Owen Wijndal

Age: 23
Speler nieuws Speler info

Het laatste nieuws over Owen Wijndal

Owen Wijndal is een Nederlandse linksback. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van AZ naar provinciegenoot Ajax.

Wijndal werd op 28 november 1999 geboren in Zaandam. Hij begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub ZVV Zaandijk en maakte via HFC Haarlem, dat toen al tegen een faillissement vocht (tevergeefs). Wijndal besloot in 2010 de overstap te maken naar de voetbalacademie van AZ. In Alkmaar zette de vleugelverdediger zijn laatste stappen richting een professionele carrière.

Doorbraak bij AZ

Wijndal debuteerde op 4 februari 2017 in de hoofdmacht van AZ. In de met 2-4 verloren thuiswedstrijd tegen PSV maakte de linksback meteen de negentig minuten vol. Het was zijn enige optreden van het seizoen in de Alkmaarse hoofdmacht, waar hij ook in de seizoenen 2017-2018 (zeven wedstrijden) en 2018-2019 (tien wedstrijden) nog vooral tevreden moest zijn met speeltijd hier en daar. Verder deed Wijndal namens Jong AZ ervaring op in de Keuken Kampioen Divisie.

De grote doorbraak van Wijndal in AZ-shirt volgde in het seizoen 2019-2020. Met 39 officiële wedstrijden (één doelpunt, acht assists) liet hij zich dat seizoen meteen gelden. Zijn enige treffer maakte hij op 7 maart 2020 in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Na die speelronde kreeg het coronavirus de overhand in Nederland, waardoor het restant van het seizoen niet werd afgewerkt. AZ was op dat moment verwikkeld in een felle strijd met Ajax, maar moest genoegen nemen met een tweede plaats.

Wijndal als AZ-speler met Ajax-aanvaller Antony

Wijndal bleef ook in de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 een vaste waarde bij AZ. In de zomer van 2021 werd hij na het vertrek van Teun Koopmeiners naar Atalanta Bergamo zelfs verkozen tot nieuwe aanvoerder. Wijndal werd zelf ook gelinkt aan een stap hogerop, maar in tegenstelling tot spelers als Marco Bizot, Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu bleef hij de Alkmaarders nog een jaar trouw.

Ajax

Wijndal maakte met AZ de afspraak dat hij in de zomer van 2022 een volgende stap mocht maken. Uiteindelijk koos de linksback voor een transfer naar Ajax, dat zo’n tien miljoen euro voor hem neertelde. Wijndal maakte zijn debuut op 30 juli 2022 in de met 3-5 verloren Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV. Zelf noteerde hij in die wedstrijd twee assists.

Interlandcarrière

Wijndal doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Na zijn doorbraak in AZ-shirt mocht hij in september 2020 voor het eerst aansluiten bij het grote Oranje, waar hij op 7 oktober van dat jaar debuteerde in de oefeninterland tegen Mexico (0-1 nederlaag).

In de zomer van 2021 mocht Wijndal zijn eerste eindtoernooi noteren als A-international: het EK. Tegen Oekraïne (3-2 zege) en Oostenrijk (2-0 zege) mocht hij als invaller zo’n 25 minuten meedraaien onder bondscoach Frank de Boer.

Laatste update: 22 augustus 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie