ESPN Nederland

(Pro Shots)

ESPN Nederland is een groep van televisiezenders gericht op sportcompetities. Op dit moment bezit de organisatie onder meer de rechten van de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, TOTO KNVB Beker, Europa League en Conference League.

In augustus 2008 werd in Nederland een nieuwe betaalzender geïntroduceerd: Eredivisie Live. Deze zender ging vijf jaar later op in FOX Sports, dat daarmee 51% van Eredivisie Media & Marketing (EMM) in handen kreeg. Door de internationale samenwerkingen konden daardoor ook buitenlandse competities worden uitgezonden, waaronder de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga.

Met ingang van 1 januari 2021 werd FOX Sports in Nederland omgeturnd tot ESPN. De sportzender is momenteel in handen van de Eredivisie CV en The Walt Disney Company. Met de naamsverandering werd de huisstijl veranderd en werd meer aandacht geschonken aan de Amerikaanse sportcompetities, maar voor de gemiddelde voetballiefhebber veranderde er weinig. ESPN bleef op dezelfde kanalen uitzenden en bleef zich ondanks het brede aanbod vooral toeleggen op het Nederlandse voetbal.

Welke programma’s zijn er te zien op ESPN?

De focus van ESPN ligt vooral op het weekend. De sportzender trapt af op de vrijdagavond met een live-wedstrijd uit de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en daarnaast is er een schakelkanaal waarin alle hoogte- en dieptepunten voorbij komen.

Op zaterdag worden alle Eredivisie-wedstrijden van die dag live uitgezonden. In de avond is er een speciaal programma rondom deze wedstrijden: De Eretribune. Jan Joost van Gangelen en/of Aletha Liedelmeijer analyseren samen met hun gasten de wedstrijden en halen anekdotes naar boven. Ook de lotingen voor de TOTO KNVB Beker worden in dit programma verricht.

De zondag begint met Goedemorgen Eredivisie, gepresenteerd door Milan van Dongen of Fresia Cousiño Arias. Hans Kraay jr. schuift wekelijks aan, net als verschillende gasten. In de middag gaat alle aandacht uit naar de wedstrijden uit de Eredivisie, Keuken Kampioen Eredivisie en de Eredivisie Vrouwen. De ontwikkelingen worden besproken in zowel De Voetbalkantine als Dit was het Weekend.

Doordeweeks is er ook het nodige aanbod op ESPN. Naast eventuele doordeweekse wedstrijden, waaronder de Europa League en Conference League, is er ruimte voor documentaires, dagelijkse sportjournaals, club-tv. Verder zijn programma’s te zien als Voetbalpraat en Fresia & Milan parkeren de bus.

(Pro Shots)

Medewerkers

In onderstaande tabel staat een overzicht van vertrouwde gezichten bij ESPN. Tussen haakjes staat hun functie aangegeven.

Mario Been (analist)
Sinclair Bischop (verslaggever)
Sjors Blaauw (commentator)
Teun de Boer (commentator)
Wouter Bouwman (presentator)
Fresia Cousiño Arias (presentatrice/verslaggeefster)
Milan van Dongen (presentator)
Sanne van Dongen (presentatrice/verslaggeefster)
Leo Driessen (commentator)
Karim El Ahmadi (analist)
Bennett van Fessem (verslaggever)
Jan Joost van Gangelen (presentator/verslaggever)
Hélène Hendriks (presentatrice/verslaggeefster)
Pascal Kamperman (presentator/verslaggever)
Hans Kraaij jr. (analist/verslaggever)
Kees Kwakman (analist)
Aletha Liedelmeijer (presentator/verslaggever)
Kees Luijckx (analist)
Leo Oldenburger (commentator)
Toine van Peperstraten (presentator/verslaggever)
Kenneth Perez (analist)
Mark van Rijswijk (commentator)
Mark van Rijswijk (commentator)
Vincent Schildkamp (commentator)
Mike Snoei (analist)
Leonne Stentler (analist)
Michiel Teeling (commentator)
Gertjan Verbeek (analist)
Marciano Vink (analist)
Koert Westerman (commentator)
Cristian Willaert (verslaggever)
Yordi Yamali (analist)
Martijn van Zijtveld (commentator)

Wat kost een ESPN-abonnement?

Klanten van een groot aantal tv-aanbieders kunnen gebruik maken van ESPN. Het gaat onder meer om KPN, Ziggo, T-Mobile, Caiway, Delta, Canal Digitaal en X4All. Hier staat de volledige lijst met aanbieders.

Bij een deel van de aanbieders zit ESPN1 in het basispakket. Voor het volledige pakket dient een los abonnement worden genomen (ESPN Compleet). De prijs hiervan varieert per aanbieder.

Een ESPN-abonnement kan worden gekoppeld aan de ESPN Watch-app. Klanten kunnen via deze app live toegang krijgen tot (extra) kanalen. Het is voor een niet-abonnee ook mogelijk om een dagpas aan te schaffen, waardoor men alleen afrekent voor de wedstrijden die men wil kijken.

Laatste update: 24 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie