N’Golo Kanté

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over N’Golo Kanté

N’Golo Kanté is uitgegroeid tot een van de beste controlerende middenvelders ter wereld. In de zomer van 2023 maakte de Fransman de overstap van Chelsea naar Al-Ittihad.

  • Kanté speelt momenteel voor Al-Ittihad
  • Met Chelsea won de middenvelder de Champions League en de Europa League
  • Met zowel Chelsea als Leicester City veroverde hij de Engelse titel
  • In 2016 debuteerde Kanté voor de Franse ploeg
  • Met Frankrijk won hij de wereldtitel van 2018

Clubcarrière N’Golo Kanté

Kanté zag op 21 maart 1991 het levenslicht in de Franse hoofdstad Parijs. De zoon van Malinese ouders speelde tien jaar voor het bescheiden JS Suresnes. Zijn geringe lengte en frivole speelstijl dwarsboomde een snelle weg omhoog, maar de toenmalige clubvoorzitter deed er alles aan om zijn droom te laten uitkomen. Hij bezocht verschillende clubs om de middenvelder onder de aandacht te brengen.

Doorbraak in Frankrijk

Uiteindelijk debuteerde Kanté in het profvoetbal bij Boulogne. In 2012 kwam hij daar als wisselspeler binnen de lijnen in een wedstrijd uit de Ligue 2. Opvallend is dat hij wel meteen basisspeler werd, maar het jaar er op een heel seizoen uitkwam op het derde niveau. Het stapje terug bleek een investering in de toekomst, want hij mocht het jaar er op opdraven bij Caen, de club uit de tweede divisie waar hij derde mee werd en zodoende promoveerde. 

In 2013 speelde Kanté een heel seizoen voor Caen. Hierin stond hij alle 38 wedstrijden in de basis en samen met de nieuwe sterspeler werd Caen verrassend derde in de competitie. Dit betekende promotie naar het hoogste niveau. Ook het jaar in de Ligue 1 verging het Kanté en zijn Caen meer dan prima. Hij speelde alle wedstrijden, op eentje na. 

Ultieme stunt met Leicester City

De tijd dat de kwaliteit van Kanté over het hoofd werd gezien door topclubs was nu voorbij. De nog jeugdige speler werd gescout door het Leicester City van Steve Walsh, die ook al verantwoordelijk was voor de komst van Jamie Vardy en Riyad Mahrez. Kanté tekende op 3 augustus 2015 een contract dat hem vier jaar zou verbinden aan Leicester. Hij zou zo’n acht miljoen euro hebben gekost.

Vijf dagen na het tekenen van het contract zou hij debuteen. In de laatste acht minuten van de wedstrijd mocht hij Vardy vervangen in de met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Sunderland AFC. Kanté zou uitgroeien tot een steunpilaar van het elftal. Met name zijn structureel goede spel viel op, waarbij zijn tackles en balveroveringen konden rekenen op heel veel lof uit binnen en buitenland. Met Kanté schreef Leicester City geschiedenis door kampioen van Engeland te worden, iets wat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden.

Champions League-winnaar bij Chelsea

In juli 2016 tekende Kanté voor maar liefst vijf seizoenen bij Chelsea. Het ging om een deal van zo’n 35 miljoen euro. Er ontstonden relletjes rondom de transfer en Kanté zou diverse doodsbedreigingen hebben ontvangen. Bovendien was er veel te doen over het jaarsalaris van de nieuwe topspeler. Chelsea zou bovendien hebben aangeboden om het salaris van Kanté te storten op een rekening ergens in een belastingparadijs. Dit aanbod sloeg hij echter af. Voetballend ging het echter goed met Kanté en het Franse tijdschrift L’Équipe noemde hem bij de beste zes voetballers van 2016. Zijn goede spel zou hem ook tot de nominatie voor de Ballon d’Or brengen in 2017.

Op 23 februari 2021 speelde Kanté zijn tweehonderdste wedstrijd tegen Atlético Madrid in de Champions League. Hij werd in dit seizoen sowieso geprezen om zijn optreden in het miljoenenbal, dat een prooi bleek voor The Blues. Na de landstitel van 2017 betrof dit zijn tweede trofee in Chelsea-tenue. In 2021 ontving de Fransman ook de award UEFA’s beste middenvelder van het jaar, maar de trofee voor beste speler ging naar clubgenoot Jorginho.

Kanté werd bij Chelsea steeds vaker geteisterd door blessureleed. Dat kwam vooral tot uiting in het seizoen 2022-2023: welgeteld negen gespeelde wedstrijden (685 speelminuten). De Fransman besloot na dit seizoen in te gaan op een lucratief aanbod van het Saudische Al-Ittihad.

N'Golo Kanté (Chelsea)
Als speler van Chelsea (Pro Shots)

Transfer naar Al-Ittihad

Met zijn overstap naar Al-Ittihad werd Kanté een van de nieuwe sterren in de Saudi Professional League. De rechtspoot maakte zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Al-Raed SFC, dat met 0-3 werd verslagen. Zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe broodheer maakte hij op 21 september tegen Al-Fateh SC (2-1 zege). Kanté was eind 2023 met Al-Ittihad actief op het WK voor clubteams, maar slaagde er niet in om door te dringen tot de halve finale.


Interlandcarrière N’Golo Kanté

Hoewel zijn ouders afkomstig zijn uit Mali en dit land een verwoede poging deed om hem in 2015 uit te laten komen in de Afrika Cup, besloot Kanté voor Frankrijk te kiezen. Dit besluit zette zich meteen om in een uitverkiezing voor de nationale ploeg, toen hij in 2016 mocht opdraven voor de oefenwedstrijden van Frankrijk tegen Nederland en Rusland. Tegen Nederland maakte hij ook zijn debuut. Grote indruk maakte hij tijdens het EK van 2016, toen hij tegen Roemenië opviel met zijn vele slidings, balveroveringen en passes.

Ook op het WK van 2018 gooide Kanté hoge ogen en speelde hij alle zeven wedstrijden op het toernooi in Rusland. Onder bondscoach Didier Deschamps was hij dus zeker van zijn plaats en ook tijdens de finale tegen Kroatië begon hij aan de start van wat het hoogtepunt in zijn carrière zou worden: wereldkampioen. Frankrijk begon met veel vertrouwen aan het EK in 2021, maar strandde al in de achtste finale.

Kanté moest het WK van 2022 missen door een blessure. De rechtspoot ontbrak zelfs lange tijd in de selectie van Frankrijk, maar maakte net voor het EK van 2024 zijn rentree. In Duitsland had hij een aandeel in het bereiken van de halve finale (1-2 voor Spanje).

Laatste update: 10 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie