René van der Gijp

René van der Gijp is (voetbal)analist van beroep. De voormalig profvoetballer is sinds begin 2022 te bewonderen in het SBS-programma Vandaag Inside.

René van der Gijp werd op 4 april 1961 geboren in zijn huidige woonplaats Dordrecht. Zijn vader Wim van der Gijp speelde één interland voor het Nederlands elftal, waar Cor van der Gijp uitgroeide tot een Feyenoord-icoon door meer dan tweehonderd wedstrijden te spelen voor de Rotterdamse club. Ook mocht de oom van René dertien keer het tenue van Oranje dragen gedurende een interlandwedstrijd.

Voetbalcarrière

Van der Gijp begon zijn voetbalcarrière in zijn geboorteplaats Dordrecht bij DFC. Als B-junior maakte hij in 1975 de overstap naar Feyenoord, maar al na een jaar werd hij weggestuurd. Op advies van Hans Kraay sr. koos Van der Gijp voor stadgenoot Sparta Rotterdam als nieuwe club en daar debuteerde hij twee jaar later in de A-selectie. Bij de bespeler van Het Kasteel speelde Gijp samen met bekende namen als Louis van Gaal, Danny Blind, Dick Advocaat, Ruud Geels en Adri van Tiggelen.

Via Belgie naar PSV

Van der Gijp speelde meer dan tachtig wedstrijden voor de eerste selectie van Sparta. Vooral in het seizoen 1980-1981 maakte de rechtsbuiten indruk door makkelijk te scoren voor de Rotterdammers. In de zomer van 1982 vertrok hij uit Nederland om zijn geluk te beproeven bij het Belgische Sporting Lokeren. Van der Gijp kwam ruim twee jaar uit voor deze club (66 wedstrijden), waar hij ook zijn debuut maakte in een Europese clubcompetitie.

In november 1984 keerde Van der Gijp terug naar Nederland. De rechtsbuiten koos voor PSV als nieuwe club en dat bleek een gouden zet. In Eindhoven beleefde hij de beste periode uit zijn carrière. In 1986 en 1987 werd Gijp landskampioen met PSV, waar hij 48 goals in 102 wedstrijden produceerde. Ondanks zijn prima statistieken stond hij ook bekend als een losbol. Een legendarische anekdote is dat Van der Gijp in zijn PSV-periode een dronken bui de warming-up deed met spelers van Anderlecht.

Van der Gijp vertrok in 1987 van PSV naar het Zwitserse Neuchâtel Xamax. Bij deze club werd hij voor de derde in zijn loopbaan landskampioen. In Zwitserland speelde Van der Gijp eveneens voor FC Aarau, waarna hij op het oude nest terugkeerde bij Sparta. De laatste twee jaar van zijn carrière sleet hij bij sc Heerenveen. In Friesland kreeg hij te maken met een andere losbol als trainer: Fritz Korbach. Op diens advies werd ook Mario Been aangetrokken. “Hij woonde op nummer 30 en ik op 40 en daartussen woonde niemand meer”, vertelde Been jaren later aan FOX Sports. “Die waren allemaal op de vlucht geslagen.”

Nederlands elftal

Van der Gijp debuteerde op 22 september 1982 als A-international van het Nederlands elftal. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland (2-1 overwinning) kreeg hij speeltijd van bondscoach Kees Rijvers. Hij trad daarmee in de voetsporen van oom Cor en vader Wim, die ook allebei het Oranje-shirt droegen. Uiteindelijk bleef zijn teller steken op vijftien A-interlands (twee goals).

Muziekcarrière

Van der Gijp stond tijdens zijn voetbalcarrière bekend om zijn grappen en grollen, maar ook daarna bleef humor een onmisbaar deel van zijn leven. In 1995 leverde dat zelfs een hit op. Destijds maakte Van der Gijp een parodie op het nummer ‘Give me hope Joanna’ van Eddy Grant door ‘Geef me hoop Jomanda’ uit te brengen. Jomanda verklaarde een genezend medium te zijn, maar lag destijds onder vuur. Het uitgebrachte nummer stond vijf weken in de Top 40, met plek 28 als hoogste klassering.

Van der Gijp bracht ook een parodie uit op het nummer ‘Busje komt zo’ van Höllenboer. Het nummer ‘M’n zusje komt zo’ werd een nummer 1-hit in Suriname. Daarnaast maakte Van der Gijp met zijn goede vriend Mario Been

een carnavalsnummer genaamd ‘In ons kleine café’. Het komische duo noemde zichzelf Koek en Zopie.

Mediacarrière

Van der Gijp werd vooral bekend als voetbalanalist. In 2008 kreeg hij een vaste plek in de voetbaltalkshow Voetbal Insite, dat later Voetbal International, Voetbal Inside en Veronica Inside kwam te heten. Hij vormde een succesvol trio met presentator Wilfred Genee en Johan Derksen. Van der Gijp, die Derksen al sinds de jaren zeventig kende, won met deze heren zelfs de Gouden Televizier-Ring.

De relatie tussen Derksen en Van der Gijp is niet altijd goed geweest. In 2014 gebruikte Derksen zijn column voor weekblad Voetbal International voor een keihard oordeel: “Hij vertoont megalomane trekjes, waant zich een Hollywood-ster en klaagt voortdurend bij de RTL-directie over Wilfred en mij”, zo schreef de toenmalig hoofdredacteur. “Sinds zijn terugkeer (na een burn-out in 2011, red.) heb ik sterk de indruk dat hij voor de uitzending antidepressiva slikt. Dan wordt hij hyper en schreeuwt en giert hij er anderhalf uur rustig op los, om zich vervolgens weer een paar dagen op te sluiten in Dordrecht.”

Derksen schreef zijn vernietigende column tijdens het WK 2014, toen zij een dagelijks programma maakten. Dat kwam de sfeer aan tafel logischerwijs niet ten goede, maar toch lukte het de heren om elkaar uiteindelijk weer te vinden. Er ontstond weer chemie aan tafel. Van der Gijp liet zich zelfs overtuigen om vanaf begin 2022 het voetbalformat los te laten voor een dagelijks programma: Vandaag Inside.

Controverse

Van der Gijp maakte in de talkshow furore vanwege zijn hilarische anekdotes, maar hij wekte ook regelmatig de woede van bepaalde bevolkingsgroepen. In 2013 verklaarde de voetbalanalist bijvoorbeeld dat voetbal ‘geen sport voor homo’s’ is, refererend aan het feit dat de KNVB op een boot meevoer tijdens de Amsterdam Gay Pride. “Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken”, zo voegde hij daaraan toe. Dit leidde tot een speciale uitzending over homo-acceptatie.

In 2018 grapte Van der Gijp ook over de Belgische journalist Bo Van Spilbeeck, die als transgender uit de kast was gekomen. Vlak voor een reclameblok verklaarde hij voortaan als Renate van der Gijp door het leven te gaan, waarna hij met een jurk en een pruik terugkeerde. Ook dit leidde tot ophef, waaronder de oproep tot een sponsorboycot. In de volgende uitzending verklaarde hij: “Nou, ik heb inderdaad niks tegen homo’s, transgenders en lesbiennes. Het zal mij een zorg zijn wat ze doen. Onze kijkers weten heel goed wanneer het een grap is en ze zijn niet volslagen idioot. We zijn helemaal doorgeslagen in dit land.”

‘Manolevje’

Van der Gijp maakte zich ook niet altijd even populair bij voetballers. Zijn aanhoudende grappen over toenmalig PSV’er Stanislav Manolev vielen bij het publiek behoorlijk. “Als ik naar de slager ging, werd er gezegd: Ga je maandag nog een Manolevje doen? Ja, tuurlijk ga ik even een Manolevje doen, man! Daarna, bij de Jumbo: ‘Manolevje? Ja ja!’ Dus ik werd een beetje opgehitst”, zo verklaarde hij jaren later tijdens een VI-show.

Gijp noemde dit later ‘het enige in mijn televisiecarrière waar ik spijt van heb’. “Ik kreeg pas in de gaten hoe erg mensen het vonden toen ik een keer bij PSV was. Toen werd ik echt door iedereen tot aan mijn nek aangekeken. En uitgescholden. Toen dacht ik: ‘Zo, dat heeft hier wel een bepaalde impact gehad’. Ik heb dat maar een maand of zes gedaan.”

Bestsellers

Ondanks zijn soms controversiële grappen groeide Van der Gijp uit tot een populaire tv-persoonlijkheid. Dat leidde in de zomer van 2012 tot het verschijnen van het boek Gijp, dat werd geschreven door Michel van Egmond. Het boek werd een Nederlandse bestseller en won in oktober 2013 de NS Publieksprijs. Ook het vervolg onder de naam ‘De wereld volgens Gijp’ uit 2016 kreeg die status.

Privé

Van der Gijp was in de periode 1998-1995 getrouwd met Jacqueline Laats en had tot 2014 een latrelatie met Daniëlle Sijthoff. Met beide vrouwen kreeg hij een zoon. Eerstgenoemde beschuldigde hem van mentaal en fysiek geweld, schreef er zelfs een boek over, maar zelf wilde hij daar nooit op reageren. In de zomer van 2020 stapte de oud-voetballer in het huwelijksbootje met Minouche de Jong.

In april 2020 kreeg Van der Gijp te maken met een vervelend voorval. Na een uitzending van Veronica Inside werd de tv-persoonlijkheid bij zijn woning in Dordrecht opgewacht door drie mannen met witte maskers. Met hamers probeerden zij diens auto binnen te dringen, maar dit mislukte. Twee maanden eerder werd er al ingebroken in huize Van der Gijp.

Laatste update: 16 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie