Jeroen Zoet

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Jeroen Zoet

Jeroen Zoet is een Nederlandse doelman. In de zomer van 2020 maakte hij de overstap van PSV naar het Italiaanse Spezia.

  • Zoet speelt momenteel voor Spezia
  • De doelman kwam eerder uit voor RKC Waalwijk en PSV
  • Met de Eindhovenaren werd hij driemaal landskampioen
  • Zoet speelde elf interlands voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

De geboortewieg van Zoet stond op 6 januari 1991 in Veendam. Vanuit zijn ouderlijke woning kon hij de lichtmasten van De Langeleegte spotten, waardoor een carrière als voetballer werd gestimuleerd. Als doelman van amateurclub VV Veendam 1894 werd hij ontdekt door BV Veendam (later SC Veendam), waar Zoet op vijftienjarige leeftijd vertrok om aan de slag te gaan in de jeugdopleiding van PSV. In Eindhoven ondertekende hij ook zijn eerste profcontract.

Zoet werd als getalenteerde doelman toegevoegd aan de selectie van Jong PSV. In het seizoen 2008-2009 werd de beloftenploeg in de KNVB Beker gekoppeld aan de A-selectie van de Eindhovenaren. Op 23 september 2008 verloor het elftal van Zoet met 0-3 door doelpunten van Danko Lazovic (tweemaal) en Stijn Wuytens. In de daaropvolgende jaren wist Zoet zich op te werken naar de A-selectie, maar tot een debuut leidde dat niet.

Verhuur aan RKC

In de zomer van 2011 werd Zoet voor één seizoen uitgeleend aan RKC Waalwijk, dat net was gepromoveerd naar de Eredivisie. Op 6 augustus debuteerde de doelman in de Eredivisie-wedstrijd tegen Heracles Almelo (2-2). Mede dankzij de reddingen van Zoet eindigde RKC in het seizoen 2011-2012 op de negende positie. Het team kwalificeerde zich daarmee voor de play-offs om Europees voetbal. Ten koste van FC Twente werd de finaleronde bereikt, maar Vitesse dwarsboomde de route naar een ticket voor de voorrondes van de Europa League.

Met twaalf clean sheets in 44 officiële wedstrijden maakte Zoet een goede indruk namens RKC Waalwijk. De doelman kreeg de mogelijkheid om de concurrentiestrijd aan te gaan bij PSV, maar besloot nog een jaar langer bij de provinciegenoot actief te blijven. Met tien clean sheets in 35 optredens liet Zoet opnieuw zijn potentie zien. Newcastle United toonde zelfs concrete interesse, maar de Engelse club kreeg nul op het rekest.

Kampioenschappen met PSV

In de zomer van 2013 won Zoet de concurrentiestrijd bij PSV. Op 30 juli debuteerde de sluitpost in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen SV Zulte Waregem in de hoofdmacht van de Eindhovenaren (2-0 overwinning). In de daaropvolgende ronde bleek AC Milan te sterk, waardoor zijn team werd veroordeeld tot de groepsfase van de Europa League. Zoet maakte zijn Eredivisie-debuut namens PSV met een 2-3 overwinning op ADO Den Haag.

Ajax bleek in het seizoen 2013-2014 te sterk in de titelstrijd. PSV herstelde zich in het seizoen 2014-2015 door met overmacht (zeventien punten verschil) het kampioenschap te veroveren. In het daaropvolgende jaar waren de verschillen kleiner, maar door een Amsterdamse misstap bij De Graafschap (1-1) volstond een overwinning bij PEC Zwolle (1-3) voor titelprolongatie.

Pijnlijk moment in De Kuip

PSV werd in het seizoen 2016-2017 onttroond door Feyenoord. Dat was mede te danken aan Zoet, die in februari 2017 onbedoeld hoofdrolspeler werd in De Kuip. Na een redding op een kopbal van Jan-Arie van der Heijden trok de PSV-doelman de bal naar zich toe, maar deze passeerde daardoor in zijn geheel de doellijn. Scheidsrechter Bas Nijhuis kreeg vervolgens een seintje van de doellijntechnologie en kende Feyenoord een doelpunt toe. “Ik heb pech gehad en Feyenoord geluk omdat zij dat systeem hier hebben hangen”, somberde Zoet nadien. Met slechts 23 tegendoelpunten in de Eredivisie beleefde hij desalniettemin een goed seizoen.

In het seizoen 2017-2018 kroonde PSV zich voor de derde keer in vier jaar tijd tot landskampioen. De Eindhovenaren trokken de hegemonie door in de eerste helft van het seizoen 2019-2019, maar onder Mark van Bommel moest men het kampioenschap aan Ajax laten. Die lijn zette zich in de tweede helft van 2019 door. In november besloot de PSV-trainer in te grijpen door Lars Unnerstall de voorkeur te geven als eerste doelman. Zoet werd zelfs buiten de wedstrijdselectie gelaten door Van Bommel, die na afloop van de wedstrijd tegen Willem II zijn excuses aanbood.

Van Bommel werd eind 2019 ontslagen door PSV. Interim-trainer Ernest Faber besloot de pikorde aanvankelijk intact te houden, maar bood Zoet begin 2020 de mogelijkheid om zich terug te knokken. De doelman wilde echter zekerheid omwille van het EK en besloot zich op de transferlijst te laten plaatsen. Hij bleef daardoor steken op 260 officiële duels voor PSV (102 clean sheets).

Op huurbasis naar FC Utrecht

In januari 2020 maakte Zoet de overstap naar FC Utrecht, dat hem voor een half seizoen huurde van PSV. De nieuwkomer maakte in zijn debuutwedstrijd tegen PEC Zwolle (3-3) geen al te beste indruk. In de daaropvolgende reeks wedstrijden herstelde de doelman zich echter. Mede dankzij Zoet werd Ajax verslagen in de halve finale van de KNVB Beker, maar de finale tegen Feyenoord werd niet afgewerkt vanwege de coronapandemie. Zijn aandeel in het keeperstenue van FC Utrecht bleef beperkt tot tien wedstrijden, waarin hij twee keer de nul hield.

Zoet als doelman van Spezia (Pro Shots)

Transfer naar Spezia

In september 2020 hield Zoet het definitief voor gezien bij PSV. De doelman tekende een tweejarig contract bij het Italiaanse Spezia, waar hij diezelfde maand nog debuteerde in de Serie A-wedstrijd tegen Sassuolo (1-4 nederlaag). Bij een 1-1 stand veroorzaakte de Nederlander een strafschop, die werd benut door Domenico Berardi. Drie dagen na zijn debuut raakte Zoet geblesseerd tegen Udinese, waardoor hij enige tijd buitenspel stond. Na zijn terugkeer was een basisplaats niet langer gegarandeerd.

Zoet sloot het seizoen 2020-2021 af met slechts zeven officiële optredens. In de zomer van 2021 besliste de doelman de concurrentiestrijd in zijn voordeel, maar de slechte Serie A-start (vier punten uit zeven wedstrijden) werd deels op zijn conto geschreven. Met negen optredens verliep ook zijn tweede seizoen in Italiaanse dienst teleurstellend. Zoet fungeerde in het seizoen 2022-2023 opnieuw als reservedoelman. Spezia degradeerde door toedoen van Hellas Verona (1-3 nederlaag) uit de Serie A.

Ondanks de degradatie begon Zoet ook in het seizoen 2023-2024 als reservedoelman. In december 2023 keerde hij echter terug onder de lat van Spezia.


Interlandcarrière

Zoet doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland, waaronder Jong Oranje. In 2013 fungeerde hij als eerste doelman tijdens het jeugd-EK in Israël (exit in de halve finale). De doelman behoorde in 2012 al voor het eerst tot de selectie van het Nederlands elftal, maar pas op 10 oktober 2015 maakte hij zijn daadwerkelijke debuut als A-international. De toenmalig PSV’er mocht op bezoek bij Kazachstan (1-2 overwinning) na 81 minuten invallen voor de geblesseerd geraakte Tim Krul.

Door de fysieke problemen van Zoet maakte Zoet zijn basisdebuut voor Oranje in de thuiswedstrijd tegen Tsjechië. Door een 2-3 nederlaag plaatste het team zich definitief niet voor het EK van 2016. Ook de kwalificatiefase voor het WK van 2018 verliep waardeloos, waardoor de Nederlanders twee opeenvolgende toernooien aan zich voorbij moesten laten gaan. Tot en met september 2019 bleef Zoet onderdeel uitmaken van het Nederlands elftal, waarvoor hij elf interlands keepte.

Laatste update: 22 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie