Jack van Gelder

Jack van Gelder is een Nederlandse tv-presentator en sportverslaggever. Zijn stem is onlosmakelijk verbonden aan een aantal iconische doelpunten.

Van Gelder werd op 27 december 1950 geboren in Amsterdam. Hij komt uit een Joodse familie, maar zijn ouders Salomon van Gelder en Erni Gobes overleefden de Tweede Wereldoorlog. In gesprek met de NOS verklaarde hij daarover: “Mijn ouders hebben mij nooit met hun leed willen belasten. Ze hebben drieënhalf jaar ondergedoken gezeten in Zeist. Mijn moeder heeft nog steeds de woede in zich. Het heeft zo’n ontzettende stempel gedrukt op het gemoed van mensen die in de oorlog verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt.”

Liefde voor het voetbal

Vader Salomon vervulde verschillende functies bij de Amsterdamse amateurclub AFC. Jack van Gelder ontwikkelde eveneens sympathie voor de club, waar hij nog steeds regelmatig op de tribune plaatsneemt. Sport vervult sowieso een belangrijke rol in diens leven. Van Gelder combineerde deze passie lange tijd met zijn werkzaamheden als sportverslaggever en tv-presentator. Die basis legde hij overigens op het Spinoza Lyceum, waar hij de opleiding HBS-a volgde.

Van Gelder behartigde tussen 1979 en 1992 de public relations van Cruyff Sportswear. In de jaren tachtig bemiddelde hij tussen Ajax en Johan Cruijff, die daardoor terugkeerde bij de Amsterdamse club.

Mediacarrière

In 1972 werd Van Gelder in dienst genomen door de TROS. Vanaf 1976 werd hij eveneens werkzaam voor de NOS, waar hij tijdens de Olympische Spelen van Montreal debuteerde als sportverslaggever. Voor beide omroepen is de geboren Amsterdammer decennialang actief gebleven. Hij presenteerde programma als Te land, ter zee en in de lucht (1984-1996), Spel zonder grenzen, Dat zeg ik niet, Rappatongo, Sweethearts en Play like a Champion. In 2009 mocht Van Gelder tevens het Nationale Songfestival presenteren.

Van Gelder heeft vooral naam gemaakt als radiocommentator. Bijna iedere Nederlandse voetballiefhebber kent het fragment na de winnende goal van Oranje-international Dennis Bergkamp op het WK 1998 tegen Argentinië. Vanuit zijn commentaarpositie in Frankrijk opende Van Gelder: “Nederland gaat in de halve finale komen. Ik heb opeens zo’n gevoel dat we in de halve finale gaan komen. Met balbezit voor Frank de Boer. Frank de Boer speelt de bal heel goed naar Dennis Bergkamp. Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp neemt de bal aan.” Het vervolg is bekend: Bergkamp schoot de 2-1 in de bovenhoek, waarna Van Gelder zijn naam meermaals uitschreeuwde.

Met de beelden erbij is het fragment natuurlijk nóg mooier!

Van Gelder heeft meer iconische radiofragmenten op zijn naam staan. Denk daarbij aan een aantal fragmenten tijdens het EK van 1988 (gewonnen door het Nederlands elftal) en de Champions League-finale van 1995. In de finale tussen Ajax en AC Milan ging de commentator helemaal los na het enige en dus winnende doelpunt van Patrick Kluivert. Voor de 2-1 van Klaas-Jan Huntelaar tegen Mexico (WK 2014) werd de Amsterdammers zelfs beloond met de Theo Koomen Award voor het beste sportverslag op de radio.

Van Gelder presenteerde tussen 2004 en 2012 NOS Studio Sportzomer, dat in het teken stond van EK’s en WK’s. Dit toernooi werd op locatie uitgezonden gedurende het verblijf van het Nederlands elftal. Van Gelder was daarnaast jarenlang verantwoordelijk voor de presentatie van het praatprogramma NOS Studio Voetbal (2002-2015).

Commerciële zenders

In de zomer van 2015 werd bekend dat Van Gelder zou vertrekken bij de publieke omroep. De NOS deed hem een aanbieding tot en met het WK van 2018, maar het verliezen van de Champions League-rechten deden hem besluiten om verder te kijken. Hij vond onderdak bij Sport1. Sinds januari 2021 is hij als voice-over en commentator te horen in het SBS6-programma Marble Mania.

Van Gelder schoof de laatste jaren regelmatig aan in HLF8, dat onder meer werd gepresenteerd door Hélène Hendriks. In die hoedanigheid sprak de Amsterdammer in 2023 voor het eerst openlijk over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag in zijn NOS-periode.

De carrière van Van Gelder kent veel meer activiteiten. Zo speelde hij in april 2014 de rol van Pontius Pilatus in The Passion. In 2006 kreeg hij voor één avond de rol van Sam in Mamma Mia!.

Laatste update: 16 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie