Owen Wijndal

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Owen Wijndal

Owen Wijndal is een Nederlandse linksback. Sinds de zomer van 2022 staat hij onder contract bij Ajax, dat hem in september 2023 voor een seizoen verhuurde aan Royal Antwerp FC.

  • Wijndal speelt momenteel voor Royal Antwerp FC
  • De linksback staat nog onder contract bij Ajax
  • Hij brak door in het shirt van AZ
  • In 2020 debuteerde Wijndal in het Nederlands elftal

Clubcarrière

Wijndal werd op 28 november 1999 geboren in Zaandam. Hij begon zijn voetbalcarrière bij amateurclub ZVV Zaandijk en maakte via HFC Haarlem, dat toen al tegen een faillissement vocht (tevergeefs). Wijndal besloot in 2010 de overstap te maken naar de voetbalacademie van AZ. In Alkmaar zette de vleugelverdediger zijn laatste stappen richting een professionele carrière.

Doorbraak bij AZ

Wijndal debuteerde op 4 februari 2017 in de hoofdmacht van AZ. In de met 2-4 verloren thuiswedstrijd tegen PSV maakte de linksback meteen de negentig minuten vol. Het was zijn enige optreden van het seizoen in de Alkmaarse hoofdmacht, waar hij ook in de seizoenen 2017-2018 (zeven wedstrijden) en 2018-2019 (tien wedstrijden) nog vooral tevreden moest zijn met speeltijd hier en daar. Verder deed Wijndal namens Jong AZ ervaring op in de Keuken Kampioen Divisie.

De grote doorbraak van Wijndal in AZ-shirt volgde in het seizoen 2019-2020. Met 39 officiële wedstrijden (één doelpunt, acht assists) liet hij zich dat seizoen meteen gelden. Zijn enige treffer maakte hij op 7 maart 2020 in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Na die speelronde kreeg het coronavirus de overhand in Nederland, waardoor het restant van het seizoen niet werd afgewerkt. AZ was op dat moment verwikkeld in een felle strijd met Ajax, maar moest genoegen nemen met een tweede plaats.

Wijndal bleef ook in de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 een vaste waarde bij AZ. In de zomer van 2021 werd hij na het vertrek van Teun Koopmeiners naar Atalanta Bergamo zelfs verkozen tot nieuwe aanvoerder. Wijndal werd zelf ook gelinkt aan een stap hogerop, maar in tegenstelling tot spelers als Marco Bizot, Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu bleef hij de Alkmaarders nog een jaar trouw.

In actie voor (Pro Shots)

Transfer naar Ajax

Wijndal maakte met AZ de afspraak dat hij in de zomer van 2022 een volgende stap mocht maken. Uiteindelijk koos de linksback voor een transfer naar Ajax, dat zo’n tien miljoen euro voor hem neertelde. Wijndal maakte zijn debuut op 30 juli 2022 in de met 3-5 verloren Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV. Zelf noteerde hij in die wedstrijd twee assists.

Het debuutseizoen van Wijndal in Ajax-shirt verliep zeer stroef. De linksback speelde in totaal 28 officiële wedstrijden, maar onomstreden werd hij niet. In de zomer van 2023 kreeg hij onder de nieuwe technische staf een tweede kans in Amsterdam. Opnieuw lukte het Wijndal niet om zich vast in de basis te knokken, waardoor hij op 5 september werd uitgeleend aan het Belgische Royal Antwerp FC.

Aan de bal namens Royal Antwerp FC (Pro Shots)

Royal Antwerp FC

Wijndal debuteerde op 15 september 2023 voor Royal Antwerp FC, dat met 0-3 wist te winnen van KVC Westerlo. Zijn eerste doelpunt voor de Belgische topclub maakte hij op 21 januari 2024 tegen Charleroi SC (4-1 zege).


Interlandcarrière

Wijndal doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Na zijn doorbraak in AZ-shirt mocht hij in september 2020 voor het eerst aansluiten bij het grote Oranje, waar hij op 7 oktober van dat jaar debuteerde in de oefeninterland tegen Mexico (0-1 nederlaag).

In de zomer van 2021 mocht Wijndal zijn eerste eindtoernooi noteren als A-international: het EK. Tegen Oekraïne (3-2 zege) en Oostenrijk (2-0 zege) mocht hij als invaller zo’n 25 minuten meedraaien onder bondscoach Frank de Boer.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie