Brian Brobbey

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Brian Brobbey

Brian Brobbey is een Nederlandse aanvaller. De Amsterdammer speelt voor Ajax, dat hem medio 2022 permanent inlijfde nadat hij een jaar eerder nog transfervrij naar RB Leipzig was vertrokken.

  • Brobbey is een spits van Ajax
  • Hij doorliep de jeugdopleiding in Amsterdam
  • Met Ajax werd Brobbey in 2021 en 2022 landskampioen
  • De Amsterdammer stond een jaar onder contract bij RB Leipzig
  • Hij speelde voor verschillende Nederlandse jeugdteams

Clubcarrière

Brobbey werd op 1 februari 2002 geboren in Amsterdam en heeft een Ghanese achtergrond. Hij komt uit een echte voetbalfamilie. Ook zijn broers Samuel Brobbey, Kevin Luckassen en Derrick Luckassen zijn actief als voetballer. De twee laatstgenoemde broers hebben de achternaam van hun vader aangenomen. Kevin Luckassen vertelde in 2021 aan de Volkskrant over de Ajax-aanvaller: “Hij heeft van ons vier het meeste schijt aan alles.”

Eerste periode bij Ajax

De voetbalcarrière van Brobbey ging van start bij de Amsterdamse amateurclub AFC. In 2010 werd de aanvaller opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax. Op De Toekomst groeide de bonkige spits al snel uit tot een bezienswaardigheid. Niet alleen was hij ijzersterk in de duels, maar daarnaast beschikte hij over de nodige snelheid, de kwaliteit om een tegenstander uit te spelen en bovenal om goals te maken. Brobbey doorliep dan ook alle jeugdteams van Ajax.

Brobbey maakte op 15 oktober 2018 zijn debuut in het betaald voetbal. In de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie mocht hij na een klein uur invallen voor Leo Thethani. Datzelfde seizoen speelde hij ook de thuiswedstrijd tegen de beloftenploeg van PSV, met ditmaal een invalbeurt van 23 minuten. Het daaropvolgende seizoen speelde Brobbey vooral voor Jong Ajax, maar door blessures kwam hij niet verder dan dertien optredens in de KKD. Met zeven goals en één assist was zijn rendement dan ook opmerkelijk hoog.

(Pro Shots)

Het seizoen 2020-2021 betekende de definitieve doorbraak van Brobbey. De Ajax-aanvaller was niet alleen productief voor Jong Ajax (negen goals en vier assists in zeventien duels), maar ook mocht hij regelmatig aantreden voor de Amsterdamse hoofdmacht. Brobbey maakte in één seizoen zijn debuut in zowel de Eredivisie (drie goals in twaalf duels), de Champions League (één duel) en de Europa League (drie goals in zes duels). Daarmee had hij een aandeel in de landstitel van 2021.

Overstap naar Leipzig

Gedurende het seizoen 2020-2021 was er ook veel commotie rond Brobbey. Ajax wilde het aflopende contract van de spits graag verlengen, maar na maandenlange onderhandelingen besloot hij in overleg met zaakwaarnemer Mino Raiola te vertrekken uit Amsterdam. “Ik ging naar Leipzig omdat ik het gevoel had daar meer aan spelen toe te komen”, vertelde Brobbey begin 2022 aan Ajax Life. Zijn eerste maanden in Duitsland verliepen echter niet naar wens.

Brobbey arriveerde met een blessure bij zijn nieuwe club RB Leipzig. Bij de start van het Bundesliga-seizoen was de nieuwkomer fit genoeg om minuten te maken, maar de strijd om de spitspositie was toen al in zijn nadeel uitgepakt en tot overmaat van ramp raakte hij in oktober nogmaals geblesseerd. Na de eerste seizoenshelft stond de teller zodoende slechts op 252 speelminuten, waarvan 124 in de Bundesliga en 106 in de Champions League. Scoren deed Brobbey niet in zijn eerste halfjaar in Leipzig.

Terugkeer bij Ajax

Brobbey zat in Leipzig niet lekker in zijn fel, waar Ajax naar een nieuwe spits zocht vanwege de Afrika Cup-deelname van Sébastien Haller en het gebrek aan concurrentie. Na wekenlang onderhandelen lukte het de Amsterdamse club om de spits voor een half seizoen te huren. Ajax had zelfs de intentie om een optie tot koop te bemachtigen, een opvallende zet gezien zijn transfervrije afscheid in de zomer, maar daarmee werd wel een duidelijk signaal afgegeven. Leipzig weigerde echter te voldoen aan deze vraag.

Op 16 januari 2022 maakte Brobbey zijn rentree in Ajax-shirt. De spits betaalde het vertrouwen meteen terug door twee keer te scoren in de met 0-3 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Een week later scoorde hij ook op bezoek bij PSV (1-2), maar al voor zijn rake kopbal had hij een blessure opgelopen. Brobbey werd na zijn treffer gewisseld en uit onderzoek bleek hij een gescheurde binnenband in zijn knie te hebben opgelopen, waardoor hij pas in maart weer inzetbaar was.

(Pro Shots)

Brobbey keerde in de laatste maanden van het seizoen terug in de Ajax-selectie. De spits bewees direct zijn waarde voor het elftal, onder meer door in de uitwedstrijd tegen NEC (0-1) de winnende goal te maken. Met een nieuwe landstitel op zak keerde Brobbey in de zomer terug naar Leipzig, maar met de intentie om weer permanent aan te sluiten in Amsterdam. In juli 2022 kwamen beide clubs uiteindelijk tot een akkoord voor ruim zestien miljoen euro, exclusief bonussen.

Het seizoen 2022-2023 verliep moeizaam voor Brobbey. Aanvankelijk fungeerde hij als aanvalsleider van Ajax, maar gedurende het seizoen was hij niet zeker van een basisplaats. Uiteindelijk bleef de spits steken op veertien doelpunten in 44 officiële wedstrijden.


Interlandcarrière

Brobbey heeft nog geen A-interlands achter zijn naam staan. Wel speelde de spits voor een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen, waaronder Jong Oranje. In 2021 speelde Brobbey mee in de groepsfase van het EK voor spelers onder 21 jaar, maar de knock-outfase (die pas enkele maanden later werd afgewerkt) ging aan zijn neus voorbij. Bij de start van de nieuwe cyclus keerde Brobbey weer terug in de selectie van bondscoach Erwin van de Looi.

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie