RC Strasbourg

Straatsburg

Prijzenkast

1x landskampioen

2x Ligue 2

2x Championnat National

coupe de france logo

3x Coupe de France

4x Coupe de la Ligue

Het laatste nieuws over RC Strasbourg

RC Strasbourg is een Franse voetbalclub uit Straatsburg. Thuiswedstrijden van Le Racing Le RCS Les Bleu et Blanc worden afgewerkt in het Stade de la Meinau.

  • RC Strasbourg werd in 1906 opgericht
  • In de beginjaren was de Franse club nog Duits
  • Het Stade de la Meinau is de thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Bleu et Blanc
  • RC Strasbourg won de Franse titel in 1979

Voetbaltrots uit Straatsburg

In 1906 kocht een groep jongens hun eerste (leren) voetbal. In samenwerking met de leraar van hun school leidde dit tot de oprichting van een nieuwe voetbalclub in Straatsburg: Fußball Club Neudorf. De beginperiode verliep uiterst moeizaam met regelmatig een pak slaag als resultaat, maar de resultaten werden beter na aansluiting in de laagste klasse van Zuid-Duitsland. Al in 1914 verhuisde de voetbalclub naar het Stade de la Meinau.

Door de Eerste Wereldoorlog stagneerde de ontwikkeling en er vond een grote verandering plaats: de regio Elzas-Lotharingen viel in Franse handen, waardoor de stad werd verfranst tot Strasbourg en ook de club kreeg een nieuwe naam: RC Strasbourg Neudor. Het duurde niet lang voordat de huidige naam in het leven werd geroepen: Racing Club de Strasbourg. In de jaren dertig werd de club professioneel.

RC Strasbourg debuteerde in 1933 al in de hoogste divisie van Frankrijk. Het elftal eindigde meermaals in de hoogste regionen, maar werd niet beloond in de vorm van de eerste landstitel. Na de Tweede Wereldoorlog ging het zelfs geleidelijk minder met een degradatie in 1952 als consequentie. De daaropvolgende decennia verliepen wisselvallig met verschillende promoties en degradaties.

Landskampioen in 1979

De jaren zeventig verliepen uitstekend voor RC Strasbourg. Niet alleen promoveerde de club in die periode tweemaal als kampioen naar de Ligue 1, maar ook op het hoogste niveau verweerde het team zich een aantal seizoenen zeer kranig. Na de bekerwinst van 1971 en de derde plaats van 1978 volgde het ultieme hoogtepunt in het seizoen 1978-1979 door de voorlopig enige landstitel uit de clubgeschiedenis binnen te slepen. Raymond Domenech, de latere bondscoach van Frankrijk, en Arsène Wenger behoorden dat jaar tot de selectie.

RC Strasbourg kon het kampioenschap niet verzilveren door structureel aan te haken in de top van Frankrijk. In 1986 degradeerde de club opnieuw, waarna het afwisselend wel en niet op het hoogste niveau te bewonderen was. Vanaf het seizoen 2009-2010 ging het even helemaal mis. Het elftal degradeerde naar de derde divisie van Frankrijk en kreeg te maken met financiële problemen, waardoor het noodgedwongen terug werd gezet naar de amateurs.

Terugkeer in het profvoetbal

Als Racing Strasbourg-Alsace wist de club een frisse herstart te maken. Le Racing Le RCS Les Bleu et Blanc beleefden een indrukwekkende comeback door drie opeenvolgende seizoenen te promoveren. In de Championnat National beleefde men een valse start, maar in 2016 en 2017 kreeg de ontwikkeling opnieuw een stimulans door vanuit de Championnat National op te klimmen naar de Ligue 1.

Stade de la Meinau (RC Strasbourg)
Het Stade de la Meinau (Pro Shots)

Sinds 2017 is RC Strasbourg onafgebroken in de Ligue 1. De club uit Straatsburg eindigde in vijf van de zes seizoenen tussen de elfde en vijftiende plaats, maar in het seizoen 2021-2022 beet men behoorlijk van zich af door als zesde te eindigen.

Rivaliteit

FC Metz is de aartsrivaal van RC Strasbourg. Beide steden liggen weliswaar zo’n honderdvijftig kilometer uit elkaar, maar desondanks staan de onderlinge wedstrijden bekend als de Derby de l’Est (‘Derby van het Oosten’).


Europees voetbal

RC Strasbourg debuteerde in het seizoen 1961-1962 op het Europese strijdtoneel door deel te nemen aan de Jaarbeursstedenbeker. In de eerste ronde verloor de Franse club kansloos van het Hongaarse MTK Boedapest: 1-3 thuis, 10-2 uit. Een valse start dus, maar in het seizoen 1964-1965 zorgde men voor eerherstel door zowel AC Milan, FC Basel als FC Barcelona uit te schakelen. Pas in de kwartfinale eindigde de tweede deelname door toedoen van Manchester United.

Vooralsnog was RC Strasbourg één keer actief op het hoogste niveau in het Europese clubvoetbal: de Europacup I. In de voorloper van de Champions League bereikten de Fransen de kwartfinale, maar aartsrivaal FC Metz bleek te sterk. Daarmee is ook meteen de beste Europese prestatie van de club genoemd. RC Strasbourg was daarnaast actief in de Europacup II (1966-1967) en driemaal in de UEFA Cup, maar daarin kwam men nooit verder dan de achtste finale.

Balans tegen Nederlandse clubs

In 1967 stond RC Strasbourg voor het eerst tegenover een Nederlandse club. In Groep A2 van de Intertoto Cup hadden de Fransen echter weinig te vertellen tegen Feyenoord: 0-3 uit, 1-3 thuis. De confrontatie met Ajax in het Europacup II-seizoen 1979-1980 verliep niet heel gunstiger. Strasbourg hield de Amsterdammers in de thuiswedstrijd weliswaar op 0-0, maar ging in de uitwedstrijd kansloos ten onder (4-0).


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van RC Strasbourg gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Bart Carlier1954-1955
Heinz van Haaren1972-1973

In de periode 1974-1976 stond er ook een Nederlander als trainer aan het roer: Hennie Hollink.


Het stadion

Het Stade de la Meinau is sinds 1914 de thuishaven van RC Strasbourg. Het stadion, dat ook wel bekend staat als La Meinau, heeft een hedendaagse capaciteit van 26.109 plaatsen. In het verleden fungeerde het onderkomen in Straatsburg meermaals als decor voor grote wedstrijden. Zo mocht het Stade de la Meinau twee EK-wedstrijden huisvesten (1984), één WK-wedstrijd (1938) en de finale van de Europacup II van 1988. KV Mechelen won destijds onder aanvoering van trainer Aad de Mos met 1-0 van Ajax.

Na een aantal stadionrampen in de twintigste eeuw zijn de staanplaatsen uit het Stade de la Meinau verdwenen. Het onderkomen van RC Strasbourg heeft sowieso verschillende renovaties doorgemaakt. In mei 2019 kondigde men een nieuwe renovatie aan ter waarde van honderd miljoen euro, waardoor de capaciteit naar 32.300 plaatsen stijgt. Dit project moet in 2025 afgerond zijn.


Veelgestelde vragen over RC Strasbourg

Wanneer is RC Strasbourg opgericht?

In 1906

Wat is het adres van het Stade de la Meinau?

Stade de la Meinau
12 Rue de l’Extenwoerth, 67100 Straatsburg
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade de la Meinau?

26.109 plaatsen

Wat is de website van RC Strasbourg?

Klik hier om RC Strasbourg online te bezoeken

Waar kan ik RC Strasbourg vinden op sociale media?

RC Strasbourg is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 9 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie