VfL Bochum

Bochum

Prijzenkast

Het laatste nieuws over VfL Bochum

VfL Bochum is een Bundesliga-club uit de Duitse stad Bochum, dat gelegen is in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Vonovia Ruhrstadion (26.000 plaatsen).

VfL Bochum ontstond in 1938 door een fusie tussen TuS 08 en SV Germania 06 Bochum. De afkorting staat voor Verein für Leibesübungen (vereniging voor lichamelijke opvoeding) en verwijst naar de vele sporten die er beoefend kunnen worden binnen de sportclub, waaronder dus de professionele voetbaltak.

De fusie van 1938 ontstond op nadrukkelijk verzoek van de nazi’s, die één grote voetbalclub wilden in Bochum. Het team kwam te spelen in de Gauliga Westfalen, maar had de pech dat het in Schalke 04 een bijzonder dominante concurrent trof waardoor een kampioenschap uitbleef. Na de Tweede Wereldoorlog promoveerde Bochum in 1949 naar de Oberliga West, in die tijd nog het tweede niveau van Duitsland.

In 1963 veranderde de Duitse voetbalpiramide door de oprichting van de Bundesliga. Bochum kwam aanvankelijk op het derde niveau te spelen, maar slaagde er in 1965 in om te promoveren naar de Regionalliga (in die tijd het tweede niveau) om vervolgens in zes jaar tijd door te stoten naar het hoogste niveau. Tussen 1971 en 1993 speelde de club onafgebroken in de Bundesliga. Bochum kwam in die jaren nooit hoger dan plek acht op de ranglijst.

J:urgen Locadia als Bochum-speler

Bochum presteerde bijzonder wisselvallig in de periode 1993-2010. Met tweemaal een vijfde plaats (1997 en 2004) werd een historische prestatie neergezet, maar daarentegen degradeerde de club ook weer meermaals. Na de afdaling van 2010 speelde het team zelfs een lange periode in de Tweede Bundesliga, maar in 2021 keerde Bochum terug op het hoogste niveau. Een jaar later werd Thomas Letsch als hoofdtrainer overgenomen van Eredivisie-club Vitesse.

Europees voetbal

VfL Bochum debuteerde in het seizoen 1997-1998 op het Europese strijdtoneel. De club schakelde in de UEFA Cup Trabzonspor en Club Brugge uit, maar verloor vervolgens in de achtste finale van Ajax. In het seizoen 2004-2005 sneuvelde het tweede en vooralsnog laatste avontuur zelfs al in de eerste ronde door toedoen van Standard Luik.

Gertjan Verbeek

Nederlanders

Gertjan Verbeek stond in de periode 2015-2017 als hoofdtrainer aan het roer in Bochum. Dat was bijzonder te noemen, aangezien de club slechts één keer eerder onder leiding stond van een buitenlandse trainer (de Zwitser Marcel Koller). Jürgen Locadia, Gerrit Plomp, Rob Reekers, Rein van Duijnhoven, Anton Vriesde en Giliano Wijnaldum kwamen als spelers uit voor de Westfaalse club.

Laatste update: 21 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie