RC Strasbourg

Straatsburg

Prijzenkast

1x landskampioen

2x Ligue 2

2x Championnat National

coupe de france logo

3x Coupe de France

4x Coupe de la Ligue

Het laatste nieuws over RC Strasbourg

RC Strasbourg is een Ligue 1-club uit de Franse stad Straatsburg. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stade de la Meinau, dat plaats biedt aan ruim 26.000 supporters.

  • RC Strasbourg werd in 1906 opgericht
  • In de beginjaren was de Franse club nog Duits
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade de la Meinau
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Bleu et Blanc
  • RC Strasbourg werd één keer kampioen van Frankrijk

Franse kampioen van 1979

In 1906 kocht een groep jongens hun eerste (leren) voetbal. In samenwerking met de leraar van hun school leidde dit tot de oprichting van een nieuwe voetbalclub in Straatsburg: Fußball Club Neudorf. De beginperiode verliep uiterst moeizaam met regelmatig een pak slaag als resultaat, maar de resultaten werden beter na aansluiting in de laagste klasse van Zuid-Duitsland. Al in 1914 verhuisde de voetbalclub naar het Stade de la Meinau.

Door de Eerste Wereldoorlog stagneerde de ontwikkeling en er vond een grote verandering plaats: de regio Elzas-Lotharingen viel in Franse handen, waardoor de stad werd verfranst tot Strasbourg en ook de club kreeg een nieuwe naam: RC Strasbourg Neudor. Het duurde niet lang voordat de huidige naam in het leven werd geroepen: Racing Club de Strasbourg. In de jaren dertig werd de club professioneel.

RC Strasbourg debuteerde in 1933 al in de hoogste divisie van Frankrijk. Het elftal eindigde meermaals in de hoogste regionen, maar werd niet beloond in de vorm van de eerste landstitel. Na de Tweede Wereldoorlog ging het zelfs geleidelijk minder met een degradatie in 1952 als consequentie. De daaropvolgende decennia verliepen wisselvallig met verschillende promoties en degradaties.

De jaren zeventig verliepen uitstekend voor RC Strasbourg. Niet alleen promoveerde de club in die periode tweemaal als kampioen naar de Ligue 1, maar ook op het hoogste niveau verweerde het team zich een aantal seizoenen zeer kranig. Na de bekerwinst van 1971 en de derde plaats van 1978 volgde het ultieme hoogtepunt in het seizoen 1978-1979 door de voorlopig enige landstitel uit de clubgeschiedenis binnen te slepen. Raymond Domenech, de latere bondscoach van Frankrijk, en Arsène Wenger behoorden dat jaar tot de selectie.

Stade de la Meinau (ProShots)

RC Strasbourg kon het kampioenschap niet verzilveren door structureel aan te haken in de top van Frankrijk. In 1986 degradeerde de club opnieuw, waarna het afwisselend wel en niet op het hoogste niveau te bewonderen was. Vanaf het seizoen 2009-2010 ging het even helemaal mis. Het elftal degradeerde naar de derde divisie van Frankrijk en kreeg te maken met financiële problemen, waardoor het noodgedwongen terug werd gezet naar de amateurs.

Als Racing Strasbourg-Alsace keerde de club in 2012 terug in het Franse profvoetbal. De comeback bleek bijzonder succesvol met een aantal promoties in korte tijd. Als kampioen van de Ligue 2 keerde de club in 2017 terug op het hoogste niveau, waar het sindsdien onafgebroken te bewonderen valt. RC Strasbourg, dat zowel de Coupe de France als de Coupe de la Ligue driemaal heeft gewonnen, eindigde in 2022 op een fraaie zesde plaats.


Europees voetbal

Sinds de jaren zestig is RC Strasbourg regelmatig actief geweest in een Europees clubtoernooi. Het vooralsnog beste resultaat dateert van het seizoen 1979-1980. In de Europacup I werd ten koste van IK Start (Noorwegen) en Dukla Praag (Tsjechië) de kwartfinales bereikt, waarna Ajax op Franse bodem op een 0-0 gelijkspel werd gehouden. De return in Amsterdam bleek het eindpunt: 4-0.


Nederlanders

Met Bart Carlier en Heinz van Haaren zijn in het verleden maar twee Nederlandse voetballers actief geweest voor RC Strasbourg. In de periode 1974-1976 stond er ook een Nederlander als trainer aan het roer: Hennie Hollink.

Laatste update: 31 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie