Kenneth Perez

Kenneth Perez is een Deense voetbalanalist van de Nederlandse ESPN-tak. Het grootste deel van zijn voetbalcarrière speelde hij voor clubs uit de Eredivisie.

Kenneth Perez Dahl Jensen werd op 29 augustus 1974 geboren in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Als voetballer en analist is hij bekend geworden als Perez, maar dat was niet vanzelfsprekend. “Als kind heette ik Jensen”, vertelde hij later in de Volkskrant, “alleen zag ik er niet uit als een Jensen. Dus ben ik mezelf Perez gaan noemen. Ik dacht er niet aan dat ik later voetballer zou worden en dat dit dan mijn naam was.”

In hetzelfde interview sprak Perez zich uit over de reden van die naamsverandering. “In Denemarken waren bijna geen kinderen met donker haar. Ik kan me herinneren dat ik soms voor Turk werd uitgemaakt. Daar heb ik nooit last van gehad, het viel me alleen op: als ik ruzie kreeg, was dat het eerste wat ze zeiden.” Ondanks zijn Spaanse achternaam voelt hij zich wel Deens.

Voetbalcarrière

Perez begon zijn voetbalcarrière bij Akademisk Boldklub (AB) uit Gladsaxe, niet ver van zijn geboorteplaats Kopenhagen. In 1995 maakte de aanvallend ingestelde middenvelder de overstap naar FC Kopenhagen. Bij de Deense topclub maakte Perez zijn debuut als profvoetballer. In twee jaar tijd speelde hij er 29 officiële wedstrijden (drie doelpunten).

MVV Maastricht

In 1997 maakte Perez de overstap naar MVV Maastricht, dat in die tijd onder leiding stond van Sef Vergoossen. Voor de Limburgers kwam de Deen tot vijftig officiële wedstrijden (negentien doelpunten). “Ik was verliefd op de Nederlandse manier van voetballen. En ik dacht: daar zal ik goed tussen passen. Het was de beste zakelijke inschatting die ik in mijn leven heb gemaakt”, vertelde hij in de Volkskrant. “Wij hebben bewust geen schotel genomen om Deense tv te kijken. Lingo was ons favoriete programma, zo hebben we de taal geleerd. Na een jaar kon ik het.”

AZ

Halverwege het seizoen 1999-2000 verdiende Perez de overstap naar AZ. Met zijn jawoord aan de Alkmaarse club zorgde de aanvallende middenvelder, die ook voorin uit de voeten kon, voor grote verontwaardiging bij Roda JC Kerkrade. De Limburgse club beweerde al een contract te hebben gesloten met Perez en besloot de zaak voor te leggen aan de arbitragecommissie van de KNVB. Uiteindelijk werd de verbintenis met Roda als ongeldig verklaard, waardoor AZ groen licht kreeg.

Perez had aanvankelijk moeite om aan te haken bij AZ, maar daarna begon het steeds beter te lopen. Vooral onder Co Adriaanse groeide de Deen uit tot smaakmaker. Perez zou maar liefst 6,5 jaar zijn voetbalkunsten vertonen bij AZ, dat in die tijd nog in de Alkmaarderhout voetbalde. In 191 officiële wedstrijden voor de club produceerde de middenvelder 58 doelpunten en 36 assists.

Drie van de 58 doelpunten maakte Perez in de UEFA Cup-campagne van het seizoen 2004-2005. De Deen scoorde onder meer in de returnwedstrijd tegen Sporting Portugal. AZ leek onderweg naar de finale, maar in de verlenging maakte de formatie uit Lissabon in extremis de 3-2 en daardoor werd de Alkmaarse club uitgeschakeld op basis van uitdoelpunten.

Ajax

Na zesenhalf jaar AZ maakte Perez in de zomer van 2006 de overstap naar Ajax. In zijn eerste seizoen bij de Amsterdamse club raakte de Deen meteen betrokken bij een ernstig incident. Hugo Borst onthulde in zijn Algemeen Dagblad-column dat Perez ‘Hé man, idioot. Hé kankerneger hé!’ had geroepen tegen assistent-scheidsrechter Nicky Siebert. De Ajacied bood zijn excuses aan, waar de KNVB hem voor de duur van vijf wedstrijden schorste. Overigens beweerde de desbetreffende assistent diens beledingen niet te hebben gehoord.

Bij Ajax speelde Perez in het seizoen 2006-2007 alsnog 45 officiële wedstrijden (zeventien goals, acht assists). Geen gekke statistieken, maar onomstreden werd de Deense middenvelder niet in Amsterdam en dat leidde tot meerdere aanvaringen met hoofdtrainer Henk ten Cate. Na een jaar stonden Feyenoord en PSV klaar om hem met open armen te ontvangen. Na moeizame onderhandelingen vertrok hij uiteindelijk voor zo’n 1,7 miljoen euro naar de concurrent uit Eindhoven.

PSV

Perez tekende bij PSV een contract voor twee seizoenen met optiejaar. In Eindhoven scoorde hij uitgerekend in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord twee keer, maar ondanks een prima moyenne (negen goals en zes assists in 21 officiële wedstrijden) werd de middenvelder niet onomstreden. Vooral het vertrek van trainer Ronald Koeman pakte in zijn nadeel uit. Halverwege het seizoen 2007-2008 besloot Perez het alweer voor gezien te houden bij PSV.

Terugkeer bij Ajax

Bij Ajax was er in de tussentijd veel veranderd. Henk ten Cate was opgestapt als hoofdtrainer, Wesley Sneijder was in de zomer vertrokken naar Real Madrid en teamgenoot Ismaïl Aissati kreeg geen toestemming om over te stappen naar Amsterdam. Om die reden besloot de Ajax-leiding Perez te polsen voor een hereniging in Amsterdam. Voor een identieke transfersom (1,7 miljoen euro) keerde de middenvelder al na een half jaar terug naar de hoofdstad voor een herkansing als Ajacied.

Onder interim-trainer Andries Koster liet Perez zich gelden bij Ajax. In 21 wedstrijden maakte de Deen negen doelpunten en hij bracht tien keer een teamgenoot succesvol in stelling, maar dat bleek niet voldoende om het kampioenschap binnen te slepen. Zijn oude teamgenoten van PSV gingen er dat seizoen met het kampioenschap vandoor in de Eredivisie.

In de zomer van 2008 lukte het Ajax alsnog om Aissati toe te voegen aan de selectie. Perez kreeg een lager rugnummer toegewezen (21), waarna Marco van Basten begin augustus aangaf dat hij geen beroep meer wenste te doen op de Deense middenvelder. Hij werd zelfs teruggezet naar het beloftenteam van Ajax. Perez spande tevergeefs een arbitragezaak aan tegen de Amsterdammers, waarna beide partijen besloten om het doorlopende contract per direct te ontbinden.

Emotie na de behaalde landstitel met FC Twente (2010)

FC Twente

Op 29 augustus 2008 tekende Perez een tweejarig contract bij FC Twente. In zijn eerste seizoen eindigden de Tukkers achter AZ als tweede in de Eredivisie, waardoor hij een lange neus kon trekken naar Ajax (derde) en PSV (vierde). De ultieme revanche volgde in het seizoen 2009-2010. Onder de Engelsman Steve McClaren schreef de club uit Enschede voetbalgeschiedenis door landskampioen te worden. Perez eiste een belangrijk aandeel op met 45 gespeelde wedstrijden, zes goals en acht assists.

Afbouwen als amateur

Met de landstitel op zak besloot Perez zijn professionele voetbalcarrière te beëindigen. De Deen vertoonde zijn voetbalkunsten nog wel bij amateurclubs AFC (Amsterdam) en BVV’31 (Blaricum). In de met 5-0 verloren wedstrijd tegen SEC uit Soest kreeg Perez de rode kaart vanwege een elleboogstoot, waarna hij volgens de Gooi en Eemlander ook nog twee ‘vermanende tikjes’ zou hebben uitgedeeld aan de scheidsrechter van dienst. Door de KNVB werd de toenmalig BVV-speler voor tien wedstrijden geschorst.

Mediacarrière

Na het beëindigen van zijn professionele voetbalcarrière besloot Perez zich op nieuwe activiteiten te storten. De Scandinaviër werd besmet met het golfvirus en keerde als jeugdtrainer terug bij Ajax, maar in 2014 vertrok hij samen met Ronald de Boer bij de Amsterdamse club. Perez was inmiddels al enige tijd FOX Sports-analist en zou zich in die hoedanigheid kritisch hebben uitgelaten over spelers van Ajax. Er werd hem verzocht om geen wedstrijden van de club meer te analyseren, waarna hij er permanent afzwaaide.

Perez groeide uit tot een vaste voetbalanalist. Onder presentator Kees Jansma werd hij de vaste analyticus in het programma Natafelen met Kees op FOX Sports. De sportzender is later overgegaan in ESPN, waar hij nog steeds aan verbonden is. De in 2011 opgezette samenwerking werd in januari 2022 verlengd middels een nieuwe, meerjarige verbintenis.

Laatste update: 23 februari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie