Montpellier HSC

Montpellier

Prijzenkast

1x landskampioen

3x Ligue 2

coupe de france logo

2x Coupe de France

1x Coupe de la Ligue

Het laatste nieuws over Montpellier HSC

Montpellier HSC is een Franse voetbalclub uit Montpellier. Thuiswedstrijden van La Paillade worden afgewerkt in het Stade de la Mosson.

  • Montpellier werd opgericht in 1919
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade de La Mosson
  • De bijnaam van de club luidt ‘La Paillade’
  • Montpellier werd één keer kampioen van Frankrijk
  • Het team won de Coupe de France tweemaal

Van amateurclub naar landskampioen

Montpellier HSC werd in 1919 opgericht als Stade Olympique Montpelliérain. In de beginjaren bestond het Franse voetbal uit regionale divisies, waaronder de Division Honneur Sud-Est. Als Sports Olympiques Montpelliérains wist de club in 1928 door te stoten naar de eindronde van Frankrijk, maar Stade Français bleek in de halve finale te sterk. Een jaar later wist men alsnog de eerste hoofdprijs binnen te slepen. In de Coupe de France-finale rekende Montpellier af met FC Sète (2-0).

In 1932 besloot Frankrijk het profvoetbal op te starten. Montpellier besloot ook een profstatuut aan te vragen stond daarmee aan de basis van de oprichting van de Division 1, de voorloper van de Ligue 1. Een vierde plaats in Groep B volstond om in 1933 deel te mogen nemen aan de eerste reguliere competitie. De Zuid-Fransen wisten het echter niet lang vol te houden en degradeerden in 1935 naar de Division 2.

Glans ontbreekt

In het eerste seizoen na de Tweede Wereldoorlog (1945-1946) wist Montpellier de Division 2-titel binnen te slepen. De club keerde daardoor terug op het hoogste niveau, maar een rol van betekenis speelde men niet. Dit leidde in 1950 opnieuw tot degradatie. Twee jaar later keerde het team als runner-up terug naar de hoogste divisie van Frankrijk, maar ditmaal bleef het verblijf zelfs maar beperkt tot één schamel seizoen.

Tijdens de jaren vijftig dreigde Montpellier meermaals te degraderen naar het derde niveau. Zowel in 1954 als 1956 eindigde de club als twintigste in de Division 2, maar een nieuwe afdaling bleef men bespaard. Langzaam maar zeker verscheen er weer kleur op de wangen. In 1961 veroverde Montpellier zelfs het kampioenschap door FC Metz op doelsaldo af te troeven (één doelpunt verschil). Een fraaie achtste plaats volgde, maar daar bleef het ook bij. In 1963 sneuvelde de Division 1-status wederom.

Het logo van Montpellier HSC
Het huidige logo van Montpellier HSC op een spandoek (Pro Shots)

Zwaar verval

Tijdens de jaren zestig verhuisde de club naar een nieuw stadion (Stade Richter). De eigen achterban was niet te spreken over de gekozen locatie, waardoor de toeschouwersaantallen een duik namen. Dit had ook gevolgen voor de financiële en sportieve mogelijkheden. Uiteindelijk voelde het Montpellier-bestuur zich zelfs genoodzaakt om het profstatuut van de hand te doen. Als consequentie moest de selectie genoegen nemen met het spelen op het derde niveau van Frankrijk.

Tijdens de jaren zeventig vond er een fusie plaats, waardoor men verder ging onder de naam Montpellier Littoral Sport Club. De fusieclub beleefde een wisselvallige beginperiode en besloot daarom in 1974 een nieuwe fusie aan te gaan met AS Paillade. Hierdoor veranderde de naam uiteindelijk in Montpellier Paillade Sport Club (PSC). De bijnaam La Paillade is een voortvloeisel uit die periode.

Sterke terugkeer

Montpellier PSC veroverde in 1981 de Division 2-titel. Het verblijf in de hoogste divisie bleef beperkt tot één seizoen (twintigste), maar na het kampioenschap van 1987 bleek de club er wel klaar voor te zijn. Dit leidde in het seizoen 1987-1988 zelfs tot een historische derde plaats achter AS Monaco en Girondins de Bordeaux. Dit succes was onder meer te danken aan de Kameroener Roger Milla, die meermaals werd verkozen tot beste voetballer van Afrika.

In 1989 voerde Montpellier een nieuwe naamsverandering door: de afkorting PSC maakte plaats voor HSC (Hérault Sport Club). De derde plaats bleek een absolute uitschieter, maar het grootste succes volgde in 1990 door de Coupe de France-finale tegen RC Paris met 2-1 te winnen. Het avontuur in de Division 1 duurde uiteindelijk dertien seizoenen. Montpellier HSC keerde na één seizoen alweer terug, maar degradeerde vervolgens opnieuw in 2004.

Kampioen van Frankrijk

Montpellier HSC had vijf seizoenen nodig om een terugkeer in de Ligue 1 af te dwingen. Met een vijfde plaats beleefde La Paillade een voortreffelijke rentree, maar het seizoen 2011-2012 bleek een absolute schot in de roos. Met drie punten voorsprong op Paris Saint-Germain wisten de Zuid-Fransen het kampioenschap binnen te slepen. Younès Belhanda, Olivier Giroud, Benjamin Stambouli en John Utaka behoorden zoal tot de selectie. Vooral Giroud groeide nadien uit tot een grote meneer.

In de zomer van 2012 verdiende Giroud een transfer naar Premier League-club Arsenal. Meer belangrijke spelers besloten hun status te verzilveren op de transfermarkt. Montpellier HSC bleek daardoor niet in staat om de goede prestaties te continueren, met in 2014 en 2017 zelfs een vijftiende plaats op de ranglijst. In de volgende seizoenen vestigde men zich tussen de zesde en de dertiende plaats op de ranglijst.

Olivier Giroud (Montpellier HSC)
Olivier Giroud stijlvol in actie voor Montpellier (Pro Shots)

Rivaliteit

Nîmes Olympique is de aartsrivaal van Montpellier HSC. Onderlinge wedstrijden worden ook wel betiteld als de Derby du Languedoc. Deze naam refereert aan het feit dat beide clubs afkomstig zijn uit de voormalige Franse regio Languedoc-Roussillon.


Europees voetbal

Montpellier HSC debuteerde tijdens het seizoen 1988-1989 op het Europese strijdtoneel. In de eerste ronde van de UEFA Cup bleek de Franse formatie meteen kansloos tegen Benfica (1-6 over twee wedstrijden), maar twee jaar later maakte men een betere indruk in de Europacup II. De club schakelde destijds zowel PSV als Steaua Boekarest uit. Manchester United blokkeerde groter succes in de kwartfinale.

In 1997 verloor Montpellier HSC de Intertoto Cup-finale tegen Olympique Lyon. Sindsdien was de club actief in zowel de Champions League, Europa League als UEFA Cup, maar echte successen leverde dat niet op.

Balans tegen Nederlandse clubs

In het seizoen 1990-1991 speelde Montpellier HSC in de Europacup II tegen PSV. De Fransen trokken over twee wedstrijden aan het langste eind: 1-0 thuis, 0-0 uit.


Nederlandse invloed

De Nederlandse inbreng bij Montpellier HSC is ontzettend gering gebleven. Slechts één landgenoot droeg het shirt van de Franse club: Wilbert Suvrijn (1989-1993).


Het stadion

Het Stade de la Mosson is sinds 1972 de thuisbasis van Montpellier HSC. Sinds de opening is het stadion meermaals gerenoveerd, met een hedendaagse capaciteit van 32.939 plaatsen als gevolg. In 2014 moest men enige tijd uitwijken naar het Altrad Stadium (rugbystadion) vanwege overstromingen.

In 1998 fungeerde het Stade de la Mosson als decor voor een aantal WK-wedstrijden, waaronder de achtste finale tussen Duitsland en Mexico (2-1). Ook verschillende rugbywedstrijden zijn hier afgewerkt.


Veelgestelde vragen over Montpellier HSC

Wanneer is Montpellier HSC opgericht?

In 1919

Wat is het adres van het Stade de la Mosson?

Stade de la Mosson
345 Avenue de Heidelberg, 34080 Montpellier
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade de la Mosson?

32.939 plaatsen

Wat is de website van Montpellier HSC?

Klik hier om Montpellier HSC online te bezoeken

Waar kan ik Montpellier HSC vinden op sociale media?

Montpellier HSC is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 14 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie