Myron Boadu

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Myron Boadu

Myron Boadu is een Nederlandse spits. In februari 2024 maakte hij op huurbasis de overstap van AS Monaco naar FC Twente.

  • Boadu speelt momenteel voor FC Twente
  • De spits is gehuurd van AS Monaco
  • Hij speelde eerder voor Ajax (jeugd) en AZ
  • In 2019 debuteerde Boadu in het Nederlands elftal

Clubcarrière

Boadu werd op 14 januari 2001 geboren in Amsterdam. Zijn ouders zijn van Ghanese afkomst. Vader Samuel Koomson kwam in de jaren negentig over uit Ghana voor een proefperiode bij Ajax, maar kwam niet in aanmerking voor een langer verblijf. Na een accountancy-opleiding te hebben afgerond keerde senior terug naar Nederland om zich daar te vestigen.

Debuut voor AZ

Ook Boadu werd afgetest door Ajax. Op elfjarige leeftijd zei de Amsterdamse club ‘nee’ tegen de aanvaller van SC Buitenveldert, die via provinciegenoot AZ alsnog een kans kreeg om profvoetballer te worden. Met Jong AZ promoveerde Boadu in het seizoen 2016-2017 naar de Eerste Divisie, waarna de geboren Amsterdammer doorschoof naar de A-selectie. Door een knieblessure liet zijn officiële debuut nog even op zich wachten.

Op 6 mei 2018 maakte Boadu zijn officiële debuut voor AZ, dat een 6-0 overwinning behaalde op PEC Zwolle. Het betrof de laatste speelronde van het Eredivisie-seizoen. In de zomer van dat jaar nam de Alkmaarse club afscheid van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh, waardoor er meer perspectief ontstond voor Boadu. Door een enkelblessure bleef zijn inbreng beperkt tot tien officiële wedstrijden (drie doelpunten).

Zicht op de landstitel

In het seizoen 2019-2020 nam Boadu sportieve wraak op Ajax. De AZ-aanvaller scoorde in beide competitiewedstrijden tegen de Amsterdammers, die met 1-0 en 0-2 opzij werden gezet. Ook Feyenoord en PSV ondervonden hinder van diens doelpunten, maar door het uitbreken van de coronapandemie kreeg de club geen kans om de titelstrijd in eigen voordeel te beslissen. Met twintig doelpunten en dertien assists in 39 wedstrijden waren zijn persoonlijke statistieken verbluffend te noemen.

AZ kon de flow niet doortrekken richting het seizoen 2020-2021. Boadu beleefde nog wel een redelijk seizoen met vijftien doelpunten en twee assists, waardoor hij in de zomer van 2021 een mooie transfer maakte. Voor zo’n zeventien miljoen euro maakte de spits de overstap naar AS Monaco.

Worstelend bij AS Monaco

In het shirt van AS Monaco beleefde Boadu een moeilijk debuutjaar. De spits werd weliswaar in 42 officiële wedstrijden aan het werk gezet, maar met zes doelpunten en twee assists was zijn bijdrage relatief beperkt. Eén van zijn doelpunten maakte hij overigens in Nederland. In de negentiende minuut van het Europa League-duel met PSV (1-2 zege) schoot Boadu de 0-1 tegen de touwen.

Boadu maakte zes doelpunten in zijn eerste seizoen bij AS Monaco (42 officiële duels). In zijn tweede contractjaar hoopte hij die statistieken te verbeteren, maar niets bleek minder waar: drie doelpunten in zestien wedstrijden. Een half jaar later, in januari 2024, koos de spits eieren voor zijn geld door te kiezen voor een uitleenperiode bij FC Twente.

(Pro Shots)

Droomdebuut bij Twente

Boadu debuteerde twee dagen na de bekrachting van zijn huurdeal voor FC Twente. De aanvaller viel tegen RKC Waalwijk (3-0 zege) in en had 68 seconden nodig om tot scoren te komen.


Interlandcarrière

Boadu debuteerde op 19 november 2019 in het Nederlands elftal. In de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland mocht de spits halverwege Memphis Depay aflossen en vlak voor tijd bepaalde hij de eindstand op 5-0. Ook AZ-collega Calvin Stengs mocht in deze wedstrijd debuteren. Zijn teller staat nog altijd op één interland. Boadu werd nadien nog wel meermaals opgeroepen voor Jong Oranje, maar na een conflict met bondscoach Erwin van de Looi ontbrak hij zelfs daar enige tijd.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie