Remko Pasveer

Leeftijd: 40

Het laatste nieuws over Remko Pasveer

Remko Pasveer is een Nederlandse doelman. Sinds de zomer van 2021 draagt hij het keeperstenue van Ajax, dat hem transfervrij oppikte bij Vitesse.

  • Pasveer speelt momenteel voor Ajax
  • De doelman was eerder actief voor FC Twente, Heracles Almelo, Go Ahead Eagles, PSV en Vitesse
  • Hij werd driemaal landskampioen
  • In 2022 debuteerde Pasveer voor het Nederlands elftal
  • Zijn vader Eddie Pasveer was ook professioneel doelman

Clubcarrière

Pasveer zag op 8 november 1983 het levenslicht in Enschede. Hij is de zoon van Eddie Pasveer, die zelf ook het betaald voetbal haalde als doelman. Het was niet vanzelfsprekend dat junior dat voorbeeld zou volgen. “Hij was spits en scoorde vaak. Per toeval kwam hij als elfjarige in het doel terecht”, onthulde zijn vader in 2021 in gesprek met TC/Tubantia. Van pushen was duidelijk geen sprake. “Je kunt beter de vader van de spits zijn, dan van de keeper. Een fout van een spits is een gemiste kans, van een keeper is het een blunder.”

Debuut bij FC Twente

Pasveer begon zijn loopbaan in het shirt van Sportclub Enschede. Hij speelde zich daarmee in de kijker bij FC Twente, waar hij de jeugdopleiding doorliep. Bij de club uit zijn geboortestad begon Pasveer ook zijn professionele carrière. De doelman fungeerde als reservedoelman en kwam in die hoedanigheid tot veertien officiële optredens in het shirt van de Tukkers. Op 28 maart 2004 debuteerde hij in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen FC Groningen.

Overstap naar Heracles

In de zomer van 2006 maakte Pasveer de overstap naar provinciegenoot Heracles Almelo. In Almelo moest de doelman zich opnieuw schikken in de rol van stand-in, aangezien de Duitser Martin Pieckenhagen onomstreden was. Een doorbraak zat er zodoende niet in en dus besloot Pasveer om zich na twee seizoenen te laten verhuren aan een andere club uit Overijssel: Go Ahead Eagles.

Doorbraak in Deventer

De overstap naar Go Ahead Eagles pakte geweldig uit voor Pasveer. Zijn start in De Adelaarshorst was weliswaar aarzelend te noemen, maar dat weerhield hem er niet van om twee seizoenen vrijwel alle wedstrijden in actie te komen. Hij groeide zelfs uit tot een absolute sterkhouder. In het seizoen 2009-2010 wist Go Ahead uitgerekend Heracles uit te schakelen in de KNVB Beker (0-2), maar het bekersprookje eindigde in de halve finale door toedoen van Ajax (0-6).

Terug naar Almelo

De prestaties van Pasveer konden op goedkeuring rekenen van Heracles, dat hem na twee jaar weer naar Almelo haalde. Ditmaal kreeg de sluitpost wel het vertrouwen als nummer één. Tussen 2010 en 2014 stond Pasveer wekelijks onder de lat bij de Heraclieden. In 2012 werd hij door toenmalig trainer Peter Bosz zelfs benoemd tot aanvoerder, nadat Kwame Quansah zich niet meer prettig voelde in die rol.

Transfer naar PSV

Als doelman van Heracles verdiende Pasveer een prachtige transfer naar topclub PSV. In Eindhoven fungeerde hij als stand-in voor Jeroen Zoet, maar in drie seizoenen pikte de doelman alsnog zijn wedstrijden mee. De Enschedeër kwam achttien keer in actie voor PSV, waaronder de Champions League-wedstrijd tegen de Duitse grootmacht Bayern München in 2016 (1-2 nederlaag). Tijdens zijn periode in het Philips Stadion mocht Pasveer twee keer op rij landskampioen.

Sterkhouder bij Vitesse

Pasveer had het prima naar zijn zin bij PSV, maar koos in 2017 voor zijn eigen kansen als doelman. Met toestemming van de Eindhovense club mocht de doelman de eerste training van het seizoen overslaan om te onderhandelen met bekerwinnaar Vitesse en dat resulteerde in een akkoord. Als opvolger van Eloy Room debuteerde Pasveer op 5 augustus 2017 in de na strafschoppen verloren Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Feyenoord.

Pasveer werd een sterkhouder bij Vitesse, waar hij net als in Almelo werd benoemd tot aanvoerder. In het seizoen 2019-2020 werd hij door supporters verkozen tot Speler van het Jaar. Een jaar later leek zijn Arnhemse dienstverband een absoluut hoogtepunt te bereiken, maar in de bekerfinale bleek Ajax met 2-1 te sterk. Wel wist Vitesse Europees voetbal veilig te stellen door als vierde te eindigen in de Eredivisie.

(Pro Shots)

Bekroning bij Ajax

Pasveer had Vitesse in de zomer van 2021 trouw kunnen blijven, maar de onderhandelingen tussen beide partijen verliepen een tikkeltje stroef. Dat had grote consequenties voor de Arnhemmers. De doelman had zich in de kijker gespeeld bij zijn oude club PSV en ook Ajax toonde belangstelling voor de inmiddels 37-jarige. Pasveer besloot een contractverlenging af te wijzen en tekende een tweejarig contract in Amsterdam.

Bij Ajax maakte Pasveer zijn debuut in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (0-2 zege). Hij verving de zwaar geblesseerd geraakte Maarten Stekelenburg en behield die basisplaats na het aflopen van de dopingschorsing voor André Onana. Pasveer kwam weliswaar onder vuur te liggen na een blunder tegen Sporting Portugal (1-5 zege), maar herpakte zich uitstekend en had zelfs een belangrijk aandeel in het geringe aantal tegendoelpunten van de Amsterdammers. Zo won Ajax alle groepsduels in de Champions League.

Ajax leek met de steun van Pasveer af te koersen op een nieuw Eredivisie-record. De routinier raakte tijdens de warming-up van het Champions League-duel met Benfica (2-2) echter geblesseerd en bleek na afloop een vinger te hebben gebroken. Onana verving hem onder de lat en slaagde er niet in om de defensieve stabiliteit intact te houden. Het regende plots tegengoals bij Ajax, dat daardoor naast het stokoude record greep. Het weerhield Ajax niet van een nieuwe landstitel.

Pasveer raakte begin 2023 zijn basisplaats kwijt aan Ajax-aanwinst Gerónimo Rulli. De routinier besloot desondanks om een contractverlenging aan te gaan in Amsterdam.


Pasveer (links) met de Argentijn Nicolás Tagliafico (Pro Shots)

Interlandcarrière

Op 38-jarige leeftijd debuteerde Pasveer in 2022 als A-international. Bondscoach Louis van Gaal liet de doelman opdraven in de Nations League-wedstrijden tegen Polen (0-2 zege) en België (1-0 zege). Ook werd hij opgenomen in de voorlopige WK-selectie van het Nederlands elftal. Pasveer behoorde tot de definitieve WK-selectie van het Nederlands elftal, maar kreeg geen speeltijd in Qatar.

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie