Spotify-playlists Ajax: Rotterdamse rappers en Guus Meeuwis

Foto: Spotify-playlists Ajax: Rotterdamse rappers en Guus Meeuwis

De innige relatie tussen profvoetballers en muziek is niets nieuws. Johan Cruijff bracht in 1969 het nummer Oei Oei Oei uit, Ruud Gullit heeft twee singles op zijn naam staan en tegenwoordig hebben we de rappers Memphis Depay en Noa Lang in de gelederen. Uitvoerende artiesten zijn er dus genoeg, maar waar luisteren voetballers in hun vrije tijd naar? SoccerNews onderzocht de Spotify-profielen van vijf Eredivisie-clubs. In deze eerste aflevering: de muzieklijsten van de spelers van Ajax.

SN onderzoekt hoe de playlists van Ajax-spelers eruit zien

Ajax: misschien wel de club die het meeste met muziek van doen heeft. Neem bijvoorbeeld het succesjaar van Ajax in de Champions League, het seizoen 2018-2019. In dat jaar bracht Sevn Alias het pakkende Herres uit. “Ik zet herres, ik zet herres op die flank als David Neres”, “Doet het voor m’n team, ik heb je back net Nico, Nico Tagliafico” en “Ga jij mij voorbij op die flank, moet ik je tackelen; Ekkelenkamp”. Zomaar wat voorbeelden uit de pakkende tekst, die door zowel supporters als spelers uit volle borst werd meegerapt.

En dat is alleen de recente historie. De Ajax Marsch. Bloed, Zweet En Tranen. Mijn Stad. De lijst met klassiekers die aan Ajax verbonden zijn is haast oneindig. Tijdens een avondje Europa in de ArenA, hoor je ruim 55 duizend zingende kelen door het stadion galmen. “Neeeegentig minuten laaaang…”, met zijn allen achter Ajax. Daar kunnen De Toppers nog wat van leren.

Ook (oud-)spelers van Ajax tonen hun muzikaliteit. In 1992 scoorde de voltallige Ajax-selectie een hit met het nummer Ajax Is Okay! Dat is overigens niet de enige keer dat Ajax in de hitlijsten kwam. Zo leverde Ryan Babel samen met een aantal selectiespelers een bijdrage aan het Ajax-nummer Wij Zijn Ajax. Ook André Hazes Jr., Glennis Grace, Karin Bloemen en Rik Brandsteder waren op het nummer te horen. Voormalig Ajacied en de door justitie gezochte Quincy Promes houdt er buiten het profvoetbal nog een rapcarrière op na, waarin hij graag rapt over zijn luxueuze levensstijl. Harde werkers, die Ajax-muzikanten, maar naar welke muziek luisteren de spelers in hun vrije tijd?

Waar luisteren de selectiespelers van Ajax naar?

Hebben De Godenzonen ook een goddelijke muzieksmaak? Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar na een analyse van acht Spotify-profielen, ontdekte SoccerNews in ieder geval wie de sfeermakers in de Ajax-kleedkamer zijn. Dat zijn niemand minder dan Kenneth Taylor en Steven Bergwijn. Zij hebben samen een gezamenlijke playlist die Kleedje heet, waarmee het duo naar de kleedkamer verwijst.

Wat draaien de twee Ajacieden dan zoal? Vooral hiphop, zowel Nederlandstalig als Engelstalig. Wat ook opvalt: er staat ontzettend veel Burna Boy in de kleedkamer-playlist (13 van de 87 nummers). Zouden de Ajax-mannen de heupen flink losgooien op afrobeats voor de aftrap?

Bergwijn en Taylor zijn hiphoppers pur sang. Dat geldt overigens voor het leeuwendeel van de selectie. Jay Gorter, Jaydon Banel, Branco van den Boomen, Mika Godts en Ahmetcan Kaplan zijn allemaal hiphop-heads. In hiphopcultuur is het representen van je stad een groot goed, daarom is het opvallend dat Jay Gorter de Rotterdamse rapper Jack in zijn playlist heeft staan. De artiest, die zich voorheen Trapjack noemde, bracht in 2023 een ode aan Feyenoord met het nummer Voor Onze Club. Zouden de Ajacieden in de ArenA stiekem naar rap uit 010 luisteren?

Alleen Sivert Mannsverk luistert weinig naar rap. In zijn playlist zien we dan weer andere muzikale smaken terug. Zo luistert de Noorse middenvelder vooral naar pop en Top 40-muziek, met hier een daar een elektronisch plaatje. Wanneer hij het echt over een andere boeg wil gooien, is er in zijn playlist zelfs ruimte voor folk en country. Ja, écht waar. Sivert Mannsverk is liefhebber van Billy Ray Cyrus!

Ajacieden zijn fan van Nederlandse meezingers

Als één van de bekendste nummers wijlen André Hazes bij elke thuiswedstrijd te horen is, kan het natuurlijk niet anders dan dat Ajacieden een kleine voorliefde hebben voor de vaderlandse popmuziek. Die liefde zien we bij Van den Boomen bijvoorbeeld. In zijn playlists zien we vooral hiphop, maar af en toe duikt er een heuse nederpop-knaller op. Hou Me Vast van Volumia, uitgevoerd door Xander de Buisonjé en Yes-R is zo’n voorbeeld.

In de afspeellijsten van aanvoerder Steven Bergwijn — je verwacht het misschien niet — valt een bijzonder Nederlands nummer op. Tussen alle afro- en drillbeats duikt Guus Meeuwis met Het Is Een Nacht op. Bergwijn heeft natuurlijk een verleden bij PSV in Eindhoven. Zou hij nog aan die tijden denken, wanneer hij dit nummer aanzet?

Ajax en de Top 40

Popmuziek. De naam verklapt het natuurlijk al een beetje: dat genre is reuze populair. Ook in de Ajax-selectie zijn ze niet vies van een lekker Top 40-plaatje. Zo heeft Kenneth Taylor Baby van Justin Bieber en Thinking Out Loud in zijn playlists staan. Mika Godts luistert naar Sean Pauls Give It Up To Me en Shakira’s tropische hit Whenever, Wherever.

De onbetwiste King Of Pop van de Ajax-selectie, Sivert Mannsverk, heeft een breder palet aan popnummers in zijn afspeellijsten staan. Michael Jackson en Justin Timberlake met Love Never Felt So Good, Somewhere Only We Know van Keane zijn de recentere nummers met een Top 40-notering in Nederland. Gevoel voor classics heeft de Noor ook: I Want To Know What Love Is van Foreigner (1984) en Like A Prayer van Madonna (1989) prijken in zijn Spotify-profiel.

SN onderzoekt

In SN onderzoekt gaat SoccerNews dieper in op actuele thema’s in de voetballerij. De (onderzoeks)journalisten van SoccerNews.nl bijten zich vast in een complex dossier en zetten dit in heldere taal op jouw scherm. In de serie SN onderzoekt de muzieksmaak in de Eredivisie duikt SoccerNews de Spotify-lijsten in van Eredivisie-spelers.

Disclaimer:

Dit verhaal is gebaseerd op een analyse van openbare Spotify-profielen van selectiespelers van vijf verschillende Eredivisieclubs. Bij het zoeken naar spelers zijn verschillende zoektermen gebruikt. Wanneer niet met zekerheid gezegd kon worden of het gevonden profiel écht van de beoogde speler was, is de speler buiten beschouwing gelaten in deze analyse. Ter verificatie hebben we de betreffende club gevraagd de profielen te controleren.

De Ajax-selectie moet weer een liedje uitbrengen.

  • Ja, ik wil Brobbey horen rappen!
  • Nee, ze kunnen hun energie beter in voetballen steken.
86+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie