Stade Rennes

Rennes

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Stade Rennes

Stade Rennes is een club uit de Franse Ligue 1. De club uit Rennes (Bretagne) speelt haar thuiswedstrijden in het Roazhon Park, dat een kleine dertigduizend plaatsen telt.

Op 10 maart 1901 werd de club door studenten opgericht als Stade Rennais. In 1904 besloot de club te fuseren met FC Rennes, waardoor de naam Stade Rennais Université Club ontstond. Het team speelde in de beginjaren in de USFSA Ouest en dat resulteerde in drie kampioenschappen: 1904, 1908 en 1909. Na de Eerste Wereldoorlog was de club te bewonderen in de Division Honneur Ouest, dat regionaal als hoogste divisie fungeerde. Ook op dit niveau werden kampioenschappen behaald: in 1920 en 1923.

Stade Rennes werd in 1932 professioneel en behoorde tot de stichters van de moderne Franse competitie, dat tegenwoordig Ligue 1 heet. In 1937 moest de club echter genoegen nemen met degradatie naar het tweede niveau, waar het deels door de Tweede Wereldoorlog pas in 1945 weer terugkeerde in de hoogste divisie. Les rouges et noirs draaiden in de naoorlogse jaren goed mee in de subtop van Frankrijk, maar verval leidde in 1953 tot een nieuwe degradatie.

In de vijf seizoenen na de degradatie speelde Stade Rennes maar één seizoen op het hoogste niveau. In 1958 bleek de promotie wel succesvol, aangezien de club tot halverwege de jaren zeventig in de Division Nationale actief zou blijven. Een vierde plaats in 1965 diende als beste prestatie. In 1975 degradeerden de manschappen uit Rennes na een verblijf van zestien jaar toch weer naar de tweede divisie van Frankrijk en dat resulteerde in een grijze periode. Tussen 1975 en 1994 speelde het team maar zes seizoenen in de hoogste divisie.

Eduardo Camavinga in actie voor Stade Rennes

Sinds 1994 is Stade Rennes onafgebroken actief in de hoogste divisie van Frankrijk. In 2020 werd het beste naoorlogse resultaat neergezet: een derde plaats in de Ligue 1.

Europees voetbal

In het seizoen 2020-2021 debuteerde Stade Rennes in de Champions League. Als nummer drie van Frankrijk kon de club echter niet imponeren: in een groep met Chelsea, Sevilla en FK Krasnodar pakte het maar één schamel punt. Europees is de club sowieso nooit een hoogvlieger geweest. Een plaats in de achtste finales van de Europa League is vooralsnog de beste prestatie van de Fransen.

Een actiemoment tijdens Vitesse – Stade Rennes in 2021

Nederlanders

Een handvol Nederlanders is actief geweest voor Stade Rennes. Mario Melchiot is waarschijnlijk de meest bekende naam uit dit rijtje. Ook Karel Bonsink, Arnold Oosterveer, Erik-Jan van den Boogaard en John Verhoek hebben er een verleden.

Laatste update: 2 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie