Kwetsbaar Ajax vecht zich naar Europese overwintering

Ajax won donderdagavond door doelpunten van Chuba Akpom en Kenneth Taylor in de Johan Cruijff ArenA met 3-1 van AEK Athene. Dankzij de overwinning overwinteren de Amsterdammers in de Conference League.

Strijdbaar Ajax dwingt voorsprong af

John van ‘t Schip moest het in Amsterdam stellen zonder de geblesseerde Steven Bergwijn en geschorste Steven Berghuis, waardoor de oefenmeester creatief moest zijn met zijn opstelling. De oefenmeester koos ervoor om Akpom aan de rechterkant van de aanval neer te zetten, terwijl Carlos Forbs aan de andere kant voor gevaar moest zorgen. Op de linksbackpositie besloot Van ‘t Schip tot slot om Borna Sosa in het basisteam neer te zetten, waarmee hij voor ervaring koos.

Al vroeg in het duel leek Ajax in de problemen terecht te komen. Kenneth Taylor raakte de bal namelijk op een cruciale positie kwijt en moest ervoor vrezen dat de Grieken vroeg op een voorsprong zouden komen te staan. Jorrel Hato voorkwam echter dat Diant Ramaj in actie moest komen, waardoor de brilstand op het scorebord bleef staan. Aan de andere kant van het veld werd het een korte tijd later eveneens gevaarlijk: Domagoj Vida maakte bijna een eigen doelpunt, maar Giorgos Athanasiadis voorkwam dit.

De keeper moest nog geen minuut later echter alsnog een tegentreffer incasseren. Uit een hoekschop kwam de bal namelijk op het hoofd van Akpom terecht. De aanvaller had geen enkel probleem om de bal binnen te werken: 1-0. Lang hield Ajax de voorsprong echter niet vast, want binnen 10 minuten stond het alweer gelijk. Niclas Eliasson sneed de bal bij een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld gevaarlijk in, waarbij hij deze op het hoofd legde van Levi Garcia die de 1-1 op het scorebord neerzette.

AEK Athene liet Ajax door de treffer wankelen en kon zelfs op een voorsprong komen. Steven Zuber schoot de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied gevaarlijk op vijandelijk doel, waarbij Ramaj deze met een geweldige redding uit de hoek tikte. Ajax kreeg ondertussen de grip langzaam terug en kwam via Taylor opnieuw op een voorsprong te staan. De middenvelder kreeg een fantastische steekpass van Jorrel Hato, draaide knap weg en schoot de bal razendsnel achter Athanasiadis.

Door het doelpunt moest AEK Athene weer komen, waardoor Ajax meer ruimte kreeg om te voetballen. De Amsterdammers vergaten bij tijd en wijle te profiteren van dit voordeel. Zo gaf Benjamin Tahirovic laat in de eerste helft vanaf de rechterkant van het veld een voorzet, maar kwam deze vrij eenvoudig in de handen van de sluitpost van AEK Athene terecht. Het zorgde ervoor dat de eerste 45 minuten langzaam op zijn einde liepen en beide ploegen met een 2-1 stand naar de kleedkamers gingen.

AEK Athene weet niet terug te komen

Ajax zag in de theepauze de geblesseerde Brian Brobbey afhaken, waardoor Ar’Jany Martha op het veld kwam. Daardoor moest er het nodige worden geschoven en kwam Akpom onder meer in de spits te staan. Vroeg in de tweede helft leek Ajax een grote kans op de 3-1 te krijgen. Forbs werd in de diepte weggestuurd en zag Akpom voor het doel komen. De buitenspeler was echter onrustig in zijn balbehandeling, waardoor Athanasiadis de bal eenvoudig uit de lucht kon halen.

Binnen een uur was het echter alsnog raak. Martha veroverde de bal en gaf deze razendsnel aan Akpom, die weg was en deze richting het doel van de tegenstander schoot. Athanasiadis leek de bal eenvoudig te kunnen oppakken, maar liet deze onder zich het doel in verdwijnen. Het resulteerde erin dat de thuisploeg op een 3-1 voorsprong kwam te staan en dat AEK Athene een vrijwel onmogelijke opgave kreeg om tegen Ajax tweemaal te scoren en zo alsnog door te gaan in de Conference League.

Waar AEK Athene op jacht bleef gaan naar de aansluitingstreffer, kreeg Ajax een aantal grote counters voorgeschoteld. Zo was Akpom een paar keer zeer dichtbij een treffer. Eenmaal raakte hij de paal, terwijl hij andere keren tegen de keeper aanschoot. Het was tot teleurstelling van zijn teamgenoten, die vonden dat hij de bal had moeten afspelen. Het bracht Ajax verder niet meer in de problemen, want mede door de twee doelpunten van Akpom ging het met een ruime overwinning ervandoor.

Scoreverloop: 1-0 (5′) Chuba Akpom, 1-1 (11′) Levi Garcia, 2-1 (20′) Kenneth Taylor, 3-1 (56′) Chuba Akpom