Hugo Borst

Hugo Borst is een Nederlandse journalist en voetbalanalist. Hij schrijft niet alleen columns en boeken, maar is ook regelmatig te zien op televisie en te horen op de radio. Borst staat bekend als trouw supporter van Sparta Rotterdam.

Borst werd op 15 juni 1962 geboren in Rotterdam. Zijn vader overleefde in 1943 het ‘Vergeten Bombardement’ op Delfshaven. Tegenover RTV Rijnmond verklaarde Borst later: “Mijn vader zat in de tram toen het opeens bommen regende in Rotterdam-West. Hij heeft hier op de Binnenweg staan schuilen. Hij zag de gebouwen in brand staan. Het moet heel angstig zijn geweest. Uiteindelijk bleken het de geallieerden te zijn die de bommen dropten om de Duitsers dwars te zitten. Ze wilden natuurlijk geen huizen raken, maar het is helaas wel gebeurd.” Vierhonderd mensen overleefden de bombardementen niet.

Borst groeide op in het centrum van Rotterdam. Hij beschreef zijn jeugdjaren als ‘de gelukkigste van mijn leven’. Dat was mede te danken aan zijn ouders én de bal, want toen al was Borst veelvuldig bezig met voetbal. Hij voetbalde veelvuldig met vriendjes. Soms tot ergernis van voormalig Feyenoord-doelman Henk Bijl, bij wiens café regelmatig een bal tegen de ramen vloog.

Mediacarrière

Na het afronden van een Mavo-opleiding trad Borst op 1 januari 1985 in dienst bij weekblad Voetbal International. De Rotterdammer werkte meer dan zes jaar voor VI, maar in 1991 besloot hij de overstap te maken naar Panorama. Borst bleef ondanks deze carrièrestap actief in de voetballerij en dat leidde ertoe dat hij in 1994 aan de slag ging voor Hard Gras, waar hij later zelfs hoofdredacteur werd. In 1996 publiceerde de journalist een alom geprezen boek over Feyenoord: ‘De Coolsingel bleef leeg’.

Borst werd in 2005 één van de columnisten voor het Algemeen Dagblad. Wekelijks schrijft hij voor de maandageditie van de krant een prikkelende column over de voetballerij. Borst schreef namens het AD ook drie jaar lang een column over zijn dementerende moeder Joke, waar hij in 2015 ook het boek ‘Ma’ over publiceerde. De Rotterdammer maakt zich sindsdien hard voor de in zijn ogen ondermaatse ouderenzorg in Nederland. Voor de televisie maakte hij een aantal series over dit onderwerp.

TV en Radio

Borst, die eveneens voor Unibet en Esquire heeft geschreven, is vaker te bewonderen geweest op televisie. Zo was hij jarenlang een vaste gast in het praatprogramma NOS Studio Voetbal en schuift hij tegenwoordig regelmatig aan in het ESPN-programma De Eretribune. Daarnaast was Borst jurylid van het BNN-programma Komt dat Schot, dat op zoek ging naar nieuwe voetbalcommentatoren. Tijdens verschillende eindtoernooien (EK’s en WK’s) fungeerde hij als sidekick van Henry Schut.

In de periode 2006-2008 was Borst ook een graag geziene gast in De Wereld Draait Door. Het televisieprogramma Over vaders en zonen werd door hem gepresenteerd. Namens de VPRO maakte hij daarnaast een zesdelige documentaire over zijn vriendenteam van de Rotterdamse zaalvoetbalvereniging Wakker in Alles (WIA4). Ongeveer een half jaar na de start van deze reeks besloot Borst zijn tv-werkzaamheden neer te leggen uit angst voor een burn-out, aangezien hij zich doodmoe voelde. Later keerde hij wel weer terug.

Borst werd vanaf het seizoen 2013-2014 een vertrouwd stemgeluid in de zondaguitzending van NOS Langs de Lijn, dat elk weekend verslag doet van de Eredivisie-wedstrijden. Samen met Henry Schut volgde hij Toine van Peperstraten en Tom van ‘t Hek op.

Sparta Rotterdam

Borst heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Waarom ik zo van Sparta hou (en Aad de Mos haat) en O Louis. Zijn band met Sparta Rotterdam is onmiskenbaar. Borst bezoekt zoveel mogelijk de thuiswedstrijden op Het Kasteel.

Laatste update: 13 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie