Jay Gorter

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Jay Gorter

Jay Gorter is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van Go Ahead Eagles naar Ajax, dat hem in januari 2023 uitleende aan het Schotse Aberdeen.

  • Gorter speelt momenteel bij Ajax
  • In de jeugdopleiding werd hij nog weggestuurd
  • De doelman maakte furore bij Go Ahead Eagles
  • In 2023 werd Gorter een half jaar uitgeleend aan Aberdeen

Clubcarrière

Gorter werd op 30 mei 2000 geboren in Purmerend. Net als veel familieleden begon hij zijn voetbalcarrière bij FC Purmerend, waar hij als doelman de aandacht van Ajax trok. Een droom kwam uit. “Vanaf het moment dat ik voetbalschoentjes en een tenue aan kon trekken, had ik een Ajax-tenue aan. Het zit in mijn bloed. Bij de hele familie”, vertelde hij in 2021 op Ajax.nl.

Via een omweg naar Go Ahead

Tussen 2010 en 2014 kwam hij uit voor de jeugdopleiding van de Amsterdammers, maar dat leidde niet tot een doorbraak. “Ik was een brutaal, Amsterdams mannetje. Ik was het overal mee oneens en had altijd een eigen mening. Dat heeft mij ook wel weer gemaakt wie ik ben.” Gorter slaagde dus niet als jeugdkeeper van Ajax en besloot een stap terug te doen door te kiezen voor de Amsterdamse amateurclub AFC. Via die club speelde de goalie zich in de kijker bij AZ.

Onder de lat bij Go Ahead Eagles (Pro Shots)

Ook in Alkmaar brak Gorter niet door, maar ditmaal was er geen sprake van een terugkeer naar een amateurclub. Na AZ vertrok de sluitpost naar Go Ahead Eagles. In Deventer maakte hij zijn opleiding compleet. Op 29 oktober 2019 maakte Gorter zijn officiële debuut in de hoofdmacht door aan te treden in het bekerduel met Almere City FC (1-3 overwinning). In de volgende bekerronde mocht hij opnieuw het doel verdedigen, met ditmaal zelfs een indrukwekkende 2-5 zege op FC Twente.

Het bleef dat seizoen bij twee bekerwedstrijden voor Gorter. De mondige keeper van Go Ahead Eagles botste met trainer Jack de Gier en keeperstrainer Harmen Kuperus, waardoor hij uit de selectie werd gezet. Door zijn disciplinaire schorsing kwam Gorter niet meer in actie tijdens het door corona voortijdig afgebroken seizoen 2019-2020. Later verklaarde hij veel te hebben geleerd van die periode.

In de zomer van 2020 begon Kees van Wonderen als hoofdtrainer bij Go Ahead Eagles. De nieuwe trainer promoveerde Gorter meteen tot de nummer één van zijn elftal en dat pakte geweldig uit. In maar liefst 25 van de 37 gespeelde competitieduels hield de doelman de nul, waardoor hij maar 23 keer werd gepasseerd in het seizoen 2020-2021. Ook in de laatste speelronde was er een clean sheet voor Gorter, waardoor Go Ahead met 0-1 won bij Excelsior. Die driepunter bleek voldoende voor promotie naar de Eredivisie.

Gorter in zijn Ajax-periode (Pro Shots)

Terugkeer naar Ajax

Gorter had in de Eredivisie wekelijks kunnen keepen, maar besloot in de zomer van 2021 terug te keren naar Ajax. In Amsterdam moest hij weliswaar genoegen nemen met een reserverol achter André Onana, Maarten Stekelenburg en Remko Pasveer, maar dat deerde hem niet. Gorter accepteerde zelfs dat hij veelvuldig met Jong Ajax moest opdraven in de Keuken Kampioen Divisie. Wel mocht hij in de A-selectie debuteren gedurende de met 9-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen Excelsior Maassluis.

Gorter maakte zijn Eredivisie-debuut in de laatste speelronde van het seizoen 2021-2022. Namens de kersverse kampioen mocht de doelman aantreden tegen Vitesse (2-2). Ook in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd in juli 2022 kreeg de doelman een basisplaats, maar mede door een blunder van Gorter liep die avond slecht af: 3-5 voor PSV. Hij keerde nadien terug in de rol van reservedoelman en liet zich eind januari, enkele weken na de komst van Gerónimo Rulli, verhuren aan de Schotse club Aberdeen.

Frustrerende periode in Schotland

Gorter debuteerde op 4 februari 2023 in de competitiewedstrijd tegen Motherwell (3-1 zege) voor Aberdeen. Hij mocht nadien ook aantreden in de wedstrijden tegen Celtic (4-0 nederlaag), Livingston (1-0 zege) en Dundee United (1-3 zege), maar verdween daarna buiten beeld door de terugkeer van Kelle Roos.

Frustratie na een tegentreffer voor Ajax (Pro Shots)

Tijdelijk nummer één bij Ajax

In de zomer van 2023 sloot Gorter zich weer aan bij Ajax. Rulli won de strijd om een basisplaats, maar raakte al in de eerste Eredivisie-speelronde van het seizoen zwaar geblesseerd tegen Heracles Almelo (4-1 zege). Trainer Maurice Steijn gaf Gorter vervolgens de voorkeur. De sluitpost mocht twaalf keer opdraven, maar zijn wisselvallige prestaties in combinatie met een blessure gaven Diant Ramaj de kans om het stokje over te nemen.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie