Leo Oldenburger

Leo Oldenburger is een Nederlandse voetbal- en televisiecommentator. Hij heeft meerdere boeken op zijn naam staan over zijn twee grootste passies: sport en muziek.

Oldenburger werd op 16 november 1965 geboren in Emmen. In zijn LinkedIn-profiel heeft hij ‘Randstad’ opgegeven als locatie, maar zijn band met de geboorteplaats is altijd gebleven. Oldenburger heeft zijn liefde voor FC Emmen nooit onder stoelen of banken gestoken. In zijn periode bij FOX Sports annex ESPN maakte hij verschillende documentaire’s over de voetbaltrots van Drenthe.

In zijn jeugdjaren stond Oldenburger zelf onder de lat bij FC Emmen. Een gecompliceerde beenbreuk op zijn dertiende en diens rock’n’roll-levensstijl maakten het onmogelijk om door te breken als voetballer. De Emmenaar besloot zijn aandacht daarom te verplaatsen naar de muziekwereld en de sportjournalistiek.

Journalistieke carrière

De journalistieke loopbaan van Oldenburger ging in de jaren negentig van start. In de periode 1991-1996 was de Emmenaar werkzaam voor RTV Utrecht, Eurosport en het geflopte Sport7. Oldenburger was tussen 1995 en september 2019 eveneens actief voor SBS6 en Veronica, waar hij uitgroeide tot de vaste commentator bij wedstrijden van het Nederlands elftal. Ook verschillende bekerfinales en het jaarlijkse Domino Day werden door hem becommentarieerd.

Oldenburger is sinds 2010 als voetbalcommentator te horen op FOX Sports, dat sinds een aantal jaar ESPN heet. Voor de sportzender is hij ook presentator van een aantal programma’s, waaronder ESPN Vandaag.

Voetbalromanticus

Oldenburger stond in 2014 met collega-journalist Edwin Struis aan de basis van de oprichting van een mini-competitie: 2e Divisie. Het betrof een competitie tussen een afvaardiging van voetbalclubs die in het verleden failliet zijn gegaan. In 2015 stonden SVV, SC Veendam, HFC Haarlem en FC Wageningen in die hoedanigheid tegenover elkaar.

Boeken

Naast de voetbalsport laat ook de muziek het hart van Oldenburger sneller kloppen. Hij is een liefhebber van alternatieve muziek en was in het verleden zelf zanger van The Charlies. Jarenlang werkte hij voor radiostation KX Radio, waar hij in januari 2002 als disc-jockey neerstreek bij Radio Veronica. De liefde voor sport en muziek heeft Oldenburger tot uiting gebracht door het uitbrengen van verschillende boeken.

In 2004 bracht Oldenburger met De Stem van Oranje een eerste boek uit. Nadien zijn ook verschenen: Darts: een kroegspelletje verovert Nederland (2006), Turfstekers in Oranje (2009), Het Grote Keepersboek (2017), Keepers zijn gek (2018), Stappen & Scoren (2019), 1 van de 11 (2020) en And Venus Was Her Name (2022).

Laatste update: 13 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie