FC Lorient

Lorient

Prijzenkast FC Lorient

1x Ligue 2

1x Championnat National

coupe de france logo

1x Coupe de France

Het laatste nieuws over FC Lorient

FC Lorient is een Franse voetbalclub uit Lorient. Thuiswedstrijden van Les Merlus worden afgewerkt in het Stade du Moustoir – Yves Allainmat.

  • FC Lorient werd in 1926 opgericht
  • Pas in 1967 verkreeg de club een professionele status
  • Het Ligue 1-debuut volgde in 1998
  • Het Stade du Moustour – Yves Allainmat is de thuisbasis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Merlus’

FC Lorient in nationaal clubverband

FC Lorient werd opgericht op 2 april 1926. De voetbalclub vloeide voort uit La Marée Sportive, dat een jaar eerder was opgericht door Madame Cuissard en haar zoon Joseph. Het team begon in 1929 op amateurniveau en wist prompt het Champions de l’Ouest te winnen. Hierdoor kwam men terecht in de Division d’Honneur, dat men zowel in 1932 als 1936 winnend wist af te sluiten.

Door het effect van de Tweede Wereldoorlog verlieten veel spelers FC Lorient. Antoine Cuissard, de kleinzoon van Madame Cuissard, besloot de club te helpen door zich als speler in de selectie te voegen. Hij verdiende op die wijze zelfs een plek in de WK 1954-selectie van Frankrijk. Mede dankzij de middenvelder kreeg het team weer kleur op de wangen. Lorient promoveerde en degradeerde meermaals in de jaren veertig en vijftig binnen het Franse amateurvoetbal. Mede door het gebrek aan financiële stootkracht was dat in die tijd ook het maximaal haalbare.

Stade du Moustoir (FC Lorient)
Het Stade du Moustoir (Pro Shots)

Professionele status

In 1967 besloten Jean Tomine en René Fougère een profstatuut aan te vragen voor FC Lorient. Dit verzoek werd gehonoreerd, waardoor de club mocht deelnemen aan de Division 2. Op het tweede niveau debuteerden Les Merlus met een respectabele achtste plaats. Halverwege de jaren zeventig eindigde het team twee opeenvolgende seizoenen als derde, maar dat succes kon niet worden doorgetrokken. In plaats daarvan degradeerde Lorient in 1977 naar het derde niveau van Frankrijk.

FC Lorient ging in 1978 failliet. De trouwe supporters besloten een nieuwe club op te richten onder de naam Club des Supporters du FC Lorient. Als gevolg daarvan zakte het team in de jaren tachtig af naar een bedenkelijk niveau (zesde divisie), maar onder leiding van oud-speler Christian Gourcuff krabbelde men weer op. Dit leidde tussen 1982 en 1985 tot vier opeenvolgende promoties aan de hand van een kampioenschap. Lorient keerde daarmee weer terug in de Division 2.

Historische promotie na jojo-jaren

Tot halverwege de jaren negentig had FC Lorient moeite om zich permanent te vestigen in de Division 2. De club degradeerde in 1986 meteen, waarna men een heus jojo-effect doormaakte. Promoties in 1987, 1989 en 1992 werden telkens opgevolgd door een directe degradatie. Pas in het seizoen 1995-1996 wist het team zich eindelijk te handhaven op het tweede niveau van Frankrijk. Lorient eindigde achtereenvolgens als twaalfde, negende en tweede. Het succes van 1998 betekende voor het eerst in de geschiedenis promotie naar de hoogste klasse.

Met Marokkaans international Smahi Triki in de gelederen verloor FC Lorient de eerste wedstrijd op het hoogste niveau van AS Monaco (1-2). Een week later behaalde de club een eerste punt ten koste van RC Lens (1-1), waar de eerste overwinning op 29 augustus 1998 werd geboekt op Paris Saint-Germain (1-2). Later dat seizoen wist men nogmaals te winnen van de Parijzenaars. Lorient wist zich desondanks niet te handhaven. Le Havre AC won de strijd om lijfsbehoud op basis van doelsaldo.

FC Lorient wist in 2001 een terugkeer naar de Division 1 af te dwingen. Eerder dat jaar was de club overgenomen door Alain Le Roch, waardoor trainer Gourcuff en sterspeler Ulrich Le Pen besloten te vertrekken. De nieuwe clubleiding besloot wel een groot aantal nieuwe spelers in te lijven, maar degradeerde in 2002 meteen weer. Toch wist Lorient een succesvol seizoen door te maken door de Coupe de France te winnen (1-0 tegen SC Bastia) en de Coupe de la Ligue-finale te bereiken (winst voor Girondins de Bordeaux).

Jarenlang Ligue 1-verblijf

In 2006 wist FC Lorient voor de derde keer te promoveren naar de Ligue 1, zoals de hoogste divisie inmiddels werd genoemd. Met André-Pierre Gignac in de gelederen slaagden Les Merlus er voor het eerst in om lijfsbehoud tot stand te brengen (veertiende). In de volgende seizoenen wist de club zich opnieuw te handhaven door in de middenmoot te eindigen, met een zevende plaats als beste resultaat. In 2012 wist men daarentegen ternauwernood te ontsnappen aan degradatie (zeventiende).

FC Lorient werd in 2017 veroordeeld tot de play-offs om promotie/degradatie. Een 1-2 nederlaag over twee wedstrijden betekende het einde van een elfjarig Ligue 1-verblijf. Tijdens het seizoen 2019-2020 brak ook in Frankrijk de coronapandemie uit. De Franse voetbalbond (FFF) besloot in tegenstelling tot Nederland wel om promotie/degradatie door te voeren. Lorient ging op dat moment aan kop in de Ligue 2, waardoor men het kampioenschap cadeau kreeg.

Zowel in 2021 als 2022 wist FC Lorient zich te handhaven middels een zestiende plaats op de ranglijst. In 2023 volgde een tiende plaats, waardoor men zich verzekerde van een vierde Ligue 1-seizoen op rij. Het avontuur eindigde abrupt in het seizoen 2023-2024 door een sportieve terugval (zeventiende).

Rivaliteit

Stade Rennes is de aartsrivaal van FC Lorient. Onderlinge wedstrijden staan ook wel bekend als de Derby Breton, hoewel meer lokale wedstrijden die titel dragen. Stade Brest, EA Guingamp en FC Nantes staan eveneens bekend als rivalen.


FC Lorient in Europees clubverband

Als bekerwinnaar mocht FC Lorient in het seizoen 2002-2003 aantreden in het UEFA Cup-toernooi. De kersverse Ligue 2-club mocht het in de eerste ronde opnemen tegen Denizlispor. In Turkije verloren de Fransen met 2-0. Thuis wist de club een 3-1 overwinning uit het vuur te slepen, maar door de uitdoelpuntenregel bleek dit niet voldoende om door te stoten.


Het stadion van FC Lorient

Het Stade du Moustoir – Yves Allainmat is sinds 1959 de thuisbasis van FC Lorient. Het stadion werd geopend als het Stade du Moustoir, zoals het in de volksmond nog altijd heet. In 1993 besloot de voetbalclub om de naam van oud-burgemeester Yves Allainmat toe te voegen. Hij overleed dat jaar op 86-jarige leeftijd.

Het stadion van FC Lorient biedt plaats aan 18.110 supporters. In december 2020 werd een 38-jarige terreinknecht getroffen door een deel van de lichtinstallatie, met fatale gevolgen. Zes anderen, waaronder twee collega’s, werden in shock naar het ziekenhuis afgevoerd.


Veelgestelde vragen over FC Lorient

Wanneer is FC Lorient opgericht?

Op 2 april 1926

Wat is het adres van het Stade du Moustoir – Yves Allainmat?

Stade du Moustoir – Yves Allainmat
Rue du Tour des Portes, 56100 Lorient
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade du Moustoir – Yves Allainmat?

18.110 plaatsen

Wat is de website van FC Lorient?

Klik hier om FC Lorient online te bezoeken

Waar kan ik FC Lorient vinden op sociale media?

FC Lorient is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie