AJ Auxerre

Auxerre

Prijzenkast AJ Auxerre

1x landskampioen

2x Ligue 2

coupe de france logo

4x Coupe de France

Het laatste nieuws over AJ Auxerre

AJ Auxerre is een Franse voetbalclub uit Auxerre. Thuiswedstrijden van Les Diplomates worden afgewerkt in het Stade l’Abbé-Deschamps.

  • AJ Auxerre werd in 1905 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Stade l’Abbe-Deschamps
  • De bijnaam van de voetbalclub luidt ‘Les Diplomates’
  • AJ Auxerre won één landstitel en vier bekers
  • Guy Roux was er decennialang hoofdtrainer

AJ Auxerre in nationaal clubverband

AJ Auxerre ontstond op 29 december 1905 als Association de la Jeunesse Auxerroise. De oprichting vond plaats onder leiding van eerwaarde Ernest Abbe Deschamps, die ook fungeerde als eerste voorzitter. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de aanschaf van een lap grond langs de Yonne-rivier, waar de club een nieuw stadion liet bouwen. Dit stadion werd aanvankelijk Stade de la Route de Vaux genoemd, maar na diens overlijden in 1949 werd het bouwwerk vernoemd naar Deschamps.

Lange tijd fungeerde Deschamps als voorzitter van AJ Auxerre. Tijdens zijn bewind speelde de club geen hoofdrol in het Franse voetbal. Ten tijde van zijn dood speelde men slechts op het vierde niveau van Frankrijk. Aan het einde van de jaren vijftig daalden Les Diplomats zelfs af naar het vijfde niveau, maar binnen een seizoen wist men alweer terug te keren in de vertrouwde competitie. Dit bleef het gevolg tot en met het seizoen 1969-1970.

Het Stade l'Abbé-Deschamps (AJ Auxerre)
Het Stade l’Abbé-Deschamps (Pro Shots)

Opmars onder Guy Roux

In 1961 werd de pas 23-jarige Guy Roux aangesteld als hoofdtrainer van AJ Auxerre. Op dat moment speelde de club nog in de Division d’Honneur de Bourgogne (amateurniveau), maar met bescheiden middelen wist hij een succesformule ontwikkelen. In 1970 leidde de trainer zijn team naar het derde niveau van Frankrijk. Auxerre bleef zich stormachtig ontwikkelen met nieuwe promoties in 1974 en 1980 als resultaat. Het kampioenschap in de Division 2 betekende voor het eerst in de geschiedenis deelname aan de hoogste klasse van Italië.

AJ Auxerre debuteerde op 24 juli 1980 in de Division 1, maar SC Bastia trok met 2-0 aan het langste eind. Vijf dagen later wist men tegen Angers SCO een eerste punt te behalen (2-2). De eerste overwinning volgde op 19 augustus in de uitwedstrijd tegen Lille OSC (2-3). Auxerre beleefde ondanks deze primeurs een loodzware eerste seizoenshelft, maar het team van Roux bleek lastig te kloppen. Tussen speelronde acht en vijftien verloor het team geen enkele wedstrijd (zeven gelijke spelen en één zege).

In november 1980 versterkte AJ Auxerre zich met de Pool Andrzej Szarmach. De spits bekroonde zijn thuisdebuut enkele dagen later met een treffer tegen Olympique Lyon (2-2). Hij groeide uit tot een doelpuntenmachine, waardoor de formatie van Roux stappen voorwaarts maakte. Mede dankzij fraaie overwinningen op Paris Saint-Germain (2-3) en FC Nantes (0-1) wist Auxerre zich veilig te spelen. Laatstgenoemde club had op dat moment al vijfenhalf jaar geen thuisduel meer verloren. Het debuutseizoen op het hoogste niveau leverde een tiende plaats op.

Guy Roux (AJ Auxerre)
De legendarische Guy Roux (Pro Shots)

Kampioen van Frankrijk

AJ Auxerre beleefde in het seizoen 1981-1982 een terugval, maar de vijftiende plaats volstond voor lijfsbehoud. In de volgende seizoenen maakte de club grote sprongen. In 1984 wist het team zelfs een respectabele derde plaats te behalen achter landskampioen Girondins de Bordeaux en runner-up AS Monaco. Dit resultaat werd geëvenaard in 1991 en 1994. In deze periode plaatsten Les Diplomats zich voor het eerst voor de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.

AJ Auxerre veroverde in 1994 de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis: de Coupe de France. In de bekerfinale wist men af te rekenen met Montpellier (3-0). Het ultieme succes werd gerealiseerd in het seizoen 1995-1996. Met Laurent Blanc als bekendste naam wist de ploeg van Roux de landstitel te veroveren met vier punten voorsprong op Paris Saint-Germain. Auxerre veroverde zelfs de dubbel, aangezien Nîmes Olympique in de bekerfinale met 2-1 over de knie ging. Lilian Laslandes maakte vlak voor tijd het winnende doelpunt.

De laatste jaren van Roux

Roux zwaaide in 2000 na 39 jaar af als trainer van AJ Auxerre. In 2001 maakte hij echter een comeback op het oude nest. Datzelfde jaar onderging de succestrainer een zware hartoperatie, waardoor familieleden en artsen hem adviseerden om het trainersvak vaarwel te zeggen. Ondanks zijn kwakkelende gezondheid besloot Roux echter door te gaan. In 2003 en 2005 wist hij zijn geliefde club opnieuw aan Coupe de France-succes te helpen. Respectievelijk Paris Saint-Germain en CS Sedan ging met 2-1 over de knie.

Na de bekertriomf van 2005 besloot Roux alsnog te stoppen als hoofdtrainer van AJ Auxerre. In totaal beoefende hij deze klus 44 jaar. De oude rot maakte medio 2007 nog wel een kortstondige comeback bij RC Lens, maar in augustus van datzelfde jaar besloot hij alweer af te treden vanwege zijn gezondheid. Nadien verdween Roux definitief uit de voetballerij. Hij bleef Auxerre uiteraard op de voet volgen, maar hij zag dat zijn opvolgers de ingezette koers niet wisten door te trekken.

Roerige jaren

AJ Auxerre eindigde in 2008 ternauwernood boven de degradatiezone (vijftiende). RC Lens, dat als nummer achttien degradeerde, eindigde op vier punten achterstand. Twee jaar later wisten Les Diplomats een fraaie derde plaats te bemachtigen, maar in 2012 kwam het Ligue 1-verblijf dan toch ten einde. Op 23 mei 2012 viel het doek na een 3-0 nederlaag bij Olympique Marseille. Auxerre degradeerde na een periode van 32 jaar uit de hoogste klasse van Frankrijk.

In de Ligue 2 bleef AJ Auxerre aanmodderen. Dit leidde in 2014 (zestiende), 2017 (zeventiende) en 2019 (vijftiende) zelfs in zeer teleurstellende klasseringen. De jaren twintig van de 21ste eeuw vormden een ommekeer. Auxerre wist op te klimmen op de ranglijst en promoveerde in 2022 zelfs als nummer drie. In de play-offs wist men af te rekenen met Saint-Étienne (na strafschoppen). De Ligue 1-rentree bleek echter van korte duur. Het team degradeerde op de slotdag van het seizoen 2022-2023 voor de tweede keer in de geschiedenis uit de hoogste divisie.

Kampioen in de Ligue 2

AJ Auxerre herstelde zich snel van deze degradatie. In het seizoen 2023-2024 kroonde de club zich met zes punten voorsprong op Anders SCO tot kampioen van de Ligue 2.

Rivaliteit

Troyes is de belangrijkste rivaal van AJ Auxerre. Onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby de la N77. Ook de Derby de Bourgogne tegen Dijon FCO is extra beladen.


AJ Auxerre in Europees clubverband

AJ Auxerre debuteerde in het seizoen 1984-1985 op het Europese strijdtoneel. In de eerste ronde van de UEFA Cup moest de club meteen buigen voor Sporting Portugal. In 1985 en 1987 was dat eveneens het eindstation door toedoen van AC Milan en Panathinaikos. Pas in 1989 wist men eindelijk een ronde verder te komen. Dat resulteerde meteen in een kwartfinaleplaats, maar Fiorentina dwarsboomde groter succes. Beide confrontaties met de Italianen eindigden in een 0-1 nederlaag.

In het seizoen 1992-1993 reikte AJ Auxerre ten koste van Ajax tot de halve finale van de UEFA Cup. Ook Borussia Dortmund had vervolgens een flinke kluif aan de Fransen, maar de Duitsers trokken na strafschoppen alsnog aan het langste eind. Dezelfde clubs kwam men tegen tijdens de eerste Champions League-campagne van het seizoen 1996-1997. Opnieuw bleek Dortmund te sterk, in de kwartfinale om precies te zijn. De enige Europese prijs in de twintigste eeuw bleek daardoor de Intertoto Cup van 1997.

Tussen 2000 en 2011 was AJ Auxerre actief in zowel de Champions League als de UEFA Cup. In 2005 wist men nogmaals de kwartfinale van het laatstgenoemde toernooi te bereiken, maar CSKA Moskou blokkeerde groter succes. Na 2011 verdween de Franse formatie voor geruime tijd uit de Europese clubtoernooien.

Balans tegen Nederlandse clubs

AJ Auxerre speelde vooralsnog zeventien officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club. De balans is in evenwicht: de Fransen wonnen en verloren zeven wedstrijden, waar de overige edities onbeslist bleven. Ajax nam de meeste onderonsjes voor eigen rekening (acht). PSV (vier), FC Twente, FC Utrecht (elk twee) en AZ (één) fungeerden eveneens als tegenstander.


Nederlandse invloed

Verschillende spelers hebben het shirt van AJ Auxerre gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Eros Maddy2023-heden
Frank Verlaat1992-1995

Het stadion van AJ Auxerre

Het Stade de l’Abbé-Deschamps is sinds 1918 de thuisbasis van AJ Auxerre. Het stadion is vernoemd naar Abbe Deschamps, de oprichter en eerste voorzitter van de club. Hij kocht een terrein langs de Yonne-rivier en liet daar een vast onderkomen voor de club bouwen. Na zijn dood in december 1949 besloot de club hem te eren door het Stade de la Route de Vaux naar hem te vernoemen.

In de loop der jaren heeft het Stade de l’Abbé-Deschamps meerdere renovaties doorgemaakt. De capaciteit is daarmee uitgekomen op 23.467 plaatsen.


Veelgestelde vragen over AJ Auxerre

Wanneer is AJ Auxerre opgericht?

Op 29 december 1905

Wat is het adres van het Stade de l’Abbé-Deschamps?

Stade de l’Abbé-Deschamps
2 Rte de Vaux, 89000 Auxerre
Frankrijk

Wat is de capaciteit van het Stade de l’Abbé-Deschamps?

23.467 plaatsen

Wat is de website van AJ Auxerre?

Klik hier om AJ Auxerre online te bezoeken

Waar kan ik AJ Auxerre vinden op sociale media?

AJ Auxerre is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 6 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie