Anouk Hoogendijk

Anouk Hoogendijk is een voormalig voetbalster uit Nederland. Zij speelde voor teams als Ajax, FC Utrecht en de Oranje Leeuwinnen. Na haar carrière werd Hoogendijk actief in de mediawereld.

Anouk Anna Hoogendijk werd op 6 mei 1985 geboren in het Utrechtse Woerden. Beide ouders waren werkzaam als docent lichamelijke opvoeding en wilden haar stimuleren om veel te sporten. Hoogendijk beoefende maar liefst vier sporten tegelijkertijd, maar de drang naar een teamsport maakte de weg vrij naar een rijke carrière in de voetbalsport. Op negenjarige leeftijd werd zij aangemeld bij een voetbalvereniging, net als haar oudere broer Emiel.

Voetbalcarrière

Hoogendijk raakte dankzij schoolvoetbal besmet met het voetbalvirus. Haar eigen voetbalcarrière ging van start bij amateurclub CSW Wilnis. Om fysiek beter te worden besloot Hoogendijk haar geluk te beproeven in een jongensteam van dezelfde voetbalclub. In daaropvolgende jaren speelde zij eveneens voor de jongensteams van SV Argon en Legmeervogels.

Op negentienjarige leeftijd verviel de mogelijkheid om in jongensteams te voetballen. De Eredivisie voor vrouwenteams bestond destijds nog niet, waardoor de keuze viel op amateurclub SV Saestum. Zij vertoonde haar voetbalkunsten tussen 2004 en 2007 bij de Zeister formatie. Het bleek een schot in de roos met twee landstitels, één Supercup en het bereiken van de kwartfinale van de Champions League voor vrouwen.

FC Utrecht

In 2007 werd de Eredivisie voor vrouwen opgericht. Het deelnemersveld bestond destijds uit zes clubs: ADO Den Haag, AZ, sc Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II. Hoogendijk werd uitgenodigd om namens de Domstedelingen deel te nemen aan deze competitie. Ondanks de geringe financiële mogelijkheden (er werd alleen een onkostenvergoeding betaald) ging Hoogendijk er helemaal voor.

Hoogendijk als international van het Nederlandse vrouwenteam

Hoogendijk speelde uiteindelijk vijf seizoenen voor FC Utrecht. In 2010 won zij de KNVB Beker en Nederlandse Supercup voor vrouwen.

Engels avontuur

Na vijf seizoenen besloot Hoogendijk om FC Utrecht te verlaten. In het seizoen 2010-2011 koos ze voor een transfer naar het Engelse Bristol Academy, dat onderdeel is van Bristol City FC. Ondanks het bereiken van de FA Cup-finale en een flinke dosis plezier bleef Hoogendijk er maar één seizoen actief. De Oranje Leeuwinnen trainden wekelijks twee keer gezamenlijk en dat bleek niet te combineren met het voetballen in Engeland.

In 2014 keerde Hoogendijk kortstondig terug naar Engeland om aan te sluiten bij Arsenal. Arsène Wenger was aanwezig bij het ondertekenen van dit contract. Op de website van SportPromotion vertelde zij in januari van dat jaar: “Ik ben 28 en dit is voor mij een geweldige kans. (…) Toen ik anderhalf jaar geleden naar Ajax ging kwam een wens in vervulling. Maar dit is weer een nieuwe stap in mijn loopbaan.”

Ajax

De beslissing van Hoogendijk om in 2012 terug te keren naar Nederland viel samen met de beslissing van Ajax om een eigen vrouwenteam te beginnen. Een droom kwam uit voor de middenvelder, die als kind groot fan was van de Amsterdamse club. Hoogendijk zou tussen 2012 en 2017 haar voetbalkunsten vertonen bij Ajax Vrouwen, met tussendoor dus nog een uitstapje bij Arsenal.

Hoogendijk werd in 2017 landskampioen én bekerwinnaar met Ajax. Een hoogtepunt voor de voetbalster, die na het seizoen 2016-2017 een punt achter haar loopbaan zette.

Oranje Leeuwinnen

Hoogendijk debuteerde op 6 augustus 2004 in het Nederlandse vrouwenteam, dat bekendheid verwierf als Oranje Leeuwinnen. Zij debuteerde tegen de vrouwen van Japan. Op haar eigen website noemt Hoogendijk dit ‘een meisjesdroom’. Onder bondscoach Vera Pauw werd kwalificatie afgedwongen voor het EK van 2009 in Finland. Hoogendijk schoot in de kwartfinalewedstrijd tegen Frankrijk de beslissende strafschop tegen de touwen, waarna de halve finale tegen Engeland na verlenging verloren ging.

Als international van de Oranje Leeuwinnen was Hoogendijk er ook bij tijdens het EK 2013 en het WK 2015. Na het reguliere voetbalseizoen 2016-2017 beëindigde zij haar loopbaan, waardoor het EK 2017 in eigen land aan haar neus voorbij ging. De Nederlandse vrouwenploeg schreef geschiedenis door de EK-finale te winnen van Denemarken (4-2). Aan Metro vertelde Hoogendijk voorafgaand aan het toernooi: “Als ik dit EK mee had willen maken, dan was ik er echt nog wel voor gegaan. Maar een jaar geleden overwoog ik al een punt achter mijn voetballoopbaan te zetten. Ik wilde nog één goed seizoen draaien om het mooi af te sluiten en met de dubbel is dat goed gelukt.”

Hoogendijk speelde 103 interlands voor de Oranje Leeuwinnen. Gedurende haar interlandcarrière maakte de verdediger annex middenvelder negen doelpunten. In april 2017 werd Hoogendijk benoemd tot bondsridder vanwege het doorbreken van de grens van honderd A-interlands.

Mediacarrière

Hoogendijk maakte het EK van 2017 niet meer mee als voetbalster, maar volgde het toernooi in eigen land wel degelijk op de voet. De oud-international mocht namens de NOS, Jinek en het Algemeen Dagblad haar visie verkondigen als voetbalanalist. Hoogendijk is sindsdien regelmatig te horen rond wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen.

Hoogendijk is naast voetbalanalist ook in verschillende tv-programma’s te zien geweest. In 2017 behoorde de 103-voudig international tot de deelnemers van het RTL 5-programma Expeditie Robinson, waar ze een tiende plaats behaalde. Later was Hoogendijk te bewonderen in programma’s als Superstar Chef (2018), Dancing with the stars (2019), Gevaarlijke wegen (2019), Celebrity Apprentice (2022), Het Jachtseizoen (2022, samen met Hélène Hendriks) en De Invasie van België (2022).

Voor voetballende meisjes heeft Hoogendijk een boek op de markt gebracht met tips en trucjes: Balverliefd. Ook is ze betrokken bij onder meer de Cruijff Foundation, KNVB WorldCoaches en het G-voetbal.

Hoogendijk is sinds 2023 presentatrice van SoccerNews.nl. Zij presenteert SN Weekly en SN Matchday.

Laatste update: 2 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie