Josip Sutalo

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Josip Sutalo

Josip Sutalo is een Kroatische centrale verdediger. De international van Kroatië verruilde Dinamo Zagreb in de zomer van 2023 voor Ajax.

  • Sutalo speelt momenteel voor Ajax
  • De verdediger werd medio 2023 overgenomen van Dinamo Zagreb
  • Hij werd driemaal Kroatisch kampioen
  • Sutalo debuteerde in 2022 als A-international van Kroatië

Clubcarrière

Sutalo werd op 28 februari 2000 geboren in Capljina. Zijn geboorteplaats is gelegen in het hedendaagse Bosnië & Herzegovina, maar ligt niet ver van de Kroatische grens en de Adriatische Zee. De centrale verdediger begon zijn voetbalcarrière bij het bescheiden NK Neretva en maakte in 2014 de overstap naar de jeugdopleiding van Dinamo Zagreb.

Doorbraak bij Dinamo Zagreb

(Pro Shots)

In het shirt van Dinamo Zagreb maakte Sutalo zijn debuut in het Kroatische profvoetbal. Op 1 juli 2020 mocht hij voor het eerst opdraven in de competitiewedstrijd tegen Inter Zapresic (0-1 overwinning). In het restant van het door het coronavirus geteisterde seizoen mocht de verdediger in totaal vijf keer in actie komen, waarvan vier keer in de Kroatische competitie en één keer in het nationale bekertoernooi. Met Dinamo Zagreb sleepte Sutalo het kampioenschap binnen.

Sutalo speelde in de eerste helft van het seizoen 2020-2021 maar vier wedstrijden voor de hoofdmacht van Dinamo Zagreb. In vier van de zes Europa League-wedstrijden nam hij plaats op de bank, waaronder de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (0-0). De Kroatische topclub besloot hem in de eerste helft van 2021 te verhuren aan NK Istra 1961. Sutalo deed hier de nodige ervaring op door 26 wedstrijden af te werken, met één doelpunt als resultaat.

In de zomer van 2021 keerde Sutalo met frisse moed terug bij Dinamo Zagreb. De centrale verdediger veroverde een basisplaats bij de Kroatische topclub, waarmee hij in 2022 en 2023 opnieuw landskampioen werd. Na 88 officiële wedstrijden (zeven doelpunten) maakte hij de overstap naar Ajax.

(Pro Shots)

Ajax

Sutalo maakte op 3 september 2023 zijn debuut voor Ajax. Op bezoek bij Fortuna Sittard (0-0) mocht de verdediger meteen de aanvoerdersband dragen bij absentie van Steven Bergwijn.


Interlandcarrière

Sutalo werd geboren in Bosnië & Herzegovina, maar koos al op jonge leeftijd voor Kroatië. Hij doorliep alle jeugdelftallen en maakte op 10 juni 2022 zijn debuut in de Nations League-wedstrijd tegen Denemarken (0-1 overwinning). Aan het einde van dat jaar mocht de verdediger meteen mee naar het WK in Qatar. Sutalo moest het wereldkampioenschap grotendeels vanaf de bank toekijken, maar maakte in de troostfinale tegen Marokko (2-1 zege) dan toch zijn debuut op dit podium.

(Pro Shots)

Na de derde plaats op het WK behaalde Sutalo in de zomer van 2023 een zilveren medaille met Kroatië. Zijn team bereikte ten koste van het Nederlands elftal de finale van de Final Four van de Nations League, maar verloor na strafschoppen van Spanje.

Laatste update: 3 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie