Ajax haalt met Graham Potter échte Van Gaal-trainer binnen

Foto: Ajax haalt met Graham Potter échte Van Gaal-trainer binnen

Graham Potter moet de nieuwe hoofdtrainer worden van Ajax. Mocht de oefenmeester met Ajax tot een akkoord komen, dan stapt hij op het moeilijkste moment uit de clubhistorie binnen. Dat kan grote voordelen met zich meebrengen, maar tegelijkertijd ook voor problemen zorgen. Is Potter de meest beschikte kandidaat om de helse uitdaging te lijf te gaan?

Inside: Potter moet Ajax uit het slop trekken

Het is deels opvallend te noemen dat een trainer met de status van Potter bereid is om bij de Amsterdamse vereniging in te stappen. Hij zal ongetwijfeld de beelden uit het seizoen 2018-2019 in zijn hoofd hebben, toen Ajax er onder leiding van Erik ten Hag in slaagde om de halve finale van de Champions League te bereiken. Het team was dynamisch, aanvallend ingesteld, vol overzicht aan de bal en ambitieus. Naast het op een haar na mislopen van de finale van het miljardenbal, won Ajax zowel de Nederlandse competitie als het bekertoernooi.

Vijf jaar later ziet de situatie er geheel anders uit, zo heeft de oefenmeester waarschijnlijk wel gezien. Ajax is dermate afgegleden dat het nog hard moet werken om de vijfde positie in de competitie binnen te halen, waarmee het zich plaatst voor de voorronde van de Europa League. Verder verloor het in de KNVB Beker van een amateurclub en was het Europees eveneens niet veel zoets. Het moet dan ook hoop putten uit de clubhistorie, maar kan die niet vinden in de voorbije twee seizoenen. Alles ging in die periode namelijk fout, en zekerheid op een snelle verbetering heeft het niet.

Potter brengt veel ervaring mee

Binnenskamers onderhandelt Ajax alweer en tijdlang met Potter, die dé meest realistische overgebleven kandidaat is op het lijstje. Naar verluidt staat Ten Hag nog altijd bovenaan, mocht hij ontslagen worden bij Manchester United, maar de Nederlander lijkt weinig redenen te hebben om wederom een team in de Johan Cruijff ArenA op te bouwen. Logischer zou zijn als de hoofdtrainer de komende jaren nog gaat profiteren van de naam die hij in het Europese voetbal heeft opgebouwd en een overstap maakt naar een andere topcompetitie om zijn kwaliteiten te tonen.

Met Potter heeft het echter een trainer op de korrel die als geen ander in staat is om van het huidige Ajax een succesteam te maken. In het verleden liet hij namelijk al meermaals zien hoe goed hij is. De redelijk grijze voetballer begon zijn trainersloopbaan ooit bij het Zweedse Östersunds FK en kwam in de media terecht toen hij zich met de club plaatste voor de Europa League. Via Swansea City kwam Potter voor Brighton & Hove Albion te werken, waarmee hij in zijn laatste periode in de Premier League boven verwachting wist te presteren.

Hij verdiende een toptransfer naar Chelsea, dat alweer een tijdlang geen hoofdprijs had binnengesleept. Hij volgde Thomas Tuchel op, die werd ontslagen, en moest het voetbal terugbrengen. In het halve jaar dat hij op Stamford Bridge de eindverantwoordelijke was van de hoofdmacht, lukte het hem echter nooit om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Chelsea oogde op het veld rommelig en liet niet het voetbal zien dat Potter bij Brighton had geïntroduceerd. Een vervroegd vertrek volgde, waarna de trainer nadacht over de rest van zijn trainersloopbaan.

Graham Potter zit al een tijdlang zonder club.

Échte Van Gaal-trainer op komst

Niet voor niets hield Potter ruim een jaar rust: hij wilde leren van de situatie die zich bij Chelsea had voorgedaan. Inmiddels spreekt hij met Ajax over wat hij voor de club kan betekenen. De afspraken lagen even stil toen Alex Kroes was geschorst, maar sinds zijn terugkeer lijkt Potter wel weer oren te hebben naar een overstap naar Ajax. Bij Chelsea zal het hem echter duidelijk zijn geworden dat hij niet ten koste van alles bij een topclub aan de slag wil gaan. Uitsluitend wanneer alle omstandigheden ernaar zijn, wil Potter zijn diensten verlenen.

Het lijkt er in eerste instantie op dat Potter zich over geld geen zorgen hoeft te maken. Na zijn vertrek uit Londen kreeg hij tientallen miljoenen euro’s mee als afkoopsom. Desondanks sloeg hij het eerste bod van Ajax af vanwege de financiën. De clubleiding zal dus met de financiële middelen die het nog over heeft na het slechte beleid van directeur voetbalzaken Sven Mislintat, op zoek moeten gaan naar een mogelijkheid om Potter enthousiast te krijgen. Over de sportieve doelen lijken Potter en Ajax het alweer een tijdlang eens te zijn, waardoor een akkoord niet ver weg is.

Met Potter haalt Ajax een trainer in huis die perfect past bij de wensen van Louis van Gaal. De adviseur van de raad van commissarissen was zélf altijd een trainer die aan het teambelang dacht en het persoonlijke gedeelte van de spelers uiterst serieus nam. Volgens de oefenmeester moesten zijn spelers zich simpelweg optimaal voelen om tot een topprestatie te komen. Hij schroomde daarom niet om persoonlijke gesprekken aan te gaan en onthield de verjaardagen van de spelersvrouwen en kinderen, om zo zijn betrokkenheid te laten zien.

Eenzelfde soort trainer is Potter. Hij stelt de mens centraal en heeft naar verluidt een zacht karakter, evenals Van ‘t Schip dit seizoen laat zien. Een harde leermeester is Potter dan ook niet. Met de samenstelling van de selectie moet volgend jaar blijken of Ajax en Potter een goede combinatie gaan zijn, of dat de club een ander soortige leider voor de groep moet hebben staan. Over de kwaliteiten van de hoofdtrainer hoeven we niet te twisten, maar het is afwachten of Potter de juiste persoon op de goede plaats is. Slechter dan dit seizoen kan het echter ogenschijnlijk niet gaan.

Komt Potter naar Ajax?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
1828+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie