Toekomstig Ajax-kapitaal: deze talenten komen eraan

Foto: Toekomstig Ajax-kapitaal: deze talenten komen eraan

De jeugdopleiding van Ajax mag de laatste jaren dan wel achteruit zijn gegaan, maar nog altijd lopen op De Toekomst grote talenten rond. Waar Jorrel Hato en Silvano Vos de voorbije maanden het eerste team bereikten, kloppen er nog meer jongens aan de deur. Welke spelers moeten er de komende jaren in Amsterdam voor een hoog transferbedrag zorgen?

Inside: Charlie Setford (keeper)

Voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat haalde afgelopen zomer Diant Ramaj binnen. Het aantrekken van de Duitse doelverdediger was op meer terreinen opvallend te noemen. Niet alleen betaalde Ajax een torenhoog bedrag en stond hoofdtrainer Maurice Steijn helemaal niet achter de transfer, ook heeft de club bij Jong Ajax al enige tijd een groot keeperstalent rondlopen dat in vrijwel alle facetten de kwaliteiten en potentie heeft om het eerste team te bereiken: Charlie Setford. De doelman lijkt al enige tijd klaar te zijn voor een kans in het eerste team, waarop hij nog altijd staat te wachten.

De 1.93 lange doelman werd in 2011 opgepikt bij BSM en doorliep vanaf de Ajax Onder 9 vrijwel alle jeugdelftallen. Op 20 augustus 2021 maakte hij zijn debuut voor Jong Ajax en daarbij zette hij direct een record neer: nóg nooit was een keeper van Jong Ajax zo jong geweest. De geboren Haarlemmer won de afgelopen jaren diverse prijzen. Zo ontving hij zowel de For The Future Trophy als de Abelhak Nouri Trofee. Setford traint onder Steijn standaard mee met het eerste team en zat dit seizoen al een aantal keren bij de wedstrijdselectie. Tot een debuut kwam het nog niet, maar dat kan gezien zijn huidige vorm niet lang meer duren.

Amourricho van Axel Dongen (linksbuiten)

Voor het brede publiek is Amourricho van Axel Dongen een bekendere naam. De linker aanvaller speelde ooit in de clubkleuren van Zeeburgia en OSV, waarna hij in 2013 voor Ajax kwam te spelen. In mei 2021, aan het einde van het competitieseizoen, kwam hij voor het eerst uit in de Keuken Kampioen Divisie. De buitenspeler ontving na het voetbaljaar de Abdelhak Nouri Trofee en mocht zich daarmee het grootste talent van de Amsterdamse jeugdopleiding noemen. De inmiddels 19-jarige Van Axel Dongen zette die lijn door en viel op bij Erik ten Hag, die hem eind 2021 zijn debuut voor het eerste team van Ajax liet maken.

Sindsdien zien de Amsterdamse supporters de aanvaller sporadisch in de ploeg verschijnen. Sinds zijn debuut stond hij in drie wedstrijden in de Eredivisie, twee KNVB Beker-duels en een Europa League-wedstrijd op het veld. Opvallend daarbij is dat het Van Axel Dongen, die het voornamelijk moet hebben van zijn techniek en snelheid, nog niet lukte om met doelpunten en assists belangrijk te zijn. Hoewel hij in de hoofdstad nog altijd veel vertrouwen krijgt, zullen zijn statistieken een flink stuk omhoog moeten gaan om een basisplaats te veroveren. Met zijn 19-jarige leeftijd heeft hij echter nog alle tijd om dit aspect te verbeteren.

Van Axel Dongen vóór de interlandperiode in actie tegen AZ.

Mika Godts (linksbuiten)

Van Axel Dongen moet tegelijkertijd oppassen dat hij niet wordt ingehaald door een generatiegenoot. In het tweede team van Ajax lopen namelijk nog meer linksbuitens rond die de potentie hebben om het eerste team te bereiken. Mika Godts is zo’n speler. Het Belgische talent is pas 18 jaar oud en loopt pas ruim een half jaar in Amsterdam rond, maar heeft nu al het nodige meegemaakt. Tot afgelopen jaar had KRC Genk de hoop dat hij binnen de vereniging op termijn zou uitgroeien tot een bepalende speler die het voor een torenhoog bedrag kon verkopen. Ajax zat de club echter dwars en haalde hem op tijd binnen.

Voormalig interim-hoofdtrainer John Heitinga was zeer gecharmeerd van de aanvaller en maakte vorig seizoen al een aantal keer gebruik van hem. Zo speelde Godts in de bekerfinale tegen PSV en besloot hij zich op te werpen als strafschoppennemer. Met de binnengeschoten penalty liet de jonge Belg zijn bepaald niet angstig te zijn voor een uitdaging. Dit seizoen speelde hij in de competitie achttien minuten tegen Fortuna Sittard mee en kwam hij tweemaal als invaller binnen de lijnen tegen Ludogorets. Godts moet het vooralsnog voornamelijk hebben van duels in Jong Ajax, waarbij hij met zijn branie zo snel mogelijk het eerste team hoopt te bereiken.

Gabriel Misehouy (aanvallende middenvelder)

Wie echter het grootste in de jeugdopleiding zoekt, komt al snel uit bij Gabriel Misehouy. De 18-jarige uitblinker kwam elf jaar geleden via OSV bij de club terecht en is al jarenlang een van de uitblinkers in zijn team. De geboren Amsterdammer bereikte intussen Jong Ajax en is in de Keuken Kampioen Divisie een van de bepalende spelers in het elftal, al lopen de prestaties bepaald niet goed. Het team van Dave Vos staat op de negentiende plaats op de ranglijst en kan daarom onmogelijk tevreden zijn over de huidige gang van zaken. Misehouy is een van de weinige lichtpuntjes in de spelersselectie en mag hopen op meer.

In acht duels slaagde hij erin om vijfmaal te scoren en twee assists af te leveren. De aanvallende middenvelder heeft intussen het gevoel toe te zijn aan een stap hogerop en wil snel zijn debuut maken voor Ajax 1, maar voorlopig kwam het daar nog niet van. Aangezien hij nog een contract tot medio 2024 heeft, zal Ajax hem snel tevreden moeten stellen om te voorkomen dat hij niet transfervrij vertrekt. In de zomer probeerde de club al het gesprek met hem aan te knopen en tot een nieuw contract te komen, maar Misehouy weigerde om dit te accepteren. Met meerdere buitenlandse topclubs achter hem aan, is het voor Ajax cruciaal om spoedig te handelen.

Misehouy is een van de grootste talenten in de Amsterdamse jeugdopleiding.

Kian Fitz-Jim (controlerende middenvelder)

Hij mag dan wel verhuurd zijn, maar nog altijd heeft Kian Fitz-Jim de potentie om een vaste waarde te worden in het eerste team van Ajax. In 2019 namen de Amsterdammers hem over van AZ, waarna hij een jaar later op bezoek bij Telstar zijn eerste meters voor Jong Ajax maakte. Sinds die periode speelde hij bijna 100 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en ontwikkelde hij zichzelf tot een zekerheid in het team. Het zorgde afgelopen voetbaljaar voor vier wedstrijden in het eerste team, waarvan twee bekerduels en twee wedstrijden in de Nederlandse competitie. Fitz-Jim maakte daarin een gedegen indruk.

Vanwege gebrek aan perspectief zette hij gedurende de laatste transferzomer druk op de clubleiding van Ajax. Waar hij in Amsterdam zijn verbintenis met de club verlengde tot medio 2027, kreeg hij de mogelijkheid om op huurbasis naar Excelsior te gaan. In Rotterdam heeft hij dit seizoen de uitdaging om een vaste waarde te worden en zichzelf verder te ontwikkelen. Het betekent echter niet dat hij niet meer voor zijn kansen bij Ajax gaat. In de media was hij al meermaals helder: aankomend seizoen zet hij alles in om zijn plek in Amsterdam te verdienen. Tot die tijd speelt hij voor Excelsior, dat knap op de vijfde plaats staat in de Eredivisie.

Moet de jeugd bij Ajax meer kansen krijgen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
2290+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie