Azor Matusiwa

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Azor Matusiwa

Azor Matusiwa is een Nederlandse middenvelder met Angolese roots. In januari 2024 verruilde hij het Franse Stade de Reims voor Stade Rennes.

  • Matusiwa speelt momenteel voor Stade Rennes
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Ajax, De Graafschap, FC Groningen en Stade de Reims
  • In de jeugdopleiding speelde hij voor Almere City FC
  • Zijn ouders, broers en zussen zijn in 1994 naar Nederland gevlucht

Clubcarrière

Matusiwa werd op 28 april 1998 geboren in Hilversum. Zijn ouders, broers en zussen waren in 1994 naar Nederland gevlucht vanwege de burgeroorlog in Angola. Het gezin moest jarenlang wachten op een verblijfsvergunning. Pas in 2005 kreeg Matusiwa en zijn gezinsleden toestemming om in Nederland te blijven. Mede dankzij acties van amateurvereniging HSV Wasmeer, waar ook Davy Klaassen in de jeugd speelde, werd er toestemming verleend.

Tussen 2004 en 2011 speelde Matusiwa voor HSV Wasmeer. De middenvelder maakte na deze periode de overstap naar Almere City FC, waar hij twee seizoenen speelde. In 2013 verdiende hij een kans in de jeugdopleiding van Ajax. Matusiwa moest naar eigen zeggen flink wennen aan het hoge niveau in Amsterdam, maar wist uiteindelijk het volledige traject te doorlopen.

Debuut voor Ajax

Matusiwa ondertekende in augustus 2015 zijn eerste profcontract bij Ajax. Ruim een jaar later, op 21 november 2016, debuteerde de Hilversummer met Jong Ajax in het betaald voetbal. In de Eerste Divisie-wedstrijd tegen Jong FC Utrecht (2-2) verscheen hij na 87 minuten binnen de lijnen voor Léon Bergsma. De defensief ingestelde middenvelder verscheen in totaal dertig keer binnen de lijnen namens het beloftenteam van de Amsterdammers.

Op 6 mei 2018 maakte Matusiwa zijn debuut voor de A-selectie van Ajax. In de laatste speelronde van het Eredivisie-seizoen gunde trainer Erik ten Hag hem een basisplaats in de uitwedstrijd tegen Excelsior (1-2 overwinning). Hij maakte de negentig minuten vol in Rotterdam. Ajax bouwde in het seizoen 2018-2019 aan een waar succesverhaal, maar voor Matusiwa bleek geen plaats in de hoofdmacht.

Verhuur aan De Graafschap

Matusiwa werd in januari 2019 uitgeleend aan De Graafschap. Op de twintigste maakte hij zijn debuut voor De Superboeren, die in de Eredivisie een afgetekende overwinning boekten op Fortuna Sittard (5-1). In zijn zestiende competitiewedstrijd van het seizoen verloor zijn team met 1-4 van Ajax, dat zich daardoor tot landskampioen kroonde. Voor Matusiwa eindigde het seizoen echter in mineur. In de finaleronde van de play-offs om promotie/degradatie werd zijn team verslagen door Sparta Rotterdam.

Sterkhouder in Groningen

In de zomer van 2019 vertrok Matusiwa permanent bij Ajax. De Amsterdammers besloten in te gaan op een bod van FC Groningen, waar hij een vierjarig contract ondertekende. Voor de Trots van het Noorden debuteerde de middenvelder op 3 augustus 2019 in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Emmen. Matusiwa speelde 24 officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen voor de Groningers. Dat hadden er meer kunnen zijn, ware het het dat het seizoen voortijdig werd afgebroken door de coronapandemie.

Matusiwa speelde zich in het seizoen 2020-2021 in de kijker bij verschillende clubs. De voormalig Ajacied voelde zich in de steek gelaten door technisch directeur Mark-Jan Fledderus, die afspraken zou hebben geschonden. Hij zette zich uiteindelijk over de teleurstelling heen en speelde 24 officiële wedstrijden in zijn tweede contractjaar. Matusiwa, die onder meer met Arjen Robben samenspeelde, bereikte met zijn team de halve finale van de play-offs om Europees voetbal (exit door FC Utrecht).

(Pro Shots)

Transfer naar Reims

In het seizoen 2021-2022 speelde Matusiwa nog drie Eredivisie-wedstrijden voor FC Groningen. In de zomer van 2021 maakte de middenvelder alsnog een transfer. Het Franse Stade de Reims bereikte eind augustus een akkoord ter waarde van vier miljoen euro. Op 12 september 2021 debuteerde hij in de uitwedstrijd tegen Stade Rennes (0-2 overwinning) voor zijn nieuwe werkgever. Een half jaar later, op 6 februari 2022, beleefde Matusiwa een bijzonder moment: tegen Girondins de Bordeaux (5-0 zege) maakte hij zijn eerste doelpunt als profvoetballer.

Matusiwa groeide ook bij Stade de Reims uit tot sterkhouder. Mede dankzij de Nederlander bleef de club in het seizoen 2022-2023 overeind tegen de Franse voetbalgrootmacht Paris Saint-Germain (0-0 thuis, 1-1 uit). In het daaropvolgende seizoen liep de teller op naar 78 officiële duels en twee doelpunten voor Reims, dat hem in januari 2024 doorverkocht aan competitiegenoot Stade Rennes. Met deze deal was zo’n twintig miljoen euro gemoeid.

Stade Rennes

Het debuut voor Stade Rennes liet niet lang op zich wachten. Op 26 januari 2024 debuteerde Matusiwa met een 2-3 overwinning op Olympique Lyon voor zijn nieuwe werkgever.


Interlandcarrière

Matusiwa mag als international uitkomen voor zowel Nederland als Angola. Vooralsnog speelde hij alleen jeugdinterlands namens zijn geboorteland.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie