Leonne Stentler

Leonne Stentler is een Nederlandse voetbalanalist. Ze is vooral te zien in tv-uitzendingen omtrent het vrouwenvoetbal, waar zij zelf jarenlang deel van uitmaakte.

Leonne Suzanne Stentler werd op 23 april 1986 geboren in Rotterdam. Ze groeide op in Beverwaard, een wijk in het zuidoosten van Rotterdam. Stentler maakte deel uit van een voetbalgezind gezin: haar vader voetbalde zelf en moeder fungeerde als omroepster. Met haar vader en haar oudere broer ging ze op jonge leeftijd regelmatig mee naar wedstrijden van Sparta Rotterdam.

Stentler studeerde communicatiewetenschappen op de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ook Shannice Wilner studeerde daar. Sinds 2018 hebben zij een relatie.

Voetbalcarrière

Vrouwenvoetbal stond in het begin van Stentler’s carrière nog in de kinderschoenen. In Het Parool verklaarde zij: “Mijn eerste voetbalclub, in Ridderkerk, aan de andere kant van de dijk. Mijn broer voetbalde daar al en ik deed alles wat hij deed. Ik mocht meedoen met de jongens in de F’jes. Niemand deed er moeilijk over. Ik had toen al een goede trap en iedereen vond het leuk als ik de bal in de kruising schoot. Maar elk nieuw seizoen moest ik in een lager elftal beginnen dan de jongens in mijn team. Dat was niet bevorderlijk voor mijn zelfvertrouwen. Ik kon er toch niets aan doen dat ik een meisje was? Als je jong bent besef je niet dat het discriminatie is, maar je begrijpt wel dat het niet klopt.”

Via ADO Den Haag naar Ajax

Stentler speelde voor amateurclubs Bolnes en RVVH, allebei in Ridderkerk. In 2007 werd de Eredivisie voor vrouwenteams opgezet. In het Parool-interview sprak Stentler van ‘mijn redding’. “Ik werd zo’n beetje als laatste speler bij ADO Den Haag gehaald. Daarna ging het snel. Het jaar erop zat ik in Oranje en vier jaar later werden we kampioen en wonnen we de beker. Ik stond meestal rechtsback, kon makkelijk een bal op de stropdas van de linksbuiten leggen en was ook best snel. Type Perr Schuurs. Lekkere trap, beetje onzeker af en toe, voorzichtig in de duels.”

Stentler speelde zeventig wedstrijden voor ADO Den Haag. Hier speelde zij enige tijd onder leiding van Sarina Wiegman, die later furore maakte als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen en Engeland. In haar laatste seizoen bij de Haagse club kwam de Rotterdamse echter weinig in actie. Stentler zat op de wip in de residentiestad, maar juist op dat moment meldde Ajax zich en dus kreeg haar professionele carrière een vervolg. Voor de Amsterdamse club speelde zij 28 wedstrijden in drie seizoenen, waarvan 26 in haar debuutjaar.

Door blessureleed moest Stentler haar voetbalcarrière in 2015 voortijdig beëindigen. Zij bleef zich in de daaropvolgende jaren inzetten voor het vrouwenvoetbal. Stentler richtte samen met Hassnah Elhage het bedrijf VV Kicks op, dat zich hard maakt voor promotie van deze voetbaltak. Ook verrichte zij werkzaamheden voor een aantal clubs, waaronder PSV.

Oranje Leeuwinnen

Stentler speelde op 12 maart 2009 haar eerste interland voor de Oranje Leeuwinnen. Bondscoach Vera Pauw liet haar invallen in de Cyprus Cup-wedstrijd tegen Zuid-Afrika (0-5 overwinning). Ook bekende namen als Loes Geurts, Daphne Koster, Sherida Spitse, Manon Melis, Kirsten van de Ven, Anouk Hoogendijk en Shanice van de Sanden behoorden destijds tot de wedstrijdselectie.

Voor de Oranje Leeuwinnen speelde Stentler zeventien A-interlands, waarvan ongeveer de helft vanaf de aftrap. In 2013 behoorde de Rotterdamse tot de definitieve selectie voor het EK in Zweden. Met één schamel punt werd het team al in de groepsfase uitgeschakeld.

Mediacarrière

Stentler ging na haar voetbalcarrière aan de slag als analist. Voor de NOS en sportzender ESPN laat zij haar licht schijnen op de wedstrijden in het vrouwenvoetbal, maar zij praat ook regelmatig mee over het mannenvoetbal. Zo is Stentler regelmatig te horen in NOS Eredivisie op Vrijdag en Voetbalpraat.

Dick Advocaat voelde zich eens beledigd door Stentler. In Veronica Inside (nu Vandaag Inside) sneerde Johan Derksen nadien: “Dat vind ik vrij vreemd voor zo’n meisje dat nergens van weet, om Dick Advocaat, die zijn hele leven een toptrainer is, even te corrigeren. Ik deed de tv aan en dat meisje zit net te lullen alsof ze er verstand van heeft. (…) Ze maakt wel geluid, maar inhoudelijk zegt ze niks. Modieus geneuzel. Er moet zonodig een vrouw bij zitten. Dan denk ik: er is thuis ook wel een afwasje te doen.”

Stentler was vanzelfsprekend niet blij met de uitspraken van Derksen, maar gaf er desondanks een positieve draai aan. Via Instagram plaatste de oud-voetbalster nadien een foto tijdens de afwas.

Laatste update: 11 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie