Leo Driessen

Leo Driessen is een Nederlandse voetbalcommentator. De Amsterdammer heeft daarnaast een journalistieke loopbaan achter de rug.

Driessen werd op 22 juni 1955 geboren in Amsterdam. Als zoon van een hoefsmid zat hij op het internaat van het het Lavigerie College van de Witte Paters in Santpoort, maar dat bleek niet zijn roeping. Ook volgde hij de mavo, havo en pedagogische academie aan het Magister Vocat in Amsterdam. Als onderwijzer Nederlands stond hij in de periode 1977-1985 voor de klas van de Samenwerkingsschool in Hoofddorp en lts Don Bosco in Amsterdam.

“Omdat ik ook niet echt wist wat ik wilde, werd ik onderwijzer. Dat lag me wel, dingen uitleggen”, vertelde Driessen in 2020 aan Voetbal International. “Als mijn liefde van toen het niet had uitgemaakt, zou ik misschien nu nog steeds onderwijzer zijn en vijf kinderen hebben. Maar veel in het leven berust op toeval, sommige dingen komen gewoon op je pad en af en toe moet je een beetje bluffen en mazzel hebben. Zó ben ik de journalistiek ingerold.”

Mediacarrière

Tussen 1973 en 1982 begon Driessen zijn mediacarrière bij Omroep Lucas, dat radioprogramma’s maakte namens het St. Lucas Andreas Ziekenhuis Amsterdam. Vanaf 1982 werd zijn journalistieke carrière echt serieus. Driessen kreeg namens het radioprogramma Langs de Lijn de kans om het voetbal en wielrennen te verslaan op Radio 1. De journalistieke pen hanteerde hij voor Het Parool, Nieuwe Revue en ELF Voetbal.

In de jaren negentig maakte Driessen programma’s voor Joop van den Ende Productions en Endemol. In dezelfde periode ging ook zijn loopbaan als voetbalcommentator van start. Als commentator werkte Driessen voor Eurosport, Sport 7, TV10 en Talpa. Anno 2023 is de geboren Amsterdammer officieel met pensioen, maar zijn stem is nog steeds te horen op de sportzenders van ESPN en Viaplay.

Driessen, die elke zaterdagochtend te beluisteren valt in NH Radio Sportcafé, ligt tijdens voetbalwedstrijden regelmatig onder vuur. Over zijn eigen stijl vertelde de commentator in VI: “Als ik naar mezelf kijk, dan probeer ik te beschrijven hoe teams spelen, maar als er iets wordt omgezet qua tactiek, laat ik die uitleg over aan trainers na afloop. Maar er zijn ook collega’s die menen mij dat allemaal te moeten vertellen. Terwijl ik denk: je kan niet van alles verstand hebben, tenminste niet van álle facetten van het spel.”

Muziekcarrière

In 1994 schreef Driessen samen met Han Kooreneef een Nederlandse hit voor Marco Borsato: Dromen zijn bedrog. De voetbalcommentator schreef meer nummers voor Borsato, maar ook artiesten als Guus Meeuwis, Karin Bloemen, Saskia & Serge en Jan Keizer hebben een link met Driessen.

Laatste update: 28 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie