Ajaccio (Pro Shots)

Opmars na magere jaren

Aan het begin van de jaren zeventig kampte AC Ajaccio met grote financiële problemen. In 1972 besloot de club met Gazélec Ajaccio in contact te treden om een fusie te bespreken. Een daadwerkelijke fusie bleef echter uit, aangezien de stadgenoot een voorkeur uitsprak voor het amateurvoetbal. Zonder de extra stootkracht maakte de succesvolste club van de stad een moeilijke periode door.

AC Ajaccio daalde af naar de onderste regionen van het Franse voetbal. Tijdens de jaren negentig ontstond een nieuwe bloeiperiode. Vanuit het zesde niveau wisten de eilandbewoners op te klimmen. Kampioenschappen in 1994, 1996, 1997 en 1998 bezorgde het team een plek in de één na hoogste divisie van Frankrijk (de huidige Ligue 2). Met dertien overwinningen, twaalf gelijke spelen en dertien nederlagen wist men zich moeiteloos te handhaven middels een negende plaats.

Terugkeer op het hoogste niveau

In het seizoen 2001-2002 zorgde AC Ajaccio voor een grote stunt. Als nummer twaalf van het voorbije seizoen wist men zich te mengen in de titelstrijd. Met vier punten voorsprong op runner-up RC Strasbourg wist men daadwerkelijk het kampioenschap en de bijbehorende promotie veilig te stellen. Voor het eerst in 29 jaar wist men een Ligue 1-status te veroveren.

AC Ajaccio wist het vier seizoenen vol te houden in de hoogste divisie van Frankrijk. In 2006 keerde de club terug naar de Ligue 2, maar ondanks de wisselende prestaties besloot men alles op alles te zetten om een terugkeer af te dwingen. Die missie slaagde in 2011. Ditmaal hield het verblijf drie seizoenen stand, waarna men opnieuw degradeerde. In drie van de vijf volgende seizoenen eindigde men als zeventiende in de Ligue 2.

Ondanks de sportieve terugval bleef AC Ajaccio dromen van een Ligue 1-rentree. In 2018 verloor men echter in de finaleronde van de play-offs tegen Toulouse, waar in 2020 de coronapandemie roet in het eten gooide. De promotie werd in 2022 alsnog een feit na een tweede plaats op de ranglijst. Ajaccio hield het ditmaal maar één seizoen vol (achttiende).

Klap komt hard aan

De degradatie van 2023 kwam hard aan bij AC Ajaccio. In het volgende seizoen stelde men teleur in de Ligue 2 door als vijftiende te eindigen, met vijf punten voorsprong op de degradatiezone.

Rivaliteit

SC Bastia, eveneens afkomstig van Corsica, is de aartsrivaal van AC Ajaccio. Onderlinge wedstrijden worden betiteld als de Derby Corse. Ook bestond er rivaliteit met stadgenoot Gazélec Ajaccio, maar deze club werd begin 2023 failliet verklaard. Zij maakten wel een doorstart op het zevende niveau van Frankrijk.


Nederlandse invloed

Lambert Verdonk is de enige Nederlander die het shirt van AC Ajaccio heeft gedragen (1972–1973). In de periode 2006-2007 stond er wel een landgenoot als hoofdtrainer aan het roer: Ruud Krol.


Het stadion van AC Ajaccio

Het Stade Michel-Moretti is sinds december 1969 de thuisbasis van AC Ajaccio. In die tijd werd het stadion geopend als het Parc des Sports de l’ACA, maar sindsdien heeft het stadion meerdere naamsveranderingen doorgemaakt. Zo stond het complex enige tijd bekend als het Stade François Coty.

AC Ajaccio kan 10.660 supporters huisvesten in het Stade Michel-Moretti. In de beginjaren lag die capaciteit overigens hoger, maar door een aantal renovaties is het aantal plaatsen afgenomen.


Veelgestelde vragen over AC Ajaccio

Wanneer is AC Ajaccio opgericht?

Op 1 maart 1910

Wat is het adres van het Stade Michel-Moretti?

Stade Michel-Moretti
Route De Sartene, 20090 Ajaccio
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade Michel-Moretti?

10.660 plaatsen

Wat is de website van AC Ajaccio?

Klik hier om AC Ajaccio online te bezoeken

Waar kan ik AC Ajaccio vinden op sociale media?

AC Ajaccio is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie