Stade Rennes

Rennes

Prijzenkast

2x Ligue 2

coupe de france logo

3x Coupe de France

1x Trophée des Champions

Het laatste nieuws over Stade Rennes

Stade Rennes is een Franse voetbalclub uit Rennes. Thuiswedstrijden van Les rouges et noirs worden afgewerkt in het Stade Roazhon Park.

  • Stade Rennes werd opgericht in 1901
  • Het Stade Roazhon Park is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van het team luidt ‘Les rouges et noirs’
  • Stade Rennes won de Coupe de France driemaal
  • Het team won twee Ligue 2-titels

Stichter van de Ligue 1, maar nooit landskampioen

Stade Rennes werd op 10 maart 1901 opgericht als Stade Rennais. Een aantal studenten waren hiervoor verantwoordelijk. De eerste wedstrijd uit de geschiedenis vond veertien dagen later plaats tegen stadgenoot FC Rennes, dat een maatje te groot bleek (0-6). Deze rivaal veroverde in 1903 het kampioenschap van de USFSA Ouest, maar een jaar later was het de beurt aan Stade Rennes. In de halve finale van het Franse kampioenschap bleek men vervolgens weerloos tegen RC Roubaix (1-12).

Na een fusie in 1904 ging de club verder als Stade Rennais Université Club. Het team wist in 1908 en 1909 opnieuw de USFSA Ouest-titel binnen te slepen. In 1916 wist men eveneens de Coupe des Alliés binnen te slepen. Dit succes vond plaats gedurende de Eerste Wereldoorlog. Na deze bloederige periode maakte de club de overstap naar de Division Honneur Ouest, dat nog altijd in regionaal verband plaatsvond. Dit leidde in 1920 en 1923 tot nieuwe kampioenschappen voor Stade Rennes.

In het seizoen 1921-1922 wist de club voor het eerst de finale van de Coupe de France te bereiken. Succes bleef evenwel uit door toedoen van Red Star Amical (0-2). Tien jaar na de bekerfinale besloot de Franse voetbalbond (FFF) een landelijke competitie te introduceren: de Ligue 1. Stade Rennes stond aan de basis van deze oprichting en behoorde daarmee tot de eerste deelnemers. De beginjaren verliepen echter stroef, met degradatie in 1937 als consequentie. In de tussentijd verloor men opnieuw een bekerfinale, ditmaal tegen Olympique Marseille (0-3).

Fans van Stade Rennes
Fans van Stade Rennes tonen hun clubliefde (Pro Shots)

Franse middenmoter

Stade Rennes wist in 1939 als runner-up van de Division 2 terug te keren op het hoogste niveau van Frankrijk. De club had echter de pech dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, waardoor men pas in 1945 daadwerkelijk mocht aantreden tegen de topteams. Met een zesde plaats beleefde men een geslaagde comeback. In 1949 steeg het team zelfs naar de vierde plaats, maar dit bleek een uitschieter. Les rouges et noirs degradeerde in het seizoen 1952-1953 opnieuw door de play-offduels met RC Strasbourg te verliezen.

In 1956 maakte Stade Rennes een comeback in de Division 1 door het kampioenschap binnen te slepen. Lijfsbehoud bleef echter uit, aangezien men een jaar later opnieuw werd gevloerd in de play-offs. Ditmaal fungeerde Lille OSC als beul. De formatie uit Bretagne keerde daarentegen ook net zo snel weer terug en ditmaal wist men zich wel voor langere tijd te vestigen in de hoogste divisie van Frankrijk. Tot halverwege de jaren vijftig vestigde men zich vooral in de middenmoot.

Tijdens het seizoen 1964-1965 wist Stade Rennes het eerste grote succes tot stand te brengen. In de Coupe de France-finale tegen CS Sedan had men weliswaar een tweede wedstrijd nodig, maar uiteindelijk trokken de manschappen van trainer Jean Prouff aan het langste eind (3-1). Daniel Rodighiéro wist twee van de drie doelpunten voor zijn rekening te nemen. Rennes won de Franse beker in 1971 opnieuw door Olympique Lyon met 1-0 te verslaan in het Stade Yves-du-Manoir.

Zwarte jaren

Het Division 1-avontuur kwam in het seizoen 1974-1975 ten einde door een negentiende plaats op de ranglijst. Stade Rennes keerde in één jaar terug op het hoogste niveau, maar degradeerde in 1977 opnieuw. Ditmaal had de club meer tijd nodig om verlost te worden van de Division 2-status. Ondanks een tweede plaats in 1980 lukte het pas in 1983 om als kampioen te promoveren. Tot halverwege de jaren negentig bleef men switchen tussen de hoogste en één na hoogste divisie van Frankrijk.

Zowel in 1993 als 1994 eindigde Stade Rennes als runner-up in de Division 2. In het eerstgenoemde jaar wist men niet te promoveren door in de halve finale van de play-offs te buigen voor AS Cannes, maar een jaar later volstond diezelfde plaats voor directe promotie. De club uit Bretagne ontsnapte in 1997 aan de zoveelste degradatie door als zestiende te eindigen. Twee jaar later kwam men aanzienlijk beter voor de dag door af te sluiten met een vijfde plaats op zak.

Derde bekerwinst

In 2003 ontsnapte Stade Rennes pas op de laatste speeldag van het Ligue 1-seizoen aan degradatie. Een zege op Montpellier volstond om het doemscenario buiten de deur te houden. De volgende seizoenen verliepen aanzienlijk beter, met zelfs tweemaal een vierde plaats als beloning (2005 en 2007). De club bereikte in 2009 bovendien weer eens de Coupe de France-finale, maar EA Guingamp trok met 1-2 aan het langste eind.

Stade Rennes groeide uit tot een stabiele Ligue 1-club door weg te blijven van de onderste plaatsen. In het seizoen 2018-2019 won men eindelijk weer eens de Coupe de France door de sterren van Paris Saint-Germain te verslaan in de strafschoppenserie. Een jaar later wist men een derde plaats te bemachtigen, de hoogste klassering ooit in de hoogste klasse.

Rivaliteit

FC Nantes is de aartsrivaal van Stade Rennes. Onderlinge wedstrijden worden veelal betiteld als de Derby de la Bretagne. Ook Stade Brest, EA Guingamp en FC Lorient staan bekend als rivalen.


Europees voetbal

Stade Rennes debuteerde in het seizoen 1965-1966 op het Europese strijdtoneel. De club mocht aantreden in de Europacup II, maar werd in de eerste ronde meteen geëlimineerd door Dukla Praag. In het seizoen 1971-1972 overkwam men hetzelfde lot door toedoen van Glasgow Rangers. Pas aan het einde van de jaren negentig mocht men opnieuw de Franse grens over voor een officiële wedstrijd. Rennes bereikte in 1999 de finale van de Intertoto Cup, maar verloor daarin van Juventus.

Pas in het seizoen 2005-2006 keerde Stade Rennes terug in een Europees hoofdtoernooi. In de UEFA Cup overleefde men de eerste ronde tegen Osasuna, maar in de groepsfase wist men vervolgens geen enkel punt te behalen. Twee jaar later sprokkelde men alleen punten in de thuiswedstrijden tegen SK Brann Bergen en Dinamo Zagreb (allebei (1-1). Nadien wist men wel een aantal seizoenen de groepsfase van de Europa League en de Conference League te overleven, maar de achtste finale bleek het maximaal haalbare.

Stade Rennes mocht in het seizoen 2020-2021 wel debuteren in de Champions League. In een groep met Chelsea, Sevilla en FK Krasnodar eindigde men onderaan met één schamel punt.

Balans tegen Nederlandse clubs

Stade Rennes speelde tot en met het seizoen 2023-2024 vier officiële wedstrijden tegen Nederlandse teams. De Fransen zijn licht in het voordeel: twee overwinningen, één gelijkspel en één nederlaag. Zowel FC Twente als Vitesse fungeerde tweemaal als tegenstander.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Stade Rennes gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Karel Bonsink (1981-1982)Mario Melchiot (2006-2007)
Erik-Jan van den Boogaard (1988-1990)Arnold Oosterveer (1991-1992)
Azor Matusiwa (2024-heden)John Verhoek (2010-2013)

Het stadion

Het Stade Roazhon Park is sinds 1912 de thuisbasis van Stade Rennes. Sinds de opening is het stadion talloze malen gerenoveerd, waardoor de capaciteit op 29.778 plaatsen is uitgekomen. Zowel de mannen- als vrouwenploeg van Frankrijk heeft meermaals gebruik gemaakt van dit complex.


Veelgestelde vragen over Stade Rennes

Wanneer is Stade Rennes opgericht?

Op 10 maart 1901

Wat is het adres van het Stade Roazhon Park?

Stade Roazhon Park
111 Rue de Lorient, 35000 Rennes
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade Roazhon Park?

29.778 plaatsen

Wat is de website van Stade Rennes?

Klik hier om Stade Rennes online te bezoeken

Waar kan ik Stade Rennes vinden op sociale media?

Stade Rennes is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 13 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie