Alireza Jahanbakhsh

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Alireza Jahanbakhsh

Alireza Jahanbakhsh is een aanvaller van Iraanse afkomst. Hij speelt doorgaans als rechtsbuiten en draagt sinds de zomer van 2021 het shirt van Feyenoord.

  • Jahanbakhsh speelt momenteel voor Feyenoord
  • In 2023 werd de aanvaller kampioen van Nederland
  • Hij speelde eerder voor Damash Gilan, NEC, AZ en Brighton & Hove Albion
  • Jahanbakhsh debuteerde in 2013 als international van Iran

Clubcarrière

Jahanbakhsh werd op 11 augustus 1993 geboren in Jirandeh, een bergachtig dorp in Iran. Opgroeien deed hij met zijn ouders, zus en broertje in de stad Qazvin. In Voetbal International vertelde hij over die tijd: “Zelf heb ik bijna iedere sport geprobeerd: gymnastiek, handbal, kungfu en atletiek. Voetballen deed ik vooral in de straten van Qazvin. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was ik aan het voetballen met mijn vrienden. Regelmatig kwamen er buren bij mijn moeder aan de deur omdat ik weer een ruit kapot had geschoten.”

Het gezin Jahanbakhsh had het niet breed, waardoor hij vooral op slippertjes voetbalde. Hij bleek talent te hebben en op zijn vijftiende besloot hij afstand te nemen van de familie. “In eerste instantie ging ik met andere spelers van de Iraanse jeugdploegen samenwonen in Teheran. Later kwam ik in het noorden van Iran terecht waar ik uiteindelijk op mijn zeventiende mijn debuut maakte op het hoogste niveau voor de club Damash Gilan”, zo verklaarde de aanvaller later.

Droom komt uit dankzij NEC

Jahanbakhsh droomde van een carrière in Europa. Zijn ouders hadden een voorkeur voor Persepolis FC, maar na onderzoek besloot de aanvaller te kiezen voor NEC. Bij zijn overstap naar Nederland werd hij geholpen door landgenoot Amir Hashemi, die al jaren in Nijmegen woonde. Later werd Hashemi zelfs diens zaakwaarnemer. Jahanbakhsh vestigde zich in Beuningen en moest bij gebrek aan een rijbewijs de eerste periode op de fiets naar Nijmegen. Een behoorlijke beproeving gezien het klimaatverschil met Iran.

Jahanbakhsh speelde uiteindelijk twee seizoenen voor NEC. In zijn eerste seizoen degradeerde de club uit de Eredivisie, maar het daaropvolgende seizoen schoot het team alle records aan diggelen in de Jupiler League (nu de Keuken Kampioen Divisie). Met twaalf doelpunten en zeventien assists had Jahanbakhsh een groot aandeel in de snelle promotie van de Nijmegenaren. NEC werd kampioen op het tweede niveau, waar hij de Gouden Stier ontving voor de beste speler van de Eerste Divisie.

Overstap naar AZ

Jahanbakhsh besloot niet met NEC het nieuwe Eredivisie-avontuur aan te gaan. De Iraniër had zich in de kijker gespeeld bij AZ en dus besloot hij zijn carrière voort te zetten in Alkmaar. In zijn eerste seizoen speelde hij vooral in de schaduw van Vincent Janssen, die zich in Alkmaar tot topscorer van de Eredivisie kroonde. Met drie goals en zeven assists in zijn eerste seizoen (dertig officiële wedstrijden) werd Jahanbakhsh niet meteen een onmisbare kracht in AZ-shirt.

In zijn tweede seizoen werd Jahanbakhsh al belangrijker met twaalf goals en tien assists in 43 officiële wedstrijden, maar zijn beste seizoen ooit beleefde hij in het seizoen 2017-2018. De Iraniër produceerde maar liefst 22 doelpunten en veertien assists in 39 optredens. In de Eredivisie maakte hij er 21, waardoor hij zich aan kop nestelde van het topscorersklassement. “Nu zagen mijn ouders waarom ik zo vroeg was vertrokken”, verklaarde hij in VI.

Miljoenenflop in de Premier League

Na vijf seizoenen in Nederland te hebben doorgebracht werd de tijd rijp voor een nieuw avontuur. Als topscorer van de Eredivisie maakte Jahanbakhsh voor zo’n 25 miljoen euro de overstap naar Brighton & Hove Albion. Met het spelen in de Premier League kon een nieuw droom worden afgevinkt, maar in Engeland kon hij de hoge verwachtingen niet inlossen. In zijn eerste seizoen kwam Jahanbakhsh niet verder dan 25 officiële wedstrijden, waarvan negentien in de Premier League. Bij geen enkel doelpunt had hij directe betrokkenheid.

In het seizoen 2019-2020 verslechterde het perspectief van Jahanbakhsh. Tot en met speelronde negentien kwam hij niet verder dan één invalbeurt van 22 minuten, maar rond de jaarwisseling leek er plotseling sprake van een ommekeer. De Iraanse aanvaller maakte op 28 december zijn eerste Premier League-treffer voor Brighton door in de openingsfase toe te slaan tegen AFC Bournemouth (2-0 zege). Op Nieuwjaarsdag maakte hij zelfs de gelijkmaker tegen Chelsea middels een spectaculaire omhaal.

Jahanbakhsh durfde plotseling weer te geloven in betere tijden, maar al snel bleek het incidenteel succes. De rechtsbuiten speelde afwisselend wel of niet voor Brighton, waardoor de teller bleef steken op twaalf schamele optredens. In zijn derde en laatste seizoen voor The Seagulls kwam Jahanbakhsh weer iets vaker in actie met 25 officiële wedstrijden (twee goals), maar een gelukkig huwelijk bleef uit.

(ProShots)

Transfer naar Feyenoord

In de zomer van 2021 had Jahanbakhsh genoeg van zijn rol bij Brighton. De aanvaller koos voor een terugkeer naar Nederland, waar Feyenoord hem voor een bescheiden transfersom (naar verluidt één miljoen euro) voor drie seizoenen op de loonlijst plaatste. Hij debuteerde in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen FC Drita (3-2 overwinning) en maakte zijn eerste doelpunten voor de Rotterdammers in de kort daaropvolgende returnwedstrijd tegen FC Luzern (3-0 zege).

Jahanbakhsh veroverde een vaste basisplaats bij Feyenoord, maar in het seizoen 2021-2022 kon hij zelf geen stempel drukken op het elftal. Er ontstond veel kritiek op de Iraanse aanvaller. Zelfs trainer Arne Slot moest begin 2022 toegeven dat Jahanbakhsh nog niet de AZ-vorm van weleer aantikte. In de laatste fase van het seizoen verloor hij zijn basisplaats, waardoor hij in de Conference League-finale tegen AS Roma (1-0 nederlaag) ‘slechts’ mocht invallen. Mede om die reden werd er concurrentie aangetrokken, maar hij bleef veelvuldig minuten maken voor Feyenoord. Met doelpunten en assists leverde hij zelfs een bijdrage aan het kampioenschap van 2023.


Interlandcarrière

Jahanbakhsh mocht op 15 oktober 2013, kort na zijn overstap naar Nederland, debuteren in de nationale ploeg van Iran. De aanvaller viel in de Asian Cup-kwalificatiewedstrijd tegen Thailand (2-1 zege) ruim tien minuten voor tijd in. Tijdens de returnwedstrijd mocht hij vier minuten voor tijd opdraven, maar in de absolute slotfase bepaalde hij de eindstand wel meteen op 0-3. Overigens kwam Reza Ghoochannejhad, die jarenlang in Nederland speelde, in dezelfde wedstrijd eveneens tot scoren.

(Pro Shots)

Jahanbakhsh werd een vaste waarde in de nationale ploeg van Iran. De aanvaller was actief op de WK’s van 2014, 2018 en 2022 alsmede de Asian Cup van 2015, 2019 en 2023

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie