Amourricho van Axel Dongen

Leeftijd: 19

Het laatste nieuws over Amourricho van Axel Dongen

Amourricho van Axel Dongen is een Nederlandse vleugelaanvaller. Hij staat momenteel onder contract bij Ajax, waar hij in 2021 debuteerde in de hoofdmacht.

  • Van Axel Dongen speelt momenteel voor Ajax
  • In 2021 debuteerde hij in de hoofdmacht van de Amsterdamse club
  • Eerder dat jaar maakte de aanvaller zijn eerste minuten als profvoetballer
  • Van Axel Dongen is jeugdinternational voor Nederland

Clubcarrière

Amourricho Jahvairo Déshauntino van Axel Dongen werd op 29 september 2004 geboren in Almere. De aanvaller trapte zijn voetbalcarrière af bij amateurclub Zeeburgia. In 2012 maakte hij de overstap naar OSV Amsterdam, dat hij al na één seizoen verruilde voor een kans in de jeugdopleiding van Ajax. Met zijn snelheid en creativiteit groeide Van Axel Dongen uit tot een smaakmaker op De Toekomst. In 2021 werd hij beloond met de Abdelhak Nouri Trofee als grootste talent van Ajax.

Van Axel Dongen ondertekende in september 2020 zijn eerste profcontract bij Ajax. Op 7 mei 2021 maakte de linksbuiten namens Jong Ajax zijn eerste minuten in het betaald voetbal. In de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (1-1) werd de debutant na 45 minuten afgelost door Giovanni. Hij had op dat moment al een assist achter zijn naam staan. Vijf dagen later maakte Van Axel Dongen in de uitwedstrijd tegen Telstar (1-2 overwinning) zijn eerste treffer als profvoetballer.

Debuut in Ajax 1

In het seizoen 2021-2022 wist Van Axel Dongen zich door te ontwikkelen bij Jong Ajax. Op 15 december 2021 werd de aanvaller beloond door te debuteren in Ajax 1. Trainer Erik ten Hag liet hem een kwartier voor tijd invallen tijdens de met 4-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen BVV Barendrecht. Op 16 januari 2022 mocht hij Antony, die later dat jaar voor een recordbedrag naar Manchester United vertrok, vervangen in de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Utrecht (0-3 zege).

Van Axel Dongen speelde drie officiële wedstrijden voor Ajax 1 in het seizoen 2021-2022. De aanvaller werd in het daaropvolgende seizoen geteisterd door blessureleed, waardoor hij geen enkele minuut speelde voor de Amsterdamse hoofdmacht. De linksbuiten maakte zijn comeback op het hoogste niveau in het seizoen 2023-2024. Van Axel Dongen kreeg onder Maurice Steijn speeltijd in de verloren Eredivisie-wedstrijden tegen Feyenoord (0-4) en AZ (0-1). Tegen de Alkmaarders viel hij als basisdebutant geblesseerd uit.

Geconcentreerd in actie voor Jong Ajax (Pro Shots)

In het seizoen 2023-2024 maakte Van Axel Dongen ook zijn Europese debuut voor Ajax. Hij mocht invallen in de Europa League-wedstrijd tegen AEK Athene (3-1 zege).


Interlandcarrière

Van Axel Dongen is een jeugdinternational van Nederland. Hij speelde reeds voor de Onder 16 en Onder 18.

Laatste update: 2 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie