RC Lens

Lens

Prijzenkast

1x landskampioen

4x Ligue 2

1x Coupe de la Ligue

Het laatste nieuws over RC Lens

RC Lens is een voetbalclub uit de Franse stad Lens en speelt in de hoogste divisie van Frankrijk, de Ligue 1. Het thuisdomein is het Stade Bollaert-Delelis, dat ruim 38.000 plaatsen telt.

  • RC Lens werd in 1906 opgericht
  • De club werd zwaar getroffen door de Eerste en Tweede Wereldoorlog
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Stade Bollaert-Delelis
  • De bijnaam van de club luidt ‘Les Artésiens’
  • RC Lens werd één keer kampioen van Frankrijk

Landskampioen van 1998

RC Lens werd in 1906 opgericht als Racing Club Lensois. In oktober 1907 maakte de Angelsaksische variant plaats voor de hedendaagse naam: Racing Club de Lens. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Lens zwaar getroffen en de voetbalclub verdween zelfs, maar na de oorlog maakten Les Artésiens een comeback. In 1922 sloot RC Lens zich weer aan bij het competitieve voetbal.

Geleidelijk kreeg RC Lens meer mogelijkheden en dat leidde tot promotie naar de Division Honneur Nord, dat in die tijd als hoogste klasse fungeerde. In de jaren dertig werd de voetbalclub professioneel en volgde een verhuizing naar de huidige locatie. RC Lens werd in 1937 kampioen op het tweede niveau van Frankrijk en leek zich gaandeweg steeds beter staande te houden, maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten met degradatie in 1947 als consequentie.

RC Lens keerde in 1949 alweer terug in de hoogste divisie van Frankrijk. In de jaren vijftig en zestig eindigde de club viermaal bij de eerste drie, maar een landstitel bleef uit. Lens kon dit succes niet doortrekken en daalde in 1968 zelfs af naar het tweede niveau. Door een economische crisis in de mijnindustrie, van grote waarde voor de regio, bleek de club gedwongen om het profstatuut in te leveren. De situatie verbeterde echter dusdanig dat de club na één seizoen alweer professioneel werd.

RC Lens speelde tussen 1973 en 2008 op vier seizoenen na (drie degradaties) telkens op het hoogste niveau. In 1998 werd de voorlopig beste prestatie uit de clubgeschiedenis neergezet door kampioen van Frankrijk te worden. Bekende namen uit die tijd zijn Marc-Vivien Foé en Vladimir Smicer. In het daaropvolgende decennium eindigde Lens meerdere malen in de top van de Franse competitie, maar in 2008 kwam het Ligue 1-avontuur abrupt ten einde.

(Pro Shots)

RC Lens beleefde een moeilijke fase na de degradatie van 2008. De club keerde weliswaar binnen een jaar terug op het hoogste niveau, maar degradeerde binnen twee seizoenen opnieuw. Na de promotie van 2014 ging het zelfs al na één seizoen mis in de Ligue 1. Lens had na deze nieuwe opdoffer vijf seizoenen nodig om een terugkeer af te dwingen, maar in de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 presteerde de club uitstekend door als zevende te eindigen.

In het seizoen 2022-2023 bewees RC Lens daadwerkelijk bezig te zijn aan een nieuw tijdperk. Op korte afstand van kampioen Paris Saint-Germain eindigde de club als tweede in de Franse Ligue 1.


Europees voetbal

RC Lens is in Europees verband in verschillende competities actief geweest: de Champions League, de Europacup II, de UEFA Cup en de Intertoto Cup. Het meest aansprekende resultaat dateert uit het seizoen 1999-2000. De Fransen schakelden in de UEFA Cup achtereenvolgens Maccabi Tel Aviv, Vitesse, 1. FC Kaiserslautern, Atlético Madrid en Celta de Vigo uit, maar Arsenal dwarsboomde een finaleplaats door beide halve finales te winnen.


Nederlanders

De Nederlandse invloed op de geschiedenis van RC Lens is bijzonder beperkt te noemen. Wim van Lent was lange tijd enige Nederlander die voor de club actief is geweest, maar dat dateerde alweer van de jaren vijftig uit de vorige eeuw. In de zomer van 2023 kwam daar een tweede naam bij: Stijn Spierings.

Laatste update: 23 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie