Wilfred Genee

Wilfred Genee is een Nederlandse televisie- en radiopresentator. Hij is vooral bekend geworden van het veelbesproken tv-programma Vandaag Inside, dat onder verschillende namen ongekend populair is geworden.

Wilfred Genee werd op 27 juni 1967 geboren in Leeuwarden. De Föhn, zoals diens bijnaam luidt, staat bekend als supporter van voetbalclub SC Cambuur. Met zijn vrouw Lili Pirayesh, die van Iraanse afkomst is, heeft hij twee kinderen op de wereld gezet: dochter Feline en zoon Timothy.

In zijn geboorteplaats keepte Genee voor amateurclub MKV ’29. Hij behaalde in 1986 zijn gymnasium-diploma aan het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden, waarna hij rechten ging studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Genee behaalde de titel meester in de rechten.

Mediacarrière

Genee werkte tijdens zijn studie bij de Groningse omroep OOG TV. De Leeuwarder had vooral aandacht voor de sport en dat leidde in 1996 tot zijn debuut op de nationale televisie. John de Mol haalde hem binnen als een van de presentatoren van het ambitieuze Sport 7, waar onder meer de Eredivisie-wedstrijden te zien waren. Nederland bleek in die tijd nog niet klaar voor de oprichting van een sportzender en dat resulteerde ertoe dat het station binnen vier maanden al werd opgeheven.

‘VI’

Na de zeperd van Sport 7 kreeg Genee een kans bij SBS en Canal+. In 2001 maakte de presentator de overstap naar RTL, waar hij aan tafel werd gezet in de opvolger van Sport aan tafel: het voetbalpraatprogramma Voetbal Insite. Genee vormde een vast duo met Johan Derksen, waar Willem van Hanegem, Hans Kraay (senior) en Wim Kieft op regelmatige basis aanschoven om mee te praten.

Overstap naar Talpa

In 2005 vertrok Genee naar de nieuwe zender Talpa, dat onder meer de Eredivisie-rechten bemachtigde. De presentator droomde er na het Sport 7-debacle nog altijd van om in een dergelijke setting te werken. Ook ditmaal flopte het project: Talpa, later Tien geheten, ging eveneens ter ziele. Genee maakte daarop een comeback bij RTL, waardoor hij ook weer terugkeerde bij Voetbal Insite.

Ruzies met Derksen

Genee en Derksen hebben een haatliefdeverhouding opgebouwd. De glansrijke tv-carrières zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, maar het duo heeft ook regelmatig aanvaringen gehad. In 2010 clashten Genee en Derksen voor de eerste keer hardgrondig voor het oog van Nederland. De presentator sprak zich uit over Dick Advocaat, die van België naar Rusland overstapte als bondscoach. Derksen counterde door te stellen dat hij de laatste persoon was die daarover mee zou mogen praten en hintte daarmee op diens overstap naar Talpa, wat niet lekker viel.

In 2013 ging het opnieuw mis tussen de twee. Weekblad Voetbal International koos onder hoofdredacteur Derksen duidelijk partij voor Riemer van der Velde in diens strijd met de toenmalige leiding van sc Heerenveen, maar Genee kwam met tegengeluid op de proppen na contact met voorzitter Robert Veenstra. Na een Europa League-avond kwam de kwestie opnieuw ter sprake, waarna Derksen kenbaar maakte dat Genee goedkoop wilde scoren en dat VI-medewerkers niet meer samen met hem wilden werkten. De Snor liep tijdens de live-uitzending weg.

De meest heftige ruzie uit de VI-geschiedenis dateert van 2020. Tijdens een uitzending van Veronica Inside werd een foto van Zwarte Piet getoond, waarna Derksen grapte: “Weten we zeker dat dat niet Akwasi is?” Door alle commotie werd besloten om een speciale racisme-editie van het programma te maken, maar Derksen voelde zich hierin niet gesteund door Genee. De voetbalanalist noemde Genee een ‘judas’ (gesteund door veel VI-kijkers) en dreigde om de stekker uit het programma te trekken. Op last van Talpa-baas De Mol werd het duo aan hun contract gehouden, waarna de rust langzaam terugkeerde.

In 2022 begonnen Genee en Derksen samen met René van der Gijp een nieuw programma op te zetten: Vandaag Inside. Voetbal stond niet langer centraal aan tafel. Al na enkele maanden dreigde het programma te verdwijnen na het kaarsverhaal van Derksen, waarbij de presentator zich ditmaal wel achter Derksen schaarde. Het trio verdween daadwerkelijk van de buis, maar ook ditmaal werd de breuk gelijmd.

Andere media-avonturen

Genee heeft naast het lange VI-avontuur en verschillende spin-offs (waaronder Veronica Offside en Tour du Jour) meer programma’s gepresenteerd. Hij verzorgde de presentatie van live-wedstrijden in Europese voetbalcompetities en was samen met Derksen te zien in Doordekken. Daarnaast is Genee regelmatig te beluisteren op radiostations. Al sinds 2009 presenteert hij The Friday Move op BNR Nieuwsradio, waar hij tot eind 2021 een ochtendshow had op Radio Veronica.

Prijzen

In 2011 won Genee met Derksen en Van der Gijp de Gouden Televizier-Ring. Zes jaar later viel hij individueel in de prijzen als beste presentator door de Zilveren Televizier-Ster te bemachtigen.

Vullen of Voeden

Samen met zijn vrouw zet Genee zich in voor betere voeding in de voetbalkantines. Zij schreven ook een boek over gezonde voeding: ‘Vullen of Voeden’.

Laatste update: 10 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie