Kroes voorzag Ajax-puinhoop: “Waar zijn jullie nou mee bezig?”

Foto: Kroes voorzag Ajax-puinhoop: “Waar zijn jullie nou mee bezig?”

Alex Kroes waarschuwde de raad van commissarissen van Ajax afgelopen zomer al voor het transferbeleid van Sven Mislintat. De kersverse algemeen directeur maakte zich toen zorgen over de gang van zaken. Dat vertelt Mike Verweij, die onder meer aparte details meldt van de transfers van Josip Sutalo, Benjamin Tahirovic en Jakov Medic.

Alex Kroes waarschuwde Ajax-rvc vorige zomer voor Sven Mislintat

“De commissarissen – Mosman, Van Oevelen en Schlick – werden door het bezorgde lid Kroes gewaarschuwd voor de uitgaven van Mislintat”, begon Verweij bij de voetbalpodcast van De Telegraaf Kick-Off. “Hij zei ook: Waar zijn jullie nou mee bezig? Daarna zijn er nog tientallen miljoenen uitgegeven. Het rare is dat Kroes nu gecontroleerd gaat worden door commissarissen, die hij waarschuwde voor de enorme puinhoop bij Ajax. Dat die mensen er nog zitten…”

De zorgen van Kroes bleken terecht. “Ik sprak met iemand die meer verstand heeft van cijfertjes dan ik en hij is in de halfjaarcijfers gedoken. Ajax heeft twee keer een voorziening getroffen van twintig miljoen euro. Volgens hem kan dat niet anders betekenen – en dat is krankzinnig – dat Ajax voor alle uitgaande transfers heeft toegestaan dat het in termijnen kan worden betaald en dat alle inkomende transfers in één keer zijn afgetikt.”

Leningen bij bank

“Dan kom je uiteindelijk geld tekort”, concludeerde de journalist. “Dan moet Ajax dus twee keer een lening afsluiten bij een bank. Dat doen banken over het algemeen niet bij voetbalclubs. Dat is waarschijnlijk onder krankzinnige voorwaarden gebeurd en dan moet je op de blaren zitten.”

Verweij gaat ook in op de transfers van Josip Sutalo en Benjamin Tahirovic, voor wie volgens hem te veel betaald is door Mislintat. “Sutalo werd voor maximaal 23 miljoen euro gekocht. Fiorentina wilde hem ook hebben, maar wilde niet verder gaan dan 13 miljoen en alleen in termijnen betalen. Ajax betaalt dus tien miljoen euro meer voor een speler. En het moest waarschijnlijk ook Medic kopen, want hij is een familielid van de voorzitter van Dinamo Zagreb. Dat is een suggestie die nu wordt gewekt, dat Medic alleen is gehaald om de deal met Sutalo te kunnen vlottrekken.”

Ook Tahirovic kon een stuk goedkoper worden opgehaald. “Over Tahirovic ging het verhaal dat hij voor 2,7 miljoen op te halen zou zijn. Daar is 8,5 miljoen voor betaald… Zelfs als uiteindelijk blijkt dat er strafrechtelijk niets fout is gedaan, dan blijft het krankzinnig hoe Ajax heeft gehandeld op de transfermarkt.”

In hoeveel jaar kan Kroes deze puinhoop opruimen?

  • 1-2 jaar
  • 2-4 jaar
  • Dat gaat niet lukken…
729+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie