Chuba Akpom

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Chuba Akpom

Chuba Akpom is een Engelse spits met Nigeriaanse roots. In de zomer van 2023 verruilde hij Championship-club Middlesbrough voor Ajax.

  • Akpom speelt momenteel voor Ajax
  • De spits werd in de zomer van 2023 overgenomen van Middlesbrough
  • In het seizoen 2022-2023 werd hij topscorer in het Championship
  • Met PAOK Saloniki won Akpom de Griekse dubbel
  • Hij doorliep de jeugdopleiding van Arsenal

Clubcarrière

Chuba Amechi Akpom werd op 9 oktober 1995 geboren in Newham. Zijn ouders zijn afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en Nigeria, waardoor hij een dubbele nationaliteit heeft. Hij speelde voor verschillende jeugdelftallen van Engeland, maar besloot uiteindelijk te switchen. Vooralsnog speelde hij echter geen interlands voor het Afrikaanse land.

Debuut voor Arsenal

Akpom doorliep vanaf 2022 de jeugdopleiding van Arsenal en behoorde in december 2012 tot de selectie voor de Champions League-wedstrijd tegen Olympiakos Piraeus (2-1 nederlaag). In de daaropvolgende zomer mocht de spits meedraaien met de A-selectie voor het trainingskamp in Azië, waar hij in verschillende oefenwedstrijden zijn doelpunten meepikte. Akpom werd beloond door op 14 september 2013 officieel te debuteren in de Premier League-wedstrijd tegen Sunderland (3-1 overwinning). In blessuretijd liet manager Arsène Wenger hem invallen voor Olivier Giroud.

Op 25 september 2013 mocht Akpom eveneens opdraven in de League Cup-wedstrijd tegen West Bromwich Albion. Arsenal zegevierde pas na strafschoppen, mede dankzij een rake inzet van de voor Thomas Eisfeld ingevallen spits. Het zou zijn laatste wapenfeit blijken in het seizoen 2013-2014. Akpom kreeg überhaupt nog weinig speeltijd voor The Gunners. Tot en met het seizoen 2017-2018 liep diens aandeel op naar twaalf officiële wedstrijden, waarin hij geen regulier doelpunt wist te produceren.

Verschillende uitleenperiodes

In januari 2014 werd Akpom voor het eerst uitgeleend door Arsenal. De spits werd voor een maand ondergebracht bij Brentford, waar hij een viertal wedstrijden werd ingezet. In februari van dat jaar werd hij opnieuw uitgeleend en ditmaal werd gekozen voor Coventry City. Voor de League One-club bleef Akpom steken op een schamel aantal van zes wedstrijden.

Tussen eind maart en eind mei 2015 mocht Akpom zijn kunsten vertonen bij Nottingham Forest (zeven wedstrijden). In augustus van dat jaar werd de spits voor een jaar uitgeleend aan Hull City, waar hij meteen wist te scoren in zijn debuutwedstrijd tegen Huddersfield Town (2-0 overwinning). Akpom speelde 41 officiële wedstrijden voor The Tigers en scoorde daarin zeven keer. Hij zat op de bank tijdens de finaleronde van de play-offs om promotie naar de Premier League (winst tegen Sheffield Wednesday).

Arsenal verhuurde hem in de daaropvolgende seizoenen nogmaals. In januari 2017 mocht de spits een half jaar meedraaien bij Brighton & Hove Albion, waar hij tien wedstrijden afwerkte en opnieuw promoveerde naar de Premier League. In januari 2018 volgde een uitleenperiode bij het Belgische Sint-Truiden (zestien wedstrijden, zes doelpunten).

De dubbel bij PAOK

In augustus 2018 vertrok Akpom definitief bij Arsenal. Hij werd voor zo’n 2,2 miljoen euro verkocht aan het Griekse PAOK Saloniki, waar de spits op de 25ste van die maand debuteerde tegen Asteras Tripoli. Het bleek een gouden combinatie. Akpom won in 2019 zowel de landstitel als de Griekse beker met de club uit Thessaloniki. In de bekerfinale tegen AEK Athene maakte hij het enige en dus winnende doelpunt.

Als kampioen van Griekenland mocht PAOK Saloniki deelnemen aan de voorrondes van de Champions League. In de thuiswedstrijd tegen Ajax maakte hij de 1-1, maar zijn broodheer slaagde er niet in om de Amsterdammers uit te schakelen (2-2 en 3-2). Met een onderbreking van één jaar bleef Akpom tot en met het seizoen 2021-2022 actief voor PAOK. In totaal speelde hij 131 officiële wedstrijden voor de club, met 29 doelpunten en dertien assists als rendement.

(Pro Shots)

Goalgetter bij Middlesbrough

In september 2020 vertrok Akpom voor zo’n drie miljoen euro naar Middlesbrough. Met vijf doelpunten in 39 wedstrijden maakte de spits nog weinig indruk, waardoor hij in de zomer van 2021 nog een jaar werd uitgeleend aan PAOK Saloniki. Akpom sloot medio 2022 opnieuw aan in het Riverside Stadium en ditmaal lukte het hem wel om door te stoten. Bij de club uit het Championship beleefde hij het productiefste seizoen uit zijn carrière: 29 doelpunten in 42 wedstrijden.

Tussen 4 maart en 7 april 2023 scoorde Akpom in zes opeenvolgende Championship-wedstrijden (zeven doelpunten). In totaal maakte hij 28 doelpunten op het tweede niveau van Engeland, waardoor hij zich tot topscorer van deze competitie kroonde. Zijn productieve seizoen leidde in de zomer van 2023 tot de belangstelling van verschillende clubs, waaronder Ajax. De overstap naar Amsterdam werd op 16 augustus officieel afgerond.

(Pro Shots)

Ajax

Akpom maakte op 3 september 2023 voor het eerst speeltijd in Ajax-tenue. Op bezoek bij Fortuna Sittard mocht hij Brian Brobbey na 62 minuten aflossen, maar hij kreeg de 0-0 stand niet van het scorebord af. De aanvaller maakte op 2 november 2023 zijn eerste doelpunt in Amsterdamse dienst en besliste daarmee de thuiswedstrijd tegen FC Volendam (2-0 zege).

Laatste update: 2 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie