Arne Slot

Arne Slot is een Nederlandse voetbaltrainer. In de zomer van 2024 maakt de oud-profvoetballer de overstap van Feyenoord naar Liverpool.

  • Slot gaat in de zomer van 2024 aan de slag als manager van Liverpool
  • De trainer leidde Feyenoord naar de landstitel (2023) en de KNVB Beker (2024)
  • Een jaar eerder verloor hij de finale van de Conference League
  • Slot werkte eerder voor PEC Zwolle, SC Cambuur en AZ
  • Als speler kwam hij uit voor PEC Zwolle, NAC Breda en Sparta Rotterdam

Voetbalcarrière

Arend Martijn (‘Arne’) Slot werd op 17 september 1978 geboren in Bergentheim, een dorp nabij de grens met Duitsland. Zijn voetbalcarrière ging van start bij het lokale VV Bergentheim. De middenvelder werd gescout door FC Zwolle, dat tegenwoordig PEC Zwolle heet.

Slot doorliep de jeugdopleiding van de Zwollenaren. Op 14 oktober 1995 maakte hij zijn debuut als profvoetballer in de met 2-1 verloren wedstrijd tegen FC Den Bosch. Dat seizoen speelde hij vijftien officiële wedstrijden in het betaald voetbal (één goal). In het daaropvolgende jaar bleef de teller staan op een schamel aantal van zeven wedstrijden, maar daarna groeide Slot uit tot smaakmaker. Zo droeg hij bij aan het Eerste Divisie-kampioenschap van 2002.

Alleen actief in Nederland

Na het Zwolse succes maakte Slot de overstap naar NAC Breda. Bij de Parel van het Zuiden groeide de middenvelder uit tot sterkhouder, waardoor hij vijf seizoenen actief bleef bij de club. In 2007 wilde de clubleiding dan ook graag met hem verder, maar ditmaal koos hij voor Sparta Rotterdam als nieuwe bestemming. Voor de Kasteelheren was Slot twee seizoenen actief.

In 2009 keerde Arne Slot terug naar FC Zwolle. Sparta verhuurde de middenvelder voor een jaar aan diens oude club, dat hem vervolgens permanent aan boord haalde. In 2012 promoveerde Slot opnieuw naar de Eredivisie met de Zwollenaren en dus sloot hij zijn laatste seizoen (2012-2013) als profvoetballer af in de hoogste divisie van Nederland.

PeriodeClub
1995-2002FC Zwolle
2002-2007NAC Breda
2007-2010Sparta Rotterdam
2009-2013PEC Zwolle

Trainerscarrière

Slot stroomde in 2013 door naar het trainersvak. PEC Zwolle stelde hem aan als jeugdtrainer, maar het duurde niet lang voordat hij promotie maakte. Na slechts een jaar werd hij door Henk de Jong als assistent-trainer naar SC Cambuur gehaald. “Hij vroeg of hij bij ons stage kon lopen”, onthulde De Jong later in gesprek met de NOS. “Ik vond dat wel interessant omdat hij als speler uniek was. Een beetje een luie nummer tien, die moeten altijd drie stappen vooruit denken. Dat soort genialiteit verzamel ik graag om me heen.”

In februari 2016 besloot De Jong op te stappen als trainer van SC Cambuur. Marcel Keizer en Rob Maas werden daarna voor de spelersgroep gezet in Leeuwarden, maar zij bleven slechts kortstondig aan boord. In januari 2017 besloot de Cambuur-leiding het over een andere boeg te gooien door Slot samen met Sipke Hulshoff te benoemen tot interim-hoofdtrainer.

AZ

Slot maakte een goede indruk bij Cambuur en verdiende daarmee een overstap naar AZ. In Alkmaar werd hij de rechterhand van John van den Brom. Slot werd geroemd voor zijn inbreng. “Ik heb Arne nooit als assistent gezien”, verklaarde Van den Brom later aan De Telegraaf. “Ik heb altijd gezegd dat mijn assistenten mijn collega-trainers zijn, die goed genoeg en bevoegd zijn om het uiteindelijk ook zelf te doen. Dat meen ik echt.”

In 2019 zwaaide Van den Brom af als hoofdtrainer van AZ en het was al snel duidelijk dat Slot diens opvolger zou worden. Zijn eerste seizoen als hoofdtrainer was er meteen eentje om nooit meer te vergeten. De Alkmaarse club deed onder Slot een serieuze gooi naar de landstitel, maar in maart 2020 gooide het coronavirus roet in het eten. Het Eredivisie-seizoen werd voortijdig beëindigd en op doelsaldo moest AZ genoegen nemen met een tweede plaats achter Ajax.

AZ wilde het contract van Slot graag verlengen, maar intern maakte hij duidelijk dat hij na het seizoen 2020-2021 zou gaan afzwaaien. Relatief vroeg in het seizoen voerde de oefenmeester al gesprekken met Feyenoord over een dienstverband in het daaropvolgende jaar. De AZ-leiding was des duivels vanwege het gebrek aan communicatie en het feit dat hij zinspeelde op een avontuur bij een directe concurrent, waardoor hij tot verbazing van menigeen op non-actief werd gezet.

Op de bank bij Feyenoord (Pro Shots)

Feyenoord

Slot zat de rest van het seizoen 2020-2021 werkloos thuis. Wel kreeg de voetbaltrainer de mogelijkheid om zich voor te bereiden op diens aanstelling bij Feyenoord, waar hij half december 2020 een tweejarig contract met optiejaar ondertekende. Slot besloot Marino Pusic mee te nemen als assistent-trainer, waardoor hij eveneens voortijdig op non-actief werd gezet door AZ.

Als opvolger van Dick Advocaat had Slot het snel voor elkaar. Feyenoord bleek nog niet in staat om een heel seizoen te concurreren met Ajax en PSV, maar desondanks kreeg hij de handen op elkaar. Het veldspel werd aantrekkelijker, spelers ontwikkelden zich stormachtig en bovendien werd voor het eerst sinds 2002 weer eens een Europese finale bereikt. Onder Slot plaatste Feyenoord zich ten koste van Olympique Marseille voor de finale van de Conference League, waarin het AS Roma van José Mourinho nipt te sterk bleek.

In de zomer van 2022 werd Slot geconfronteerd met een heuse leegloop. Spelers als Marcos Senesi, Tyrell Malacia, Fredrik Aursnes en Luis Sinisterra verzilverden hun status op de transfermarkt, waar ook belangrijke schakels als Bryan Linssen, Jens Toornstra en Cyriel Dessers vertrokken. Slot moest opnieuw bouwen, maar slaagde er desondanks in om in sneltreinvaart een succesvol team op te bouwen. Feyenoord bereikte de kwartfinale van de Europa League en haalde in mei 2023 de zestiende landstitel uit de clubgeschiedenis binnen. Voor Slot betrof het de eerste hoofdprijs als trainer.

Na het kampioenschap van 2023 (Pro Shots)

Slot werd in de eindfase van het seizoen 2022-2023 serieus gelinkt aan Tottenham Hotspur. Een overstap naar Londen leek aanstaande, maar nog voor de laatste competitiewedstrijd besloot hij Feyenoord trouw te blijven. Slot verlengde zijn contract zelfs tot de zomer van 2026. PSV wist in het seizoen 2023-2024 de macht te grijpen in de Eredivisie, maar zijn team boekte wel opnieuw succes door de KNVB Beker binnen te slepen (1-0 tegen NEC).

Liverpool

In 2024 verscheen Slot op de radar van Premier League-gigant Liverpool. Op 20 mei kondigden The Reds zijn komst officieel aan.

PeriodeTeamFunctie
2013-2014PEC ZwolleJeugdtrainer
2014-2016SC CambuurAssistent-trainer
2016-2017SC CambuurInterim-trainer
2017-2019AZAssistent-trainer
2019-2020AZHoofdtrainer
2021-2024FeyenoordHoofdtrainer
2024-hedenLiverpoolHoofdtrainer

Laatste update: 20 mei 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie