NOS Studio Voetbal

NOS Studio Voetbal is een praatprogramma op NPO1. Elke zondagavond nemen de presentator en afwisselende analytici samen met eventuele gasten de ontwikkelingen uit de voetbalsport door.

In de zomer van 2002 neemt de NOS afscheid van Studio Sport Eredivisie op Maandag. Vanaf dat moment komt de omroep met een nieuw praatprogramma op de proppen: Studio Voetbal. Het programma blikt terug op de gespeelde Eredivisie-wedstrijden van het afgelopen weekend, maar ook het Nederlands elftal en het buitenlands voetbal komt veelvuldig aan bod. Ook beelden van binnen- en buitenlandse competities komen voorbij.

Sinds augustus 2014 sluit Studio Voetbal af met een eerbetoon aan een legendarische speler of trainer van weleer. Frank Heinen schrijft de columns, die tegenwoordig de naam Eindsignaal dragen. Ook Korte Corner is een terugkerende rubriek in het voetbalprogramma van de publieke omroep.

Jack van Gelder (Pro Shots)

Presentatoren

Jack van Gelder groeit uit tot hét gezicht van Studio Voetbal. In 2002 is hij de eerste presentator van het praatprogramma en die rol zal hij voortzetten tot en met 30 augustus 2015. Van Gelder maakt zich niet altijd populair bij de voetbalfans in Nederland. Zo ontstaat het beeld dat Ajax wel erg veel aandacht krijgt, waardoor critici het programma zelfs bestempelen als ‘Studio Ajax’.

Na het afscheid van Van Gelder schuift Tom Egbers door als vaste presentator van Studio Voetbal. De Almeloër krijgt in de zomer van 2019 te maken met hartproblemen, waardoor Sjoerd van Ramshorst het stokje overneemt. In eerste instantie tijdelijk en uiteindelijk permanent. Naast het genoemde drietal hebben ook Toine van Peperstraten, Henry Schut en Humberto Tan het programma gepresenteerd als invallers.

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart (Pro Shots)

Vertrouwde analisten

Als chef voetbal van de NOS schuift Arno Vermeulen veelvuldig aan in Studio Voetbal. Ook analytici als Ibrahim Afellay, Pierre van Hooijdonk, Theo Janssen en Rafael van der Vaart groeien uit tot de vertrouwde gezichten. In een verder verleden behoorden Hugo Borst, Jan van Halst, Ronald Waterreus, Jan en Youri Mulder tot de vaste groep.

Naast de presentator en de analytici is er regelmatig ruimte aan tafel voor gasten uit de voetbalwereld. Zo schuiven verschillende bondscoaches van het Nederlands elftal aan.

Laatste update: 4 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie