Kees Jansma

Kees Jansma is een Nederlandse sportpresentator en journalist. Ook was hij in het verleden werkzaam als perschef van het Nederlands elftal.

Cornelis Johannes (Kees) Jansma werd op 26 juni 1947 geboren in Amsterdam. Op zevenjarige leeftijd verhuisde hij naar Den Haag. In de residentiestad werd hij fervent supporter van ADO Den Haag. In 2019 werd Jansma aangesteld als bestuursadviseur van de Haagse club, maar in december van dat jaar vertrok hij alweer uit onvrede over de gang van zaken. In 2021 keerde hij terug binnen de voetbalwereld door commissaris te worden van FC Utrecht.

Journalistieke carrière

Op negentienjarige leeftijd stuurt Jansma een brief naar sportverslaggever Herman Kuiphof. Hij geeft hierin te kennen dol te zijn op voetbal en dat hij op grote toernooien graag zijn koffer wil dragen. Kuiphof belt hem enkele weken later met de mededeling dat hij voor 175 gulden per maand als assistent mag fungeren. Het blijkt een gouden zet van Jansma, die de fijne kneepjes van de (voetbal)journalistiek leert.

Jansma schrijft voor verschillende media, waaronder Trouw, het Algemeen Dagblad en weekblad Voetbal International. Hij besluit zich niet alleen toe te leggen op het schrijven en maakt de overstap naar de radio. Samen met Eddy Poelman is hij betrokken bij TROS Aktua Sport en hij mag incidenteel in actie komen voor Langs de Lijn. Eind 1975 krijgt Jansma de kans om vast in dienst te treden bij NOS Studio Sport.

Een conflict zorgt voor het vertrek van Jansma bij de NOS. Hij keert terug in dienst van VI, maar blijft werkzaam voor de oproep. In mei 1988 keert hij als chef sport volledig terug. Jansma krijgt een belangrijke rol tijdens het voor Nederland succesvol verlopen EK van 1988. Na de laatste groepswedstrijd tegen Ierland (1-0 zege) gooien uitzinnige spelers van het Nederlands elftal de journalist zelfs in bad.

Jansma maakt in 1997 de overstap naar de betaalzender Canal+. Tussen 2011 en 2019 was hij te zien op FOX Sports, dat in het begin als Eredivisie Live op de televisie te zien was. Voor de sportzender maakte hij praatprogramma’s als De Tafel van Kees (de voorloper van Goedemorgen Eredivisie) en Natafelen. Tussendoor keert Jansma nogmaals terug bij Voetbal International, dat hem onder meer online content laat produceren.

Tegenwoordig is Jansma vooral werkzaam als voetbalanalist. In 2023 keerde hij bij Veronica eenmaal terug als presentator voor de Conference League-wedstrijd tussen Anderlecht en AZ, omdat Wilfred Genee gelijktijdig de presentatie van Vandaag Inside op zich moest nemen.

Perschef van Oranje

Tussen 2004 en 2014 fungeerde Jansma als perschef van het Nederlands elftal. Bondscoach Marco van Basten wilde hem graag toevoegen aan zijn staf en hij bleef die functie nadien uitoefenen onder Bert van Marwijk (2008-2012) en Louis van Gaal (2012-2014). Na de gewonnen troostfinale tegen Brazilië (3-0) in juli 2014 neemt Jansma afscheid van zijn rol binnen de voetbalbond. Op dat moment was hij reeds benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gedurende zijn tijd als perschef van het Nederlands elftal verscheen een boek over Jansma: Kees (2011). Later bracht hij ook Terug naar Hilversum (2016) en de biografie van Wesley Sneijder (2020) uit.

Laatste update: 30 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie