Jan Joost van Gangelen

Jan Joost van Gangelen is een Nederlandse televisie- en radiopresentator, verslaggever en sportjournalist. Op dit moment is hij vooral te bewonderen als presentator van sportzender ESPN.

Van Gangelen werd op 23 juli 1974 in Hilversum op de wereld gezet. Hij is een zoon van de in 2004 overleden Dick van Gangelen, die onder meer voor het Algemeen Dagblad en NOS Langs de Lijn actief is geweest. Zelf heeft hij een relatie met Marieke Schippers, die in 2012 beviel van zoontje Thijs Tony.

Mediacarrière

In 1997 heeft Van Gangelen zijn studie Nederlands afgerond. Op dat moment was hij leraar Nederlands, barkeeper én redactie-assistent van de NOS. “Dan stond ik ’s morgens om half negen voor de klas en ging ik ’s avonds elf uur weg bij Studio Sport. Als ik in het café werkte, werd dat nog veel later”, zo vertelde de lange presentator aan Voetbal International. “Ik heb altijd veel energie gehad. Maar ik moet het wel combineren met een soort absoluut niets doen.”

Van Gangelen maakte in 2005 de overstap van de NOS naar Talpa, waar ook Humberto Tan naartoe verhuisde. Zij behoorden tot het team dat De Wedstrijden presenteerde op de nieuwe zender van John de Mol. Het nieuwe platform slaagde niet, waardoor Van Gangelen zijn carrière voortzette bij RTL Nederland. Ook presenteerde hij De Olympische Sportquiz namens de VPRO en was hij te gast in praatprogramma’s, zoals NOS Studio Voetbal en Voetbal International.

In 2008 werd er een nieuwe sportzender opgericht: Eredivisie Live. Van Gangelen werd een van de vaste gezichten van de betaalzender, waar hij verslag deed van Nederlandse en Europese wedstrijden. Ook presenteerde hij programma’s zoals De Eretribune. Van Gangelen bleef deze werkzaamheden voortzetten na de transformatie naar FOX Sports en later ESPN. Ook presenteerde hij voetbal-uitzendingen namens SBS6 en Veronica.

Van Gangelen presenteerde vanaf januari 2019 op elke vrijdag het radioprogramma Veronica Inside. Hij nam die presentatie over van Wilfred Genee, die de andere werkdagen voor zijn rekening nam. In het najaar van 2020 ontving het programma de Gouden RadioRing. Begin januari startte Genee samen met Johan Derksen en René van der Gijp een dagelijkse talkshow onder de naam Vandaag Inside, waardoor het radioprogramma kwam te vervallen.

Clash met Pellè

Gedurende zijn tv-carrière springt er één moment duidelijk uit. Na een Eredivisie-clash tussen Feyenoord en Ajax (1-2) in 2014 beet de Italiaanse spits Graziano Pellè hem de term ‘Ajax-face’ toe. In VI vertelde hij daarover: “Ik had nooit gedoe in De Kuip. Ik zat altijd met Carlo de Leeuw, die helaas is overleden, voor de harde kern op zo’n oude stoel. Dan viel er geen enkel onvertogen woord. Maar na die dag ben je in één keer de gebeten hond en een persona non grata. Bijna het kwaad zelf.”

Laatste update: 9 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie