AJ Auxerre

Auxerre

Prijzenkast

1x landskampioen

1x Ligue 2

coupe de france logo

4x Coupe de France

Het laatste nieuws over AJ Auxerre

AJ Auxerre is een Ligue 2-club uit Auxerre, gelegen in de regio Bourgondië. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Stade l’Abbé-Deschamps (ruim 18.500 plaatsen).

  • AJ Auxerre werd in 1905 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stade l’Abbe-Deschamps
  • De bijnaam van de voetbalclub luidt ‘Les Diplomates’
  • AJ Auxerre won één landstitel en vier bekers
  • Guy Roux was er decennialang hoofdtrainer

Heimwee naar Guy Roux

Op 29 december 1905 besloot eerwaarde Abbé Deschamps een voetbalclub op te richten: L’Association de la Jeunesse Auxerroise. Hij bleef tot 1949 als voorzitter verbonden aan de club en als dank daarvoor werd het huidige stadion naar hem vernoemd. Les diplomates (‘De diplomaten’) speelden na zijn dood in december 1949 op het vierde niveau van Frankrijk, waar de club tot 1970 op één seizoen na (vijfde niveau in 1958-1959) ook zou vertoeven.

In 1970 wist AJ Auxerre door te dringen tot het derde niveau van Frankrijk. De club hield zich goed staande op dit niveau en promoveerde binnen vier seizoenen zelfs naar het tweede niveau. Met twee tiende plaatsen was de start heel aardig te noemen, maar in de daaropvolgende vier seizoenen begon het nóg beter te lopen met een kampioenschap in 1980 als nieuw hoogtepunt. Auxerre bereikte daarmee voor het eerst in de geschiedenis de hoogste Franse klasse.

Het succesverhaal van Auxerre was voor een groot deel toe te schrijven aan Guy Roux. De Fransman werd in 1961 op slechts 23-jarige leeftijd geïnstalleerd en zou tot 2005 (met een korte onderbreking) aanblijven. Niet alleen werd hij de langstzittende trainer in het Franse voetbal, maar onder zijn leiding groeide de club zelfs uit tot een Franse topclub. Aan het einde van de jaren negentig en het begin van de 21ste eeuw draaide de club meermaals mee in de top van Frankrijk, met de landstitel van 1996 als ultiem hoogtepunt.

Clublegende Guy Roux (Pro Shots)

Na 44 jaar nam Roux in 2005 officieel afscheid als trainer van AJ Auxerre. In de daaropvolgende seizoenen bleef de club behoorlijk presteren, maar in 2012 eindigde het avontuur abrupt door als hekkensluiter af te dalen naar de Ligue 2. Auxerre had veel moeite om zich te herstellen van deze klap en had maar liefst tien seizoenen nodig om een terugkeer als Ligue 1-club af te dwingen. Pas in 2022 promoveerden Les diplomates als nummer drie naar het hoogste niveau, maar een jaar later degradeerde de club alweer door de beslissing om het aantal Ligue 1-clubs terug te brengen naar achttien.


Europees voetbal

AJ Auxerre debuteerde in de jaren tachtig als UEFA Cup-deelnemer in Europees verband. De eerste drie pogingen eindigden steevast in de eerste ronde, maar in het seizoen 1989-1990 werd een fraaie reeks neergezet door de kwartfinales te bereiken. In het seizoen 1992-1993 werd Ajax zelfs uitgeschakeld in diezelfde ronde om pas in de halve finales te worden gestuit door Borussia Dortmund.

In Europees verband heeft AJ Auxerre vaker tegen Nederlandse clubs gespeeld. Ajax heeft slechte herinneringen aan de Franse opponent. In het seizoen 2004-2005 werden de Amsterdammers al in de derde ronde van de UEFA Cup uitgeschakeld door Auxerre, waarna het avontuur in de kwartfinales eindigde. Een jaar eerder bleek PSV daarentegen al in de achtste finales te sterk.


Nederlanders

Vooralsnog heeft maar één Nederlandse voetballer het shirt van AJ Auxerre gedragen. Frank Verlaat was in de periode 1992-1995 actief in het Stade l’Abbé-Deschamps.

Laatste update: 9 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie