Hélène Hendriks

(Pro Shots)

Hélène Hendriks is een Nederlandse televisiepresentatrice en verslaggeefster. Voor haar mediacarrière was zij professioneel hockeyster.

Hélène Hendriks werd op 6 augustus 1980 geboren in de Brabantse stad Breda. Zij vormt met twee zussen (Judith en Claire) een drieling. Hendriks raakte op jonge leeftijd geïnspireerd door de hockeysport. Haar carrière ging van start bij HCP in Prinsenbeek, waarna zij voor Push uit Breda debuteerde in het eerste team. Den Bosch, Rotterdam en Victoria staan eveneens op haar erelijst.

Hendriks speelde twaalf jaar op Hoofdklasse-niveau. Haar hockeycarrière eindigde voortijdig door een noodlottig incident: tijdens een wedstrijd werd zij vol getroffen door een bal, waarna het gesneuvelde vingerkootje niet meer kon worden teruggezet. “Ik schaam me er een beetje voor dat het niet meer aan mijn hand zit. Zal nooit een microfoon zo vastpakken dat je die pink kunt zien”, vertelde Hendriks jaren later aan De Telegraaf.

Mediacarrière

Hendriks ging na haar hockeycarrière aan de slag in de mediawereld. De journalistieke loopbaan ging van start bij het lokale Brabant10, waar zij sportprogramma’s presenteerde. Ook kreeg Hendriks de kans om NAC TV te presenteren, het kanaal van haar geliefde voetbalclub NAC Breda. Zij verdiende daarmee een kans bij Omroep Brabant als presentatrice van FC Brabant en ook de Limburgse tv-zender L1 deed enige tijd een beroep op haar.

FOX Sports/ESPN

Hendriks kreeg in 2013 de kans om aan de slag te gaan voor FOX Sports, dat in 2021 op is gegaan in ESPN. Voor de sportzender was zij actief als verslaggeefster en presentatrice. Hendriks presenteerde onder meer De Eretribune en kreeg de kans om interviews af te nemen bij voetbalwedstrijden. Dat leidde tot verschillende versierpogingen, maar in 2020 onthulde zij in Veronica Inside daar ‘nooit wat’ mee te hebben gedaan. “Ik kan wel vertellen dat er eentje nogal volhardend was. Een speler uit de middenmoot van de Eredivisie. Die heeft het echt lang geprobeerd. Alleen op hem heb ik op een gegeven moment gereageerd: nu moet je echt stoppen, want hier heb ik helemaal geen zin in.”

‘VI’

Dankzij FOX Sports verscheen Hendriks regelmatig in het tv-programma Voetbal Insite (VI). Aanvankelijk werd zij vanuit de FOX-studio in beeld gebracht om de programmering van de sportzender te vertellen, maar later mocht de presentatrice/verslaggeefster regelmatig aanschuiven bij Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Ook in de hedendaagse opzet à Vandaag Inside geldt zij als vriendin van de show. Hendriks kreeg in 2022 zelfs zware bedreigingen na het controversiële kaarsverhaal van Derksen.

Hendriks presenteerde in de zomer van 2021 kortstondig De Oranjezomer, dat onder meer in het teken stond van het EK voetbal. Genee ging na 82 afleveringen op vakantie en daardoor mocht zij het stokje overnemen. De kijkcijfers stegen zelfs in de uitzendingen onder haar leiding.

Andere tv-klussen

Hendriks is naast FOX Sports/ESPN en de VI-shows in meer tv-programma’s te zien geweest. Haar bekendheid groeide dankzij programma’s als De Wereld Draait Door (als tafeldame), Matchwinner Pro, Café Hendriks en Genee (samen met Wilfred Genee), The Bettle, The Big Balance en HLF8. In 2022 fungeerde Hendriks enige tijd als invalpresentatrice van het laatstgenoemde programma, maar door het terugtreden van Johnny de Mol werd zij één van de vaste gezichten.

Hendriks heeft ook verschillende sportprogramma’s gepresenteerd onder de vlag van Talpa. Afwisselend met Genee presenteerde de Bredase de Champions League-wedstrijden op het open net. Ook was zij te zien in programma’s omtrent de kickboksevenementen van Glory.

(Pro Shots)

Prijzen

Hendriks heeft verschillende prijzen gewonnen dankzij haar tv-werk. In 2019 ontving zij uit handen van Robin van Persie de trofee voor Beste sportjournalist van het jaar daarvoor. Hendriks won in 2022 een AD Media Prijs: het ‘ons favoriete duizenddingendoekje’. Presentator Manuel Venderbos verklaarde in de AD Media Podcast: “Nou zijn er mensen op de televisie, die doen één ding heel erg goed. Je hebt mensen die in één genre bepaalde dingen goed doen en je hebt alleskunners. En dan heb je nog de buitencategorie en dat is: Hélène Hendriks.”

In oktober 2023 sleepte Hendriks ook de Televizier-Ring Presentator binnen.

Laatste update: 12 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie