Mark van Rijswijk

Mark van Rijswijk is een Nederlandse sportverslaggever en voetbalcommentator. Tegenwoordig is hij vooral actief voor de sportzender ESPN.

Van Rijswijk werd op 30 augustus 1979 geboren in het Engelse Runnymede. Zijn vader werkte voor het internationale olieconcern Shell, waardoor zij destijds buiten Nederland woonden. Van Rijswijk verhuisde na een uitstapje naar Oman op vijfjarige leeftijd naar het Drentse Assen.

Mediacarrière

Als middelbare scholier bracht Van Rijswijk zijn tijd door in Den Haag en Oestgeest. Ook studeerde hij Journalistiek en Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. In dezelfde stad ging zijn journalistieke loopbaan van start bij de lokale omroep: OOG TV. Van Rijswijk mocht namens de Groningse omroep de wedstrijden van FC Groningen verslaan.

Van Rijswijk koos voor een carrière als voetbalcommentator en verslaggever. Zijn eerste grote klus was de EK-finale tussen Jong Oranje en Jong Oekraïne in 2006. Bijna vier miljoen Nederlanders zagen het keurkorps van bondscoach Foppe de Haan voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen worden. In 2007 herhaalde Jong Oranje dit kunstje en ook die finale werd becommentarieerd door Van Rijswijk.

Via RTL 5 kwam Van Rijswijk in 2006 terecht bij Talpa, waar hij commentaar gaf bij De Wedstrijden. Later had hij een soortgelijke rol bij RTL Voetbal. In 2008 gingen de Eredivisie-rechten over naar Eredivisie Live, dat Van Rijswijk toevoegde aan het team commentatoren. Eredivisie Live is later opgegaan in FOX Sports. Inmiddels draagt de sportzender alweer enige tijd de naam ESPN.

Naast commentator is Van Rijswijk onder meer regelmatig te bewonderen in het ESPN-programma Voetbalpraat. In dit praatprogramma worden actuele thema’s uit de voetbalsport besproken door roulerende gasten, waaronder presentatoren en commentatoren van de sportzender.

Voetbalkennis

Van Rijswijk staat bekend als een voetbalfanaat. Al dan niet als ESPN-commentator kijkt hij veelvuldig naar voetbalwedstrijden. Dat heeft hem een grote schat aan feitjes opgeleverd, maar die kennis heeft hij ook zeker te danken aan voetbalboeken. In 2023 bestond diens collectie uit maar liefst zevenduizend boeken.

De voetbalkennis van Van Rijswijk is niet alleen handig in de rol van commentator. Regelmatig schuift hij aan voor deelname aan een voetbalquiz.

Laatste update: 9 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie