Bas Nijhuis

Bas Nijhuis is een scheidsrechter uit Enschede. De Tukker is in de loop der jaren uitgegroeid tot de meest besproken voetbalarbiter van Nederland vanwege zijn manier van fluiten en diens tv-optredens.

Carrière als scheidsrechter

Nijhuis werd op 12 januari 1977 in Enschede geboren als Hendrikus Sebastiaan Hermanus Nijhuis. Zijn roepnaam is Bas. In zijn geboorteplaats voetbalde hij op jonge leeftijd voor amateurclubs RKSV VOGIDO en De Tubanters 1897, maar al op vijftienjarige leeftijd werd hij geïnspireerd door het fluiten van voetbalwedstrijden. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken”, vertelde Nijhuis in 2022 in het RTV Oost-programma Roots.

Nijhuis werkte zich op tot professioneel voetbalscheidsrechter. Op zaterdag 12 maart 2005 debuteerde de Enschedeër in de Eredivisie-wedstrijd tussen sc Heerenveen en RKC Waalwijk (1-2). Nijhuis trok voor het oog van 19.700 supporters één gele kaart: Alfred Schreuder werd namens de Waalwijkers op de bon geslingerd. Sindsdien fluit hij in de meeste weekenden een wedstrijd in het Nederlandse profvoetbal. Alleen FC Twente mag hij vanwege zijn woonplaats niet leiden in officiële wedstrijden.

In het seizoen 2011-2012 zorgde Nijhuis voor ophef tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ. Bij een 1-0 stand stuurde de scheidsrechter AZ-doelman Esteban Alvarado met rood naar de kant, nadat hij een veldbetreder een karatetrap uitdeelde. De Alkmaarders reageerden furieus en besloten op initiatief van trainer Gertjan Verbeek het veld te verlaten, waarna het duel werd gestaakt. De KNVB liet het bekerduel in zijn geheel overspelen (2-3), met Esteban ‘gewoon’ onder de lat en louter kinderen op de tribunes.

(Pro Shots)

De Nijhuis-stijl

Nijhuis is de laatste jaren uitgegroeid tot waarschijnlijk de meest besproken voetbalscheidsrechter van Nederland. De Tukker staat er om bekend dat hij zoveel mogelijk wil laten doorvoetballen, waardoor hij bepaalde overtredingen bewust zou laten lopen. “Bas zou wat meer mogen fluiten, dat klopt”, beaamde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond in 2018 in het Algemeen Dagblad. “Zijn manier van wedstrijden leiden is bij ons onderwerp van gesprek. Dat was in het verleden zo en daar zijn we recent weer op teruggekomen, dat ontken ik niet.”

In gesprek met RTL Nieuws maakte de scheidsrechter duidelijk de ‘Nijhuis-stijl’ te behouden. “Mijn rapporten zijn prima. Iedere scheidsrechter heeft een eigen stijl. Ik ook. Die ga ik niet veranderen, dat kan ik ook niet.” Met name analyticus Johan Derksen staat bekend als groot aanhanger van zijn stijl van fluiten, maar het is ook algemeen bekend dat er onder bepaalde spelers en trainers weerstand bestaat.

Internationale wedstrijden

Dankzij goede beoordelingen in de Eredivisie en de Eerste Divisie verdiende Nijhuis een kans in het internationale voetbal. De Enschedeër floot onder meer wedstrijden in de Champions League en in het interlandvoetbal, maar in 2017 werd hij uit de elitegroep gezet door de Europese voetbalbond UEFA. In november 2021 verklaarde Nijhuis in Veronica Inside dat hij in 2022 niet meer zou fluiten in het internationale voetbal.

Nijhuis verklaarde destijds: “Na de zomer ving ik ineens op: ‘Bas, de UEFA was niet blij dat jij regelmatig bij De Oranjezomer zat’. Ik zei: ‘Hoezo, alsof de UEFA dat programma kijkt’. Maar kennelijk waren ze niet blij. Dus toen de eerste aanstellingen binnenkwamen voor de Champions en Europa League was het duidelijk: geen wedstrijden voor mij.” Hij nam daarover contact op met scheidsrechtersbaas Roberto Rosetti van de UEFA, die liet weten: “Ja, het is UEFA-policy dat je niet voor camera’s moet verschijnen’, zei hij.”

Media

Nijhuis is ondanks de negatieve adviezen een graag geziene gast in de talkshow van Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. De scheidsrechter schoof aanvankelijk vooral aan om de kijker te informeren over arbitrale beslissingen, maar ook na de switch tot een algemeen praatprogramma (Vandaag Inside) bleef Nijhuis op regelmatige basis zijn mening verkondigen.

In 2018 werd bekend dat Nijhuis de presentator zou worden van het RTL7-programma The Arctic Challenge.

Boek

In oktober 2017 verscheen een boek van Nijhuis. Samen met Eddy van der Ley bracht hij ‘Niet zeiken, voetballen!’ op de markt. Hierin haalt hij verschillende anekdotes uit zijn carrière als professioneel voetbalscheidsrechter aan.

Dierenvriend

Nijhuis heeft naast zijn werk als scheidsrechter en tv-persoonlijkheid meer werkzaamheden. Zo woont hij in Enschede op een boerderij en al op zevenjarige leeftijd was hij met grote regelmaat terug te vinden op een lokale kinderboerderij. Nijhuis is tegenwoordig zelfs voorzitter van kinderboerdij Erve ‘t Wooldrik.

Tot 2020 had Nijhuis een eigen bakkerij.

Laatste update: 13 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie