Noa Vahle

Noa Vahle (30 december 1999) is een getalenteerde sportpresentatrice annex verslaggeefster. De goedlachse Nederlandse is een dochter van BN’er Linda de Mol en televisieregisseur Sander Vahle.

Er zijn meerdere kinderen voortgekomen uit de toenmalige relatie tussen Linda de Mol en Sander Vahle. Zoon Julian heeft voor de muziekwereld gekozen, waar dochter Noa vooral interesse voor sport ontwikkelde. Ze woont in Amsterdam met haar vriend Tim de Wild en is supporter van Ajax.

Eerste stappen op televisie

Vahle begon haar mediacarrière bij BNNVara, waar zij als junior producer werkte. In 2021 maakte zij haar eerste stappen op televisie. Vahle kreeg een eigen sportrubriek in het HLF8, dat in die periode werd gepresenteerd door haar neef Johnny de Mol. Datzelfde jaar mocht zij namens Veronica ook als sportverslaggeefster aan de slag.

In mei 2022 mocht Vahle als verslaggeefster van Veronica naar de finale van de Conference League tussen AS Roma en Feyenoord. Streamingsdienst Viaplay strikte haar als presentator van de uitzendingen rondom de hoofdklasse van het hockey (mannen en vrouwen).

Definitieve doorbraak

De absolute doorbraak van Vahle volgde eind 2022. In plaats van Hélène Hendriks werd de goedlachse verslaggeefster namens De Oranjewinter op pad gestuurd tijdens het WK in Qatar. Het bezoek aan het oliestaatje was niet onomstreden, maar Vahle kreeg veel lof vanwege het feit dat zij de problematiek bespreekbaar durfde te maken (onder meer door de OneLove-band zichtbaar te dragen). Ook het uitgesproken talkshowtrio Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp genoot zichtbaar van haar ontwikkeling.

Oranjewinter-presentator Genee noemde de dagelijkse rubriekjes liefkozend ‘Noa in Doha’. Moeder Linda de Mol keek gedurende het WK vanzelfsprekend mee en haar reactie in De Telegraaf liet niets aan de verbeelding over: “Ik heb het uiteraard op de voet gevolgd. Ik heb elke dag gekeken, elke dag supertrots op mijn meisje, die de belangrijkste tips al een jaar geleden kreeg toen ze net begon.”

De doorbraak van Vahle was helemaal niet zo vanzelfsprekend. In gesprek met Villamedia bekende zij helemaal geen ambities te hebben gehad om voor de camera te verschijnen. “De bekendheid die daarbij komt kijken en alle negatieve reacties die daarop volgen. Daar had ik in eerste instantie echt geen zin in. Vanwege mijn familie weet ik hoe lastig het kan zijn. Vroeger zei ik tegen mijn moeder dat ze zich niet zoveel moet aantrekken van al die negativiteit. Later begon ik steeds meer te beseffen dat je er heel anders over denkt als het over jezelf gaat.”

Vahle werd in oktober 2023 beloond met het winnen van de Gouden Televizier-Ring.

Laatste update: 12 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie