Gertjan Verbeek

Gertjan Verbeek is een Nederlandse voetbalanalist van sportzender ESPN. Hij combineert zijn tv-werkzaamheden met de rol van hoofdtrainer, al heeft de voormalig profvoetballer op dit moment geen club meer.

  • Verbeek is momenteel werkzaam als analist van ESPN
  • Hij was in Nederland trainer van Heracles Almelo, sc Heerenveen, Feyenoord, AZ, FC Twente en Almere City
  • Als hoofdtrainer van AZ won hij de KNVB Beker
  • Verbeek werkte in het buitenland bij 1. FC Nürnberg, VfL Bochum en Adelaide United
  • Hij speelde zelf voor sc Heerenveen en Heracles Almelo

Gerrit Jan Alfons (Gertjan) Verbeek werd op 1 augustus 1962 geboren in Deventer. Op jonge leeftijd woonde hij in Enschede, onder de rook van het toenmalige stadion van FC Twente (Het Diekman). Verbeek groeide dan ook op als supporter van de Tukkers. “We gingen onder het hek door”, zo haalde hij decennia later herinneringen op. “Want ik had geen geld. Ik had een krantenwijk die dertig gulden opleverde. Maar daar moest ook de brommer van betaald worden. En af en toe kocht ik een elpee.”

Verbeek heeft gedurende zijn leven in verschillende plaatsen gewoond. Een deel van de woningen (ver)bouwde de geboren Deventenaar zelf, waaronder een boerderij in Jubbega en een blokhut in de bossen tussen Dalfsen en Heino. In verschillende woningen nam hij probleemkind en profvoetballer Orlando Smeekes onder zijn hoede, maar tegenwoordig woont hij samen met zijn Friese vrouw Sabine Reinders en dochter Dieuwke Saapke (roepnaam Sinne).

Voetbalcarrière

Verbeek combineerde op jonge leeftijd twee sporten intensief: voetbal en boksen. Om conditioneel goed voor de dag te komen op het voetbalveld besloot hij zich in de boksring te begeven. Hij bleek talent te hebben en wist verschillende prijzen te winnen, waaronder het kampioenschap van Twente. In 2016 zocht Voetbal International uit dat hij namens de Nederlandse Boks Bond 22 officiële wedstrijden in de ring heeft gestaan: tien overwinningen, negen nederlagen en driemaal eindigde een partij onbeslist. Alleen op 2 januari 1981 ging Verbeek knock-out.

Op zijn 24ste besloot Verbeek zijn officiële bokscarrière te beëindigen. Hij gaf daarmee voorrang aan zijn loopbaan op het voetbalveld. De oud-speler van de regionale amateurclubs Zuid Eschmarke, ATC ’65 en Achilles ’12. In 1984 maakte de stoere verdediger de overstap naar sc Heerenveen. Verbeek was voor de CIOS-opleiding naar Friesland afgereisd en werkte in de nabijheid van de trainingsvelden aan zijn traptechniek. Zijn doorzettingsvermogen imponeerde Heerenveen, dat hem onder leiding van voorzitter Riemer van der Velde een contract aanbood.

Antiheld in Friesland

Verbeek debuteerde in 1984 als profvoetballer bij sc Heerenveen. Als fysiek sterke linksback en stormarm ontwikkelde de antiheld zich tot publiekslieveling in Friesland, maar de Tukker kweekte ook weerstand. “Omdat er binnen de club een stroming bestond die het een schande vond zo’n hark op de loonlijst te hebben”, vertelde Van der Velde in 2017 aan de NOS. Heerenveen besloot hem daarom tijdelijk terug te laten keren naar Overijssel, waar hij op huurbasis voor Heracles Almelo speelde.

In 1987 keerde Verbeek terug naar sc Heerenveen. Hij bleef tot 1994 als voetballer actief voor de Friese club, waar hij 288 officiële wedstrijden afwerkte in de hoofdmacht (44 doelpunten). Met Verbeek in de gelederen promoveerde Heerenveen in 1990 voor het eerst in de voetbalgeschiedenis naar de Eredivisie. In 1993 lukte dat nogmaals onder leiding van Foppe de Haan, die het team als eerstedivisionist ook naar de bekerfinale leidde (6-2 nederlaag tegen Ajax).

In gesprek met de NOS sprak De Haan klare taal over de carrière van Verbeek. “Als er één iemand is die alles uit de kast heeft gehaald als voetballer, is het Gertjan. Hij kon helemaal niet zo goed voetballen en was technisch absoluut niet begaafd. Maar toen we met de Wiel Coerver-oefeningen begonnen heeft hij als een bezetene geoefend, onvoorstelbaar. Daar werd zijn techniek aanmerkelijk beter van.” Dat enthousiasme merkten ook diens tegenstanders. “Hij was spijkerhard. Gertjan was linksback en iedere rechtsbuiten had een hekel aan hem. Je liep tegen een muur op. Hij was niet te houden. Dat geldt ook voor zijn aanvallende kopballen uit corners. Die waren fenomenaal en daar heeft hij ook de nodige goals uit gemaakt.”

PeriodeClub
1984-1986sc Heerenveen
1986-1987Heracles Almelo
1987-1994sc Heerenveen

Trainerscarrière

In 1986 mocht Verbeek voor het eerst ruiken aan het trainersvak. Bij sc Heerenveen kreeg hij de kans om jeugdtrainer te worden. De Tukker maakte een prima indruk in Friesland, waar hij na het beëindigen van zijn spelerscarrière werd aangesteld als rechterhand van De Haan. Die samenwerking bleef intact tot de zomer van 2002. Verbeek, die door zijn oude leermeester werd geprezen voor het instuderen van de standaardsituaties, kreeg tevens de leiding over het tweede team van Heerenveen.

Hoofdtrainer in Almelo

Verbeek werd bij sc Heerenveen aangemerkt als de gedroomde opvolger van De Haan. Om hiervoor bagage op te doen besloot de assistent-trainer terug te keren naar een hem welbekende club: Heracles Almelo. In het Polman Stadion werkte hij opnieuw samen met een markante voorzitter: Jan Smit. Het duo kreeg de zeilen weer onder Heracles, dat na grijze jaren weer aan Eredivisie-voetbal durfde te denken. Onder Verbeek eindigden de Heraclieden tweemaal op de vierde plaats in de Eerste Divisie en werd een stevig fundament neergelegd.

In 2004 nam Verbeek afscheid van Heracles Almelo. De Haan vertrok als hoofdtrainer bij sc Heerenveen, dat het aandurfde om met de Tukker aan de slag te gaan. In Almelo werd hij opgevolgd door Peter Bosz. Onder diens leiding wist Heracles in 2005 na negentien seizoenen in de Eerste Divisie te promoveren naar het hoogste voetbalniveau van Nederland.

Succesvol in Heerenveen

Bij sc Heerenveen kreeg men geen spijt van de beslissing om Verbeek voor de spelersgroep te plaatsen. De oefenmeester leidde de Friese formatie vier seizoenen en slaagde er telkens in om het team naar een Europees hoofdtoernooi te leiden. Een prachtige prestatie, aangezien vooralsnog geen enkele andere trainer daar met sc Heerenveen vaker dan één keer op rij in slaagde. Ook De Haan niet, al bereikte hij in 2000 met Verbeek aan zijn zijde wel de Champions League door als tweede te eindigen met Heerenveen.

Verbeek wist met sc Heerenveen tweemaal te overwinteren in de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. De Friese club profiteerde maximaal van diens prestaties door spelers als Afonso Alves (Middlesbrough) en Miralem Sulejmani (Ajax) voor monsterbedragen door te verkopen. Toch besloot de clubleiding gedurende het seizoen 2007-2008 om zijn aflopende contract niet te verlengen. Verbeek werd in de zomer van 2008 vervangen door Trond Sollied, die ondanks de bekerwinst in 2009 al na ruim een jaar werd ontslagen.

Heibel bij Feyenoord

Als trainer van sc Heerenveen maakte Verbeek naam in Nederland. De Friese club zwaaide hem in 2008 uit, maar al na een aantal maanden stond een prachtige club voor hem op de stoep: Feyenoord. In Rotterdam-Zuid maakte Verbeek werk van de modernisering van het sportcomplex, maar sportief kreeg hij het niet voor elkaar. Feyenoord verloor de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV met 2-0 en ging in de eerste competitiewedstrijd eveneens ten onder door toedoen van Heracles Almelo (2-1).

Verbeek besloot bij Feyenoord een aantal gevestigde namen op de bank te zetten. Aanvankelijk kreeg hij de steun van de leiding in Rotterdam, maar na 26 officiële wedstrijden (acht overwinningen, vier gelijke spelen en veertien nederlagen) besloot de spelersgroep het vertrouwen in hem op te zeggen. Op 14 januari 2009 werd de trainer ontslagen. Zijn vertrek bij Feyenoord ging desondanks gepaard met applaus van de eigen supporters. Uitgerekend in ‘zijn’ Heerenveen werd Verbeek in de daaropvolgende Eredivisie-wedstrijd toegezongen door beide supportersgroepen.

Verbeek was overigens niet de enige die Feyenoord verliet. Ook technisch directeur Bosz en clubicoon Wim Jansen verklaarden zich solidair.

Terugkeer in Almelo

In de zomer van 2009 keerde Verbeek alweer terug in de Eredivisie. Voor de tweede keer in zijn carrière werd hij aangesteld als hoofdtrainer van Heracles Almelo. Onder zijn bewind eindigden de Heraclieden in het seizoen 2008-2009 op de zesde plaats, de beste klassering uit de clubgeschiedenis. In de play-offs om Europees voetbal ging zijn team echter ten onder door toedoen van Roda JC Kerkrade.

Bekerwinnaar met AZ

Verbeek bleef maar één seizoen actief bij Heracles Almelo voor een dienstverband bij AZ. Hij had nog een doorlopend contract in Almelo, maar beide clubs kwamen een contractverlenging overeen. Verbeek leidde de Alkmaarders twee seizoenen op rij naar de vierde plaats in de Eredivisie. Door het DSB-debacle zakte AZ in het seizoen 2012-2013 terug naar de tiende positie op de ranglijst, maar voor het eerst in zijn carrière won de trainer wel een tastbare prijs: de KNVB Beker. In de finale werd afgerekend met PSV (2-1).

In september 2013 wist Verbeek nogmaals te winnen van PSV. De AZ-leiding zorgde dan ook voor een schok door de oefenmeester een dag later, op zondag 29 september, de laan uit te sturen. De resultaten waren in de eerste maanden van het seizoen weliswaar goed te noemen, maar vanuit de spelersgroep werd kenbaar gemaakt dat het draagvlak voor een continuering van de samenwerking ontbrak. Verbeek plaatste twijfels bij dat besluit (‘vreemd dat ik zelf weinig heb gemerkt van onrust onder de spelers’), maar besloot zich erbij neer te leggen.

Voor het eerst naar het buitenland

Verbeek had weinig tijd nodig om weer onderdak te vinden en maakte voor het eerst de overstap naar een buitenlandse broodheer. Op 21 oktober 2013 tekende Verbeek een contract bij 1. FC Nürnberg. Het bestuur was tevreden over diens werkwijze, maar raakte in de eindfase van het seizoen 2013-2014 in paniek door de dreigende degradatie uit de Duitse Bundesliga. Verbeek werd op 23 april 2014 ontslagen door Der Club, dat er zonder de Nederlander niet in slaagde om het doemscenario te ontlopen in de laatste wedstrijden.

Na zijn ontslag bij 1. FC Nürnberg kreeg Verbeek de kans om zich te revancheren in Duitsland. Op 21 december 2014 werd hij aangesteld bij Tweede Bundesliga-club VfL Bochum. Met de Westfaalse club slaagde hij er niet in om promotie naar de Bundesliga af te dwingen door achtereenvolgens als elfde, vijfde en negende te eindigen. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2017-2018 werd Verbeek ontslagen. Sportief directeur Christian Hochstätter verklaarde: “Het vakmanschap van Gertjan Verbeek staat buiten kijf, toch zijn we na intensieve gesprekken met de raad van toezicht en het bestuur tot het besluit gekomen met een andere trainer verder te gaan.”

Twente-droom blijkt nachtmerrie

Verbeek groeide uit tot een icoon bij sc Heerenveen, maar voor een andere club koesterde hij eveneens speciale gevoelens: FC Twente. Op 29 oktober 2017 streek hij eindelijk neer bij de club waar hij op jonge leeftijd al op de tribune plaatsnam. Verbeek nam het stokje over van de ontslagen René Hake, maar kon de Enschede crisis niet bezweren. Het ging van kwaad tot erger bij Twente, dat slechts één van de achttien competitieduels onder zijn leiding in winst omzette. Op 26 maart 2018 viel het doek in Enschede.

Verbeek noemde zijn periode bij FC Twente ‘een drama’. “Iedereen lag dwars, niemand deed wat. En een gekonkel, verschrikkelijk. In de spelersgroep was grote verdeeldheid”, zo foeterde hij nadien in TC Tubantia. Zijn droombaan groeide uit tot een regelrechte nachtmerrie. “Ik had er nooit aan moeten beginnen. Ja, of zoals Dick Advocaat het bij Feyenoord gedaan heeft. Eerst die hele technische staf eruit flikkeren. Had ik ook moeten doen.” Verbeek concludeerde dat assistent-trainer Marino Pusic hem ‘een mes in de rug’ had gestoken.

Australisch avontuur

Verbeek begon in 2019 een nieuw avontuur in het buitenland. Hij vond onderdak bij het Australische Adelaide United. Samen met zijn vrouw en dochter genoot de trainer van het leven Down Under, maar dat gevoel verdween in de eerste maanden van 2020. De uitbraak van de coronacrisis had ook in Australië een grote impact. Verbeek kreeg geen salaris meer van diens club en ook de toezegging voor het volgende seizoen ontbrak, waardoor hij besloot om zijn contract te laten ontbinden.

Laatste kunstje in Almere?

Verbeek was ruim een jaar clubloos, maar in de zomer van 2021 maakte hij een comeback langs de lijn. Hij werd aangesteld als hoofdtrainer van eerstedivisionist Almere City FC. Verbeek moest de Eredivisie-missie in de praktijk brengen, maar in plaats daarvan bungelde het team onder zijn leiding in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie. Verbeek vertrok eind november 2021 alweer bij Almere en keerde sindsdien niet meer terug als trainer.

1994-2001sc HeerenveenAssistent-trainer
2001-2004Heracles AlmeloHoofdtrainer
2004-2008sc HeerenveenHoofdtrainer
2008-2009FeyenoordHoofdtrainer
2019-2010Heracles AlmeloHoofdtrainer
2010-2013AZHoofdtrainer
2013-20141. FC NürnbergHoofdtrainer
2014-2017VfL BochumHoofdtrainer
2017-2018FC TwenteHoofdtrainer
2019-2020Adelaide UnitedHoofdtrainer
2021Almere City FCHoofdtrainer

Mediacarrière

Verbeek kreeg als trainer al veelvuldig te maken met de media. Dat ging niet altijd even vriendelijk, maar desondanks werd hij gevraagd om als voetbalanalist aan te schuiven bij FOX Sports (nu ESPN). Verbeek maakte indruk door regelmatig tekeer te gaan tegenover spelers. Vooral het bewogen interview met toenmalig Vitesse-speler Jan-Arie van der Heijden werd alom besproken in voetbalminnend Nederland.

Verbeek mocht ook regelmatig aanschuiven in Veronica Inside (nu Vandaag Inside). Hij was daarnaast één van de deelnemers aan het allereerste seizoen van het RTL-programma De Verraders.

Laatste update: 20 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie