Vandaag Inside

(Pro Shots)

Vandaag Inside is een Nederlands praatprogramma op SBS 6. Elke werkdag geven presentator Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp hun ongezouten mening over actuele thema’s.

Vandaag Inside is sinds begin 2022 op de buis. In de eerste maanden heette het programma nog VI Vandaag, maar weekblad Voetbal International kwam tot de conclusie dat er onvoldoende ruimte overbleef om voetbalinhoudelijke thema’s te behandelen en besloot de samenwerking te beëindigen. Sindsdien schuiven er ook (bijna) geen verslaggevers van VI meer aan.

Geschiedenis

Vandaag Inside is een relatief nieuw programma, maar voor het ontstaan moeten we eigenlijk al terug naar de vorige eeuw. In de jaren negentig werd er een nieuw praatprogramma op de buis gelanceerd: Sport aan Tafel. Presentator Ruud ter Weijden besprak actualiteiten op sportgebied samen met Johan Derksen, Hugo Camps, Jan Mulder en uitgenodigde gasten.

RTL besloot in 2001 om zelf een talkshow over sport te produceren. Een eerste poging onder de naam Sunday United werd verboden door de rechter, maar poging twee bleek een regelrechte schot in de roos: Voetbal Insite. Dit programma heeft sindsdien verschillende naamsveranderingen doorgemaakt. Het programma was onder de volgende namen actief:

PeriodeNaam
2001-2008(RTL) Voetbal Insite
2008-2015Voetbal International
2015-2018Voetbal Inside
2018-2021Veronica Inside

Ter Weijden werd als presentator vervangen door Wilfred Genee. De in Leeuwarden geboren sportjournalist vormde een succesvol met Johan Derksen, die in ieder format een vaste waarde was. Later werd René van der Gijp toegevoegd aan het vaste team. Het VI-trio, regelmatig versterkt met één of meerdere gasten, schreef in 2011 tv-geschiedenis door de Gouden Televizier-Ring te winnen.

Genee, Derksen en Van der Gijp zijn er in geslaagd om een unieke tv-formule te ontwikkelen. Niet zelden veroorzaakte het trio een rel. In de zomer van 2020 dreigde Derksen het programma op te blazen dankzij een grap over rapper Akwasi in de Zwarte Pieten-discussie, maar op aandringen van Talpa-baas John de Mol bleven zij alsnog samen op televisie actief.

Nieuw format

Derksen was voornemens om zijn contract met Talpa niet te verlengen. Dat betekende dat De Snor in de zomer van 2022 zou afzwaaien op televisie, maar Genee en Van der Gijp wisten hem te overtuigen om diens tv-carrière te verlengen. Daar stond wel een ander format tegenover: voetbal fungeerde niet langer als leidraad. Bovendien steeg het aantal uitzendingen van twee per week (maandag en vrijdag) naar vijf (elke werkdag).

De koerswijziging had ook consequenties voor de studiogasten. Hans Kraay junior was in de oude setting een graag geziene gast, maar de ESPN-verslaggever zou in de nieuwe setting een bescheiden rol krijgen en keerde niet meer terug aan tafel. In het nieuwe format werd een nieuwe lijst van gasten aangeboord. Özcan Akyol, Valentijn Driessen, Wierd Duk, Hélène Hendriks, Angela de Jong, Wim Kieft, Roxane Knetemann en Job Knoester maken deel uit van regelmatige tafelgasten. Verder schuiven ‘kenners’ Pieter Cobelens, Merel Ek, Sam Hagens, Bas Nijhuis, Raymond Mens, Chris Woerts en Ben van der Burg regelmatig aan bij de bar.

Kaarsrel

In januari 2022 trapte het VI-trio de nieuwe talkshow af. Vanaf het begin scoorde het programma, maar vanaf 26 april leek het helemaal fout te gaan. Tijdens een aflevering kwamen de beschuldigingen aan het adres van Johnny de Mol ter sprake en Derksen wilde hem beschermen door een anekdote uit zijn eigen leven aan te halen. Een schunnige anekdote, hij zou een bewusteloze vrouw hebben gepenetreerd met een kaars, zorgde voor een gigantische rel. Zelfs een nuance in een daaropvolgende uitzending bleek niet toereikend om de negatieve aandacht weg te houden.

De Talpa-leiding kondigde aan dat Derksen excuses zou maken, maar niets bleek minder waar. De tv-persoonlijkheid voelde zich dusdanig in zijn wiek geschoten dat hij diens afscheid aankondigde. Genee en Van der Gijp verklaarden zich solidair, ook al gaf Derksen aan dat dit niet nodig was. Op 29 april bevestigde Talpa het einde van het VI-format, maar in de daaropvolgende weken besloot het trio alsnog een doorstart te maken met ingang van 16 mei.

Spin-offs

Gedurende het WK 2022 in Qatar waren Genee, Derksen en Van der Gijp zeven dagen per week op televisie te bewonderen onder de naam De Oranjewinter. Het trio en de roulerende gasten werden deze periode versterkt door columnist Marcel van Roosmalen en verslaggeefster Noa Vahle.

Genee keerde in het seizoen 2022-2023 elke maandag- en vrijdagavond terug met een voetbaltalkshow op Veronica. Zonder Derksen en Van der Gijp, maar met oud-internationals Wesley Sneijder en Andy van der Meyde als vertrouwde gezichten. Dit programma kreeg de naam Veronica Offside.

Laatste update: 23 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie