Peter Bosz

Peter Bosz is een Nederlandse voetbaltrainer. In de zomer van 2023 werd hij aangesteld als hoofdtrainer van PSV. Ook heeft Bosz in het verleden zelf op respectabel niveau gevoetbald en was hij korte tijd werkzaam als technisch manager.

  • Bosz is momenteel hoofdtrainer van PSV
  • Hij won vooralsnog twee prijzen: de Johan Cruijff Schaal en de Eerste Divisie
  • In 2017 leidde hij Ajax naar de finale van de Europa League
  • Bosz werkte als technisch manager bij Feyenoord
  • Hij speelde acht interlands voor het Nederlands elftal

Voetbalcarrière

Bosz werd op 21 november 1963 geboren in Apeldoorn. In zijn geboortestad speelde hij op jonge leeftijd voor de amateurclubs OBV en Apeldoornse Boys, waarna hij overstapte naar Vitesse. In Arnhem, waar hij tevens een CIOS-studie volgde, doorliep de middenvelder het laatste deel van zijn jeugdopleiding.

Op 20 september 1980 maakte Bosz zijn debuut in het betaald voetbal voor Vitesse, dat in die tijd in de Eerste Divisie speelde. De Arnhemmers verloren die dag met 3-0 bij Excelsior. De Apeldoorner zou meer dan tachtig officiële wedstrijden afwerken voor Vitesse, maar in 1984 weigerde hij zijn aflopende contract te verlengen door het uitblijven van een clausule. Bosz koos aanvankelijk voor een terugkeer naar Apeldoorn om zich aan te sluiten bij amateurclub AGOVV.

Na twee seizoenen zouden de transferrechten van Bosz vervallen, maar halverwege kocht hij met geleend geld de rechten af van Vitesse. In de zomer van 1985 sloot hij aan bij RKC Waalwijk, waar hij tot en met 1988 actief zou blijven. In dat laatste jaar werd hij met de Waalwijkers kampioen in de Eerste Divisie. Zijn teller stond op dat moment op ruim honderd wedstrijden in RKC-tenue. Bosz ging het Eredivisie-avontuur niet aan bij RKC en koos voor een avontuur bij SC Toulon, waar hij drie van de vijf contractjaren voltooide.

Als Feyenoord-speler (Pro Shots)

Feyenoord

In 1991 maakte Bosz zijn rentree op de Nederlandse velden. Voor een gelimiteerde transfersom van 50.000 gulden maakte hij de overstap naar Feyenoord. In Rotterdam-Zuid beleefde de middenvelder de meest succesvolle periode uit zijn voetbalcarrière. In vijf jaar tijd won hij één landstitel (1993), drie bekers (1992, 1994 en 1995) en daarnaast noteerde hij nergens meer gespeelde wedstrijden: ruim 150.

Na zijn vertrek bij Feyenoord in 1996 speelde Bosz nog een aantal seizoenen bij verschillende clubs. In het seizoen 1996-1997 kwam de Apeldoorner uit voor het Japanse JEF United, waar hij in 1999 tevens zijn voetbalcarrière zou afsluiten. Tussendoor kwam hij nog korte tijd uit voor het Duitse Hansa Rostock en NAC Breda.

PeriodeClub
1981-1984Vitesse
1984-1985AGOVV Apeldoorn
1985-1988RKC Waalwijk
1988-1990SC Touloun
1990-1996Feyenoord
1996-1997JEF United
1998Hansa Rostock
1998-1999NAC Breda
1999JEF United

Interlandcarrière

Bosz werd in 1988 als speler van RKC Waalwijk geselecteerd voor het Nederlands elftal. Bondscoach Rinus Michels deed in dit legendarische jaar geen beroep op de middenvelder, maar in de jaren negentig mocht hij als Feyenoorder alsnog zijn debuut maken als Oranje-international. Op 4 maart 1991 maakte Bosz zijn opwachting voor Nederland in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland (0-2 overwinning). Na 83 minuten viel hij in voor Wim Kieft.

Bosz speelde in 1992 vier oefenwedstrijden in Oranje-shirt en maakte voldoende indruk om mee te mogen naar het EK. Tegen aartsrivaal Duitsland (3-1 overwinning) mocht hij zijn enige minuten maken op een groot eindtoernooi. Oranje was als titelverdediger actief op deze eindronde, maar sneuvelde in de halve finale door toedoen van de latere winnaar Denemarken (na strafschoppen).

Na het EK 1992 verdween Bosz uit de selectie van het Nederlands elftal. In 1995 keerde hij even terug als international. Zijn achtste en laatste interland speelde de Apeldoorner op 26 april van dat jaar tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (3-1 nederlaag).


Trainerscarrière

Na zijn afscheid als profvoetballer besloot Bosz verder te gaan als trainer. In deze hoedanigheid sloot hij zich opnieuw aan bij AGOVV, waar hij in het seizoen 2001-2002 zijn eerste grote succes beleefde. De club uit Apeldoorn won onder zijn leiding de Hoofdklasse C en werd vervolgens algeheel amateurkampioen van Nederland. AGOVV beschikte destijds over spelers als Stanley Menzo en John Stegeman, die later eveneens voetbaltrainer zijn geworden.

De Graafschap

In het seizoen 2002-2003 debuteerde Bosz als trainer in het betaald voetbal. De Graafschap stelde hem aan als nieuwe eindverantwoordelijke. Bosz streefde in die periode al verzorgd en aantrekkelijk voetbal na, maar ontbeerde de kwaliteiten om hiermee succesvol te zijn. De Superboeren eindigden als achttiende in de Eredivisie en zakten af naar de Eerste Divisie.

Heracles Almelo

Na de degradatie van Heracles maakte Bosz de overstap naar Heracles Almelo. De oefenmeester werd de opvolger van Gertjan Verbeek, die de basis legde voor een toekomstige promotie naar de Eredivisie. Bosz kreeg de opdracht om het karwei af te maken en dat slaagde. Met aantrekkelijk voetbal loodste hij de club in het seizoen 2004-2005 meteen naar het kampioenschap in de Eerste Divisie en dwong daarmee promotie af naar de Eredivisie.

Heracles handhaafde zich onder Bosz in het seizoen 2005-2006. De Almelose formatie bleef uitstekend overeind en pakte in de eerste competitiewedstrijd meteen een punt in de thuiswedstrijd tegen titelkandidaat PSV (1-1). In oktober van dat jaar zorgden de Heraclieden voor een nog grotere verrassing door op bezoek bij Ajax opnieuw een gelijkspel uit het vuur te slepen (0-0). Een domper was de reglementaire uitschakeling in de KNVB Beker door het opstellen van de niet-speelgerechtigde Sergio Hellings.

Peter Bosz krijgt aanwijzingen van een Heracles-supporter (Pro Shots)

Technisch manager bij Feyenoord

In de periode 2006 tot en met januari 2009 fungeerde Bosz als technisch manager van Feyenoord. Het was geen makkelijke periode voor de Apeldoorner, die een sportief en financieel noodlijdende club aantrof. Bosz probeerde op verschillende manieren om Feyenoord er weer bovenop te krijgen, maar zijn aankopen brachten niet het gewenste succes naar De Kuip. Begin 2019 besloot Verbeek op te stappen als hoofdtrainer en daarop verklaarde Bosz zich solidair.

Terugkeer in Almelo

Na zijn vertrek bij Feyenoord in januari 2009 had Bosz enige tijd geen werk meer, maar in 2010 klopte Heracles opnieuw voor hem aan. Ook zijn tweede periode in Almelo mocht als een succes worden betiteld. In het seizoen 2010-2011 loodste hij de club naar de play-offs om Europees voetbal om een jaar later de finale van de KNVB Beker te bereiken (3-0 nederlaag tegen PSV).

Vitesse

In de zomer van 2013 werd Bosz aangesteld als nieuwe trainer van Vitesse. Als opvolger van Fred Rutten kende zijn team een fantastische start door halverwege de Eredivisie-ranglijst aan te voeren, maar in de tweede seizoenshelft zakte de club af naar de zesde plaats. Europees voetbal ontglipte de Arnhemmers door toedoen van FC Groningen, dat in de halve finales van de play-offs te sterk bleek over twee wedstrijden.

Vitesse herpakte zich in het tweede seizoen onder leiding van Bosz. De Arnhemmers kwamen uiteindelijk net tekort om een derde plek te bemachtigen, maar werden wel geprezen als best voetballende ploeg van de Eredivisie. Dat leidde tot een nominatie voor de Rinus Michels Award, die Bosz opnieuw aan zijn neus voorbij zag gaan. Toch werd het seizoen 2014-2015 afgesloten met het winnen van de play-offs om Europees voetbal. In de allesbeslissende wedstrijd werd sc Heerenveen met 5-2 verslagen.

Maccabi Tel Aviv

Bosz begon in de zomer van 2015 aan zijn derde seizoen als Vitesse-trainer, maar maakte dit jaar niet af. Halverwege het seizoen besloot de oefenmeester in te gaan op een aanbieding van de Israëlische topclub Maccabi Tel Aviv. Hij werd aangetrokken op voorspraak van technisch directeur Jordi Cruijff. In maart 2016 werd het Nederlandse duo bezocht door Johan Cruijff. Dit leverde unieke beelden op, aangezien de legendarische nummer veertien in april van dat jaar overleed.

Maccabi Tel Aviv greep onder leiding van Bosz naast een hoofdprijs. Zijn werkgever eindigde als tweede in de Israëlische competitie en verloor de bekerfinale van Maccabi Haifa (1-0).

Juichen als Ajax-trainer (Pro Shots)

Ajax

In de zomer van 2016 nam Bosz alweer afscheid in Tel Aviv. De oefenmeester keerde terug naar Nederland om Frank de Boer op te volgen als eindverantwoordelijke van Ajax. Zijn periode in Amsterdam begon uitermate stroef. Ajax beleefde een tegenvallende oefencampagne, verloor roemloos van FK Rostov in de play-offronde van de Champions League en ook de competitiestart zorgde voor gefronste wenkbrauwen. In de paniek besloot de Ajax-leiding om miljoenen neer te tellen voor FC Twente-ster Hakim Ziyech.

Langzaamaan kreeg Bosz het goed voor elkaar bij Ajax. Met 81 punten moest de Amsterdamse formatie haar meerdere erkennen in aartsrivaal Feyenoord (82 punten), maar alsnog kreeg de trainer de handen op elkaar. Vooral de Europa League-campagne van dat seizoen was daar verantwoordelijk voor. Ajax schakelde in de knock-outfase achtereenvolgens Legia Warschau, FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon uit, waardoor het de finale bereikte. Het Manchester United van José Mourinho bleek hierin met 2-0 te sterk.

Borussia Dortmund

Bosz was voornemens om Ajax trouw te blijven, maar de clubleiding wilde niet voldoen aan zijn eisen om de technische staf anders in te vullen. Vooral zijn relatie met Dennis Bergkamp was dramatisch te noemen. Om die reden besloot de trainer na één seizoen te vertrekken toen Borussia Dortmund op de stoep stond. Onder zijn leiding realiseerde BVB de beste Bundesliga-start ooit, maar daarna kwam de klad in het elftal. Nieuwe overwinningen bleven uit en na ruim 160 dagen werd hij alweer op straat gezet.

Bayer Leverkusen

In december 2018 kreeg Bosz een herkansing in de Duitse Bundesliga. Bij Bayer Leverkusen werd hij aangesteld met een duidelijke opdracht: succes boeken met aantrekkelijk voetbal. In de eerste maanden slaagde Bosz ruimschoots in die opdracht. Onder zijn leiding klom Bosz op naar de vierde plaats in de Duitse Bundesliga en daarmee werd een ticket voor de groepsfase van de Champions League veroverd.

Ook in zijn tweede jaar presteerde Bosz naar behoren met een vijfde plaats en het bereiken van de Duitse bekerfinale. Een prijs won hij opnieuw niet, aangezien grootmacht Bayern München in de finale met 4-2 te sterk bleek. Zijn derde seizoen begon eveneens met een positieve noot, maar gaandeweg nam het succes af. Na een bijzonder stroeve reeks voelde de Leverkusen-leiding zich genoodzaakt om in maart 2021 in te grijpen.

Klaar voor een persconferentie bij Lyon (Pro Shots)

Olympique Lyon

In de zomer van 2021 ging Bosz opnieuw een buitenlands avontuur aan. Ditmaal werd hij aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van het Franse Olympique Lyon. In zijn eerste seizoen eindigde Lyon slechts achtste, maar de clubleiding behield het vertrouwen vanwege zijn offensieve denkwijze. Bosz moest echter presteren in zijn tweede seizoen in Frankrijk en dat slaagde niet. In oktober 2022 werd de Nederlander alsnog op straat gezet.

PSV

Bosz werd na zijn ontslag bij Olympique Lyon gelinkt aan verschillende clubs. In 2023 viel zijn naam hoofdzakelijk in relatie tot een terugkeer bij Ajax, maar in plaats daarvan werd hij in juni van dat jaar aangesteld als nieuwe eindverantwoordelijke van PSV. In Eindhoven tekende de oefenmeester een contract voor drie seizoenen. Bosz leidde zijn nieuwe ploeg op 4 augustus 2023 meteen naar een prijs: de Johan Cruijff Schaal (0-1 overwinning op Feyenoord).

PeriodeTeamFunctie
1999-2002AGOVV ApeldoornHoofdtrainer
2002-2003De Graafschap
2004-2006Heracles Almelo
2006-2009Feyenoord
2010-2013Heracles Almelo
2013-2016Vitesse
2016 Maccabi Tel Aviv
2016-2017Ajax
2017Borussia Dortmund
2018-2021Bayer Leverkusen
2021-2022Olympique Lyon
2023-hedenPSV

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie