Kazachstan

Astana

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Kazachstan

Het nationale team van Kazachstan draagt de bijnaam Haviken. Het land was nog nooit actief op een grote eindronde (EK of WK).

  • Het nationale team van Kazachstan maakt deel uit van de KFF
  • Het land maakte eerder deel uit van de Sovjet-Unie
  • Het team was nog nooit actief op een EK of WK
  • Kazachstan speelde enige tijd op het Aziatische continent

Nog geen succes als UEFA-lid

De Kazakhstan Football Federation (KFF) werd opgericht in 1914. Tussen 1936 en eind 1991 maakte het land deel uit van de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd Kazachstan onafhankelijk, waardoor in 1992 de nationale voetbalbond kon worden heropgericht. De KFF sloot zich aanvankelijk aan bij de Aziatische voetbalfederatie gezien het feit dat een groot deel van het land in Azië ligt.

Op 1 juni 1992 speelde Kazachstan de allereerste interland in de eigen voetbalgeschiedenis. In een toernooi van Centraal-Azië mocht het land aantreden tegen Turkmenistan, dat eveneens deel uitmaakte van de Sovjet-Unie. Kazachstan zegevierde met 1-0 en zette daarna uitstekende prestaties neer door in deze mini-competitie ongeslagen te blijven.

In 2002 besloot de voetbalbond van Kazachstan om het AFC-lidmaatschap in te ruilen voor die van de UEFA. De officiële inschrijving kwam te laat om deel te kunnen nemen aan de kwalificatiefase voor het EK van 2004, maar sindsdien heeft Kazachstan alle kwalificatiewedstrijden afgewerkt namens Europa. Zonder al te veel succes overigens, aangezien het land doorgaans op de onderste plaatsen eindigde. Meermaals werd een kwalificatietraject zelfs afgesloten zonder enkele overwinning.


Balans tegen Oranje

Kazachstan speelde in de kwalificatiefase voor het EK van 2016 tegen het Nederlands elftal. De oranjehemden eindigden maar één plek hoger, maar wist de onderlinge wedstrijden winnend af te sluiten. Kazachstan nam op 10 oktober 2014 via Rinat Abdulin nog wel de leiding in de Johan Cruijff ArenA. In het laatste half uur maakten Klaas-Jan Huntelaar, Ibrahim Afellay en Robin van Persie het verschil: 3-1.

Ook in de uitwedstrijd had het Nederlands elftal het lastig met Kazachstan. Treffers van Georginio Wijnaldum en Wesley Sneijder volstonden echter voor de winst in Astana, waar Islambek Kuat in blessuretijd de eer redde.

Laatste update: 23 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie