Jens Toornstra

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Jens Toornstra

Jens Toornstra is een Nederlandse middenvelder. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Feyenoord naar zijn oude liefde FC Utrecht.

  • Toornstra speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De middenvelder maakte furore met Feyenoord
  • In 2017 werd hij landskampioen met de Rotterdammers
  • Toornstra speelde vier interlands voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Toornstra werd op 4 april 1989 geboren in het ziekenhuis van Leiderdorp. Opgroeien deed hij in het nabijgelegen Ter Aar, waar hij zijn voetbalcarrière begon in het shirt van amateurclub TAVV. Toornstra maakte een goede indruk en trok de aandacht van een grotere amateurclub: Alphense Boys. Bij de club uit Alphen aan den Rijn speelde de middenvelder tot en met 2009.

Als laatbloeier naar ADO

Toornstra doorliep in tegenstelling tot veel collega’s niet de jeugdopleiding van een profclub. Pas op twintigjarige leeftijd maakte hij de overstap naar het betaald voetbal. Op advies van Kees Jansma werd hij gescout door ADO Den Haag, waar hij een razendsnelle ontwikkeling doormaakte. Al na enkele maanden werd hij opgenomen in de wedstrijdselectie van de A-ploeg. Na een invalbeurt tegen Roda JC Kerkrade (1-1) op 4 december 2019 verzamelde hij uiteindelijk achttien Eredivisie-duels in zijn eerste seizoen.

In de jaren daarna bleef Toornstra een vaste waarde bij ADO. In zijn tweede seizoen speelde de middenvelder al veertig officiële wedstrijden, waarvan vier in de play-offs om Europees voetbal. ADO won en verloor in de finaleronde met 5-1 van FC Groningen om in de strafschoppenserie een Europees ticket binnen te slepen. Dit avontuur duurde overigens maar kort. Mede dankzij een treffer van Toornstra werd FK Tauras nog uitgeschakeld, maar Omonia Nicosia bleek in de derde voorronde van de Europa League te sterk.

Ook in het seizoen 2012-2013 begon Toornstra bij ADO. De middenvelder had inmiddels 118 officiële wedstrijden (zeventien doelpunten) voor de Haagse eredivisionist achter de rug toen in januari 2013 FC Utrecht voor hem op de stoep stond. Voor bijna een miljoen euro maakte de middenvelder de overstap naar de Domstad.

Succesvol in Utrecht

Toornstra speelde ruim anderhalf jaar voor FC Utrecht. De middenvelder werd meteen basisspeler in Stadion Galgenwaard, waar hij voor de tweede keer in zijn carrière de play-offs om Europees voetbal won. Ook ditmaal strandde de droom al in de voorrondes van de Europa League. Utrecht dacht met het Luxemburgse FC Differdange 03 een makkelijke prooi te treffen, maar een 2-1 nederlaag en een 3-3 gelijkspel werden de Domstedelingen meteen fataal.

Als speler van FC Utrecht kwam Toornstra tot 58 officiële wedstrijden (23 doelpunten). Twee wedstrijden speelde hij in het seizoen 2014-2015, maar de derde speelronde tegen Feyenoord ging aan hem voorbij. Voor een transfersom van 3,5 miljoen euro maakte de middenvelder namelijk de overstap naar de Rotterdamse club.

Gewaardeerde schakel bij Feyenoord

Toornstra mocht dan als laatbloeier het betaald voetbal hebben bereikt, maar de middenvelder wist in slechts vijf seizoenen wel meteen door te stoten naar de top van Nederland. Toornstra groeide zelfs uit tot een zeer gewaardeerde schakel in De Kuip. In het seizoen 2021-2022 passeerde hij zelfs de grens van driehonderd officiële wedstrijden voor Feyenoord, waarvoor hij op dat moment meer dan zestig goals op zijn naam had staan.

Zijn beste seizoen beleefde Toornstra in het seizoen 2016-2017. De middenvelder produceerde vijftien goals en twaalf assists in 44 officiële wedstrijden. Het grootste deel daarvan noteerde hij in de Eredivisie, waar Feyenoord van begin tot eind de flow te pakken had. In de laatste competitiewedstrijd volstond een 3-1 zege op Heracles Almelo om voor het eerst sinds 1999 de titel naar De Kuip te brengen.

Naast de landstitel van 2017 won Toornstra tweemaal de KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal met Feyenoord. In Rotterdam-Zuid wist hij ook de aanvoerdersband te bemachtigen.

(Pro Shots)

Terug naar FC Utrecht

In de zomer van 2022 kreeg Toornstra bij Feyenoord te horen dat zijn perspectief beperkter was geworden. De middenvelder knokte zich in voorgaande seizoenen telkens terug na slecht nieuws, maar ditmaal besloot hij de club te verlaten na een lang dienstverband. Toornstra koos voor een hereniging met FC Utrecht. Hij speelde in het seizoen 2022-2023 in totaal 33 duels voor de club en scoorde tweemaal, waaronder in het weerzien met Feyenoord (1-1).


Interlandcarrière

Toornstra mocht in het seizoen 2012-2013 samen met ADO-teamgenoot Aaron Meijers meetrainen met het Nederlands elftal om een echt partijspel mogelijk te maken. Aan het einde van het seizoen mocht de middenvelder daadwerkelijk aansluiten voor de oefeninterland s tegen Indonesië en India, die respectievelijk met 0-3 en 0-2 opzij werden gezet. Toornstra maakte in deze twee interlands in totaal 135 speelminuten.

Vier jaar later, in 2017, mocht Toornstra nog tweemaal aantreden voor het Nederlands elftal. Als Feyenoord-middenvelder mocht de middenvelder minuten maken in de oefenwedstrijden tegen Italië (1-2 nederlaag) en Marokko (1-2 zege). Daarmee staat Toornstra op vier interlands voor Oranje.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie